Početna Društvo Video nadzor u skladu sa najvišim evropskim standardima uskoro i u Herceg...

Video nadzor u skladu sa najvišim evropskim standardima uskoro i u Herceg Novom

5

Video nadzor koji će ove godine biti postavljen u šest opština biće u skladu sa najvišim evropskim standardima o zaštiti privatnosti, uz puno poštovanje pravila obrade i zaštite ličnih podataka, rekao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Foto: Pexels

Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova opredijelili su više miliona eura za uvođenje video nadzora u Podgorici, Baru, Budvi, Nikšiću, Herceg Novom i Kotoru.

„Dobili smo saglasnost Agencije za zaštitu ličnih podataka, što je veoma važno sa aspekta poštovanja i zaštite ljudskih prava, odnosno privatnosti građana. Video nadzor će biti u skladu sa najvišim evropskim standardima kada je riječ o zaštiti privatnosti, uz puno poštovanje pravila obrade i zaštite ličnih podataka“, rekao je Nuhodžić agenciji MINA.

Sve lokacije na kojima će se biti video nadzor biće vidno obilježene sa istaknutim obavještenjima o video nadzoru, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Instaliranje i puštanje u rad sistema video nadzora javnih površina biće transparentno, objasnio je Nuhodžić i podsjetio da MUP taj projekat realizuje u saradnji sa lokalnim samoupravama.

„Cilj nam je da imamo sigurnije ulice, veću bezbjednost u saobraćaju, bolje rezultate u sprječavanju i otkrivanju krivičnih djela i prekršaja, bolji preventivni rad, a sve ovo znači veću sigurnost građana i naše djece“, poručio je on.

Inače, ove godine počeće i uvođenje novih elektronskih ličnih identifikacionih dokumenta, čijom upotrebom će komunikacija građana biti kvalitetnija, jednostavnija i jeftinija.

Ministar je, pored ostalog, najavio da će jedan od prioriteta biti nastavak ulaganja u materijalno-tehničko opremanje Policije, unapređenje uslova za rad, poboljšanje životnog standarda i snažnija institucionalna zaštita policijskih službenika.

5 Komentari

  1. Ako se spasi i jedan jedini život u saobraćaju ili puškaranju, isplatilo se. Britanija je sa oko 6 miliona kamera dostigla najmanji broj poginulih u udesima po stanovniku.

    • U Britaniji nema “sistema baćo”, tamo je i muž kraljice morao da vrati vozačku nakon saobraćajke koju je napravio. U Crnoj Gori je to prevashodno pitanje ko si, što si, “čigovi si”. Da nisam vidio svojim očima ne bih vjerovao da debilan mladić sjedi za volanom i vozi kola! Gledao sam ga kako je na putu magistralom od Autobuske stanice prema MUPu bio komplet prešao punu liniju, skrenuo komplet na lijevu stranu magistrale i polako vozio barem 50 metara, pa najednom skrenuo desno i dao gas… Otac i majka su mu pravi Novljani, vjerovatno su svi nadležni zažmurili i na jedno i na drugo oko i pustili momka da vozi. A da je nekoga ubio – niko ne bi bio kriv… To ti je “sistem baćo”. Ili mi neko može imenovati neku kulturnu i civilizovanu državu u kojoj debil smije da vozi automobil?
      Kina će ubrzanim tempom postaviti milijardu i tristo miliona nadzornih kamera, tačno onoliko koliko ima stanovnika. Nije toliko saobraćaj u pitanju koliko stroga kontrola stanovništva. To ni Orvel nije tako mogao da zamisli.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code