Početna Društvo Vikend akcija volontera u Azilu na Dizdarici

Vikend akcija volontera u Azilu na Dizdarici

2

Volonteri Azila za pse u Herceg Novom su tokom vikend akcije Azilu na Dizdarici uručili 200 ćebadi, 400 tableta protiv unutrašnjih parazita kućica, a svi psi su dobili tablete protiv unutrašnjih i spoljašnjih parazita. Volonteri u saradnji sa upravom DOO Čistoća trenutno brinu o 120 pasa.

Kako se navodi u saopštenju, volonteri su se potrudili da temeljno očiste  boksove u kojima borave štenci, ali i zasade biljke, koje će za svega godinu dana, psima obezbijediti prijeko potreban hlad.

Predsjednica volontera hercegnovskog azila, Slađana Kovačević, zadovoljna je akcijom, iako kako kaže, uvijek može bolje i više.

– U prvom turnusu obezbijedili smo 200 ćebadi, od kojih smo 120 opredijelili našem azilu, a ostatak podijelili privatnim azilima u Nikšiću i Pljevljima, jer je riječ o ljudima koji o svom trošku, na svojim imanjima brinu o napuštenim psima. U drugom turnusu obezbijedili smo dodatnih 100 ćebadi za Azil na Dizdarici. Od donacija smo kupili 400 tableta protiv unutrašnjih parazita koje smo dali psima, baš ako i 150 ampula protiv spoljnih parazita. Zasadili smo 6 stabljika paulovnije, biljke, koja za svega godinu dana izraste metar i po, i daje predivan hlad. U azil je stiglo pet novih kućica, a za vikend još jedna, objasnila je Kovačević.

Da svaka akcija, bilo da riječ o udomljenju, traženju izgubljenih životinja, prikupljnju pomoći u hrani i drugim potrebama, bude uspješna, brine Jasna Čavić, koja s pažnjom i brigom vodi FB stranicu Beautiful animals.

Kako je naglasila, trude se da vikendom „ daju ruke“ zaposlenima u Azilu, koji nerijetko i van radnog vremena dođu i rade sa volonterima, navodi se u saopštenju.

Upravnica Azila, Jasna Žujović ističe da se u posljednjih godinu dana mnogo uložilo u ovu oblast rada preduzeća Čistoća, koja se trudi da psi ne oskudijevaju u kuvanoj i suvoj hrani. Zadovoljna je procentom udomljenih pasa, a to je pet mjesečno, mada smatra da može mnogo bolje.

– U našem Azilu je počela kastracija, sterilizacija i čipovanje. Nijedan pas, ne može biti udomljen bez ove procedure. Dosta smo uložili u ambulantu, nabavili 7 kubika šljunka kao podlogu za pse, a u planu je pravljenje posebnog prostora za pse koji su odmah spremni za udomljavanje. Kako bi smo našim sugrađanima učinili posjetu Azilu prijatnijom, kao i sam proces udomljavanja, naša vrata u te svrhe otvaramo subotom, a dragi gosti, osim što će biti dočekani domaćinski, uz prigodno posluženje, mogu da dobiju sve stručne savjete koje ih zanimaju. Vrlo smo ponosni na to, što je naš Azil, jedini “no kill” u Crnoj Gori, a vjerujemo i šire, odnosno psi se uspavljuju samo ukoliko su neizlječivo oboljeli i stari. Za godinu i po dana, uspavali smo četiri psa, objasnila je Žujović.

Posebno je istakla odličnu sradnju sa hercegnovskim privrednicima, naročito Panto distribucija-distributivni centar Majstor mesar iz Zelenike, zahvaljujući kojem psi nisu gladni.

Inače, Opština Herceg Novi, iz budžeta opredjeljuje blizu 70.000 eura za održavanje azila.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code