VIII “GUITAR ART SUMMER FEST“ U HERCEG NOVOM

VIII “GUITAR ART SUMMER FEST“ U HERCEG NOVOM

162
0
Podijeli

guitar art 2013 pressKoncertom “No borders orchestra”, koji čine profesionalni muzičari sa prostora ex Jugoslavije i solista iz Crne Gore Miloš Karadaglić otvoriće 8. “Guitar art summer fest” sjutra veče na Kanli kuli. Dirigent je Premil Petrović koji je za nastup sa “No border orchestrom” na Bemusu dobio Nagradu grada Beograda. Pored simfonijske muzike na repertoaru će biti i čuveni Rodrigov “Concerto de Aranjuez”, što je jedna od najljepših kompozicija za gitaru i orkestar.
Osnivač i organizator GASF, Boško Radojković kaže da će ovo opet biti pravi radni ljetnji odmor za profesore i đake. U muzičkoj školi u Starom gradu biće organizovane radionice, popodne je odmor, a uveče, do 20. avgusta na Trgu od muzike biće priređeni koncertni klasične gitare. – U petak 16. avgusta nastupa hrvatski “Amicorde” trio. Daniel Marques iz Brazila, stiže 17. avgusta, a dan kasnije nastupiće “Mascara” kvartet iz Slovenije. Posljednja dva dana predviđeni su koncerti Maje Radovanlije srpske gitaristkinje, koja već desetak godina radi u Indijani, a duo Bojana Brajović – gitrara i Boris Nikčević – flauta planiran je za zatvaranje festivala, 20. avgusta – ističe Radojković. Ulaz je slobodan, jedino za prvi koncert na Kanli kuli karta košta 5 eura.
„Jugo koncert” je još prije par godina uz inicjativu dirigenta Premila Petrovića krenuo u ne samo muzičku, nego i političku misiju s koncertima „No borders orkestra”, objašnjava Radojković:
– Kroz našu muzičku priču grupisani su svi problemi i rješavamo ih našim umjetničkim načinom života, u kome nema problema. Zaista sve sjajno funkcionižše. Zrelo je vrijeme nakon svih naših podjela da se okupimo. Stasale su neke nove generacije. “No borders orcestra” niji ni studentski ni đački ni omladinski orkestar, već je apsolutno orkestar sastvaljen od profesionalnih muzičara, koji već itekako sviraju od slovenačke, beogradske, zagrebačke, makedonske filharmnije.
„No Borders orchestra” prvi put je na turneji, sa 4 koncerta zahvaljujući grantu EU, koja vidi budućnost u ovoj priči.
– Krenuli smo sa zatvaranjem Kotor Arta 13. avgusta, 15. otvaramo GASF na Kanli kuli u Herceg Novom, 17. imamo koncert u Trebinju, a 21. avgusta zatvaramo festival u Ljubljani, gdje ćemo snimiti i prvi CD – priča Radojković.
Mladi uspješni umjetnik Miloš Karadaglić ostavrio je vlastiti san u kome je klasična gitara doživjela pravu renesansu i srećan je što je na turneji sa „No norders orchestra”.
– Ne postoji ništa što na ljepši način može približiti ljude nego muzika. Ovaj orkestar sačinjavaju uspješni muzičari širom svijeta, a sa prostora bivše Jugoslavije. Sarađivati sa njima je pravo zadovoljstvo za mene. Kanli kula je divan prostor, imaćemo lijepo veče, ako ne bude vjetra – kaže Karadaglić, koji će nakon ove turneje nastaviti sa karijerom. Planira snimanje 4. diska i turneju po cijlom svijetu.
U okviru GASF-a i programske cjeline “Guitar visuel art” biće ove godine predstavljen segment velike izložbe koja je organizovana u Beogradu i posvećena 50. godišnjici od objavljivanja prvog albuma popularnih “Bitlsa”. Izložba će biti prilika da vidite originalne fotografije Roberta Vitakera u novskoj galeriji “Sue Ryder”.
Pokrovitelji festivala su Opština Herceg Novi i Turistička organizacija. Predsjednik opštine Dejan Mandić je na press-u uoči festivala kazao da će opštinai dalje podržavati ovakve festivale, jer su oni dio turističke ponude grada, a Herceg Novi je već i u regionu prepoznat kao grad kulture. Za to je dokaz, kaže Mandić kandidatura Herceg Novog za međunarodnu turističku nagradu Povelja fest. Nominavoala ga je za ovu godinu Evropska federacija turističkih novinara, sa sjedištem u Rimu.

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code