Vikend podno Orjena: Maraton s puno atraktivnih novina

Vikend podno Orjena: Maraton s puno atraktivnih novina

2
Podijeli

Hercegnovsko planinsko zaleđe je proteklog vikenda bilo u znaku 18. Orjenskog maratona. Jubilej je obilježen brojnim organizacionim novitetima, atraktivnijim rutama, što je rezultiralo da za prethodna tri dana kroz planinarski dom „Za Vratlom“ prođe oko 150 posjetilaca, domaćih, ali i državljana BiH, Rusije i Francuske.

Nakon okupljanja i večernjeg druženja u petak i subotu je obilježio Orjenski planinarski marathon, kao netakmičarski program. Učesnici iz Herceg Novog, Kotora, Nikšića, Sarajeva (uz jednog Francuza), predvođeni iskusnim planinarom, Nikolom Brajovićem (PK „Subra“), imali su prilike da na veoma neobičan i zabavan način pređu 14 km dugu kružnu rutu sa Subrom (1679 m) kao glavnim ciljem.

Picerija i restoran

U kretanju nemarkiranim pravcem, u blizini vrha Grab, Brajović je kolonu planinara proveo kroz pećinu koja je poslužila kao tunel, ulaskom na jednu, a izlaskom na drugu stranu ovog, do sada rijetko posjećenog speleološkog objekta!

– Uspon sa istočne strane Subre je uvijek priča za sebe, budući da se tu nalaze brojne geo-morfološke  atrakcije nastale u masivnim krečnjačkim strukturama ove planine. Planinari su na Subri obišli jame iz kojih su stanovnici Kamenog  vadili led za prodaju tokom prve polovine 20-og vijeka, skrivene  pećinske izvore, čuveni kameni most (prerast) „Subrinu kapiju“, kao i Vilino gumno – zaravnjeni elipsasti kameni vrh. Na njemu, po narodnom vjerovanju, „noću slijeću vile kolo da igraju“ – pričaju organizatori iz PK Subra, na čelu sa predsjedniko Duškom Avramovićem.

U nedelju je organizovan dupli događaj na novouređenoj stazi „Orjensko srce“. Prvo su startovali ljubitelji planinskog trčanja u revijalnoj trci na rutu dugačkoj 5,6 km. Učestvovali su  članovi Triatlon kluba X, Alpinističkog kluba Niskogorci, Planinarskog kluba „Subra“, te individualci iz Herceg Novog, ukupno osamnaest takmičara i takmičarki.

Na ovom premijernom takmičenju stazu je najbrže prešao, odnosno, najbolje se na njoj snašao, Boris Kosović, član „Niskogoraca“, dok je u ženskoj  konkurenciji to bila Lidija Vukić iz Triatlon kluba X.

Kosović otkriva svoju „malu tajnu“ uspjeha:

„Stazu sam prešao već dva puta prije samog takmičenja, tako da sam se dobro upoznao sa planiranom trasom. Za ovakve trke nije dovoljno samo imati kondiciju, već i ne gubiti vrijeme u pravilnoj orijentaciji“.

Najmasovniji događaj cijelog maratona bio je rekreativni obilazak Orjenskog srca, kome su glavni pečat dali „Novski tići“, planinarska sekcija OŠ „Milan Vuković“, koja je na stazu dovela  pedeset i četvoro djece, tako da su „Srce“ osvojila ukupno 74 učesnika. Pri ovoj turi obiđen je Žitni do, usamljena travnata oaza, u moru bukve i raspucalog orjenskog krša. Sa tog mjesta “ puca” pogled na Zmajevo ždrijelo, zastrašujući kameni usjek, smješten visoko u grebenu Subre. Takođe, učesnici su posjetili i Ledenu jamu, do koje vodi markirana staza, izvedena prije mjesec, prvenstveno zbog ovog događaja.

Nakon subotnje, kao i nedjeljnih tura, uz dodjelu sertifikata za uspješno pređene trase, organizovan je zajednički ručak, a za potpuni doživljaj tu je bilo i Nikšićko pivo na točenje, prilog pivare Trebjesa.

Realizaciju 18. Orjenskog maratona pomogli su Planinarski savez Crne Gore, Atletski savez Crne Gore, Pivara Trebjesa, Odjeljenje granične policije Herceg Novi, štamparija Svijet, Komunalno stambeno preduzeće, kao i Agencija za razvoj i zaštitu Orjena.

Iz Agencije napominju i da je ovaj događaj ujedno bio način zajedničkog  obilježavanja Evropskog dana parkova. Evropski dan parkova prvi put je obelježen 1999. godine. Među zaštićenim zonama, najvažniji po površini i vrijednostima su nacionalni parkovi i parkovi prirode.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code