Vijenac na spomen ploči arhitekte i olimpijca Momčila Tapavice

Vijenac na spomen ploči arhitekte i olimpijca Momčila Tapavice

1765
1
Podijeli

vijenac tapaviciPočetak Olimpijade u Riju bio je povod i da se u Opštini Herceg Novi sjete prvog olimpijca sa ovih prostora, poznatog arhitekte i donatora, svjetskog putnika, Momčila Tapavice. Na spomen ploču na njegov kući u Njegoševoj ulici prredsjednica i potpredsjednik opštine Nataša Aćimović i Dragan Janković, istaknuti sportski radnik i učenik tri Olimpijade, Ivan Zuber postavili su lovorov vijenac. Bio je to znak sjećanja na učešće Tapavice na Prvim obnovljenim Olimpijskim igrama 1876. godine u Atini.

Ivan Zuber se sjeća prijateljstva sa Tapavicama:

Picerija i restoran

ivica zuber 3– Moji roditelji sa Momčilom Tapavicom su učestvovali u zajedničkim akcijama, jer je on projektovao ovdje u Herceg Novom i bio je jedan od zaljubljenika grada. Kao olimpijac je došao u Herceg Novi. Smatramo ga našim građaninom i ostaće upamćen po dobročinstvima i svemu što je postigao. Služi za primjer drugim sportistima i razvoju sporta, a ne samo u arhitekturi i građevinarstvu – kazao je Zuber.

Podsjetio je da je Herceg Novi olimpijski grad, jer je dao mnogo sportista. Zuber je zajedno sa Božidarom Stanišćem Cikotom, nakon Tapavice, prvi naš olimpijac u Rimu 1960. godine. Cikota je bio vaterpolista, a Zuber je vodio žensku plivačku reprezentaciju  Jugoslavije. Kasnije je bio i na Olimpijadi u Los Anđelesu, sa reprezentacijom Italije i 1996. godine u Atlanti. Poželio je mladim crnogorskim sportistima, posebno onima iz Novoga, puno uspjeha u Riju.

Inače, Momčilo Tapavica je rođen 1872. godine u Novom Sadu, a dobar dio života proveo u Herceg Novom, bio je prvi Južni Sloven koji je učestvovao na Prvoj obnovljenoj Olimpijadi. On je kao član mađarske olimpijske ekipe ( tada je Herceg Novi bio u sastavu Austro-Ugarske) učestvovao u čak 14 olimpijskih disciplina. Tadašnje propozicije su to dozvoljavale. U Atini je Tapavica osvojio bronzanu medalju u tenisu, četvrto mjesto u dizanju tegova, a peto u rvanju grčko-rimskim stilom.

No, on je ostavio velikog traga u arhitekturi balkanskih  prostora. U Herceg Novom je projektovao dvije stambene kuće, hotel Boka, kao i vilu Jadranska straža u Bijeloj.

Bio je prijatelj i sa crnogorskim kraljem Nikolom i na Cetinju je projektovao zgradu Narodne banke i Njemačke ambasade. Njegov je i projekat zgrade Matice srpske u Novom Sadu.

Tapavica je umro u Puli 1949. godine gdje je poslije Drugog svjetskog rata radio kao glavni urbanista.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code