Video: Novljanin pregazio surlaša

Video: Novljanin pregazio surlaša

6
Podijeli

U velikoj epidemiji oboljelih palmi, koje je napao crveni surlaš, teško da ima mjesta šali, jer šalu je odavno „vrag ponio“. Gotovo da je izgubljena bitka sa ovom štetočinom, iako nadležni i dalje ne odustaju od pokušaja da unište mrskog insekta.

 

Nije za šalu, ali onaj kome je to, za sada, sigurno pošlo za rukom, jeste jedan Novljanin. On nam je poslao video klip u kome se vidi kako biciklom gazi surlaša.

Picerija i restoran

– E, bar jedan manje. Počela je borba, svako na svoj način – poručuje on.

Na žalost, crveni palmin surlaš (Rhynchophorus ferrugineus) ima ogroman biološki potencijal za širenje, jer samo jedna ženka može da položi preko 200 jaja.

U Boki, tačnije u Tivtu se još prije više od 2 godine pojavila štetočina, na uvezenim stablima. Još tada je fitosanitarna inspekcija naložila mjere suzbijanja njegovog širenja, ali, izgleda tek kada je počelo vidno i učestalo uništavanje stabala, u bokeljskim opštinama su sve ozbiljnije shvatili.

Liječenje palmi napadnutih surlašem vrlo je teško, dugotrajno i najčešće neuspješno. Samo ako se stabla hemijski tretiraju u najranijem stadijumu razvoja, postoji šansa da prežive.

6 Komentari

  1. A da Opština kupi jedno 150-200 bicikala.
    Pa da komunalni policajci voze i gaze surlaše i naplaćuju parking,za to jedino služe,još od vremena Matkovića i rođaka mu Mandića.

    11

Ostavite komentar

*

code