VIRUSNI HEPATITISI SVE OZBILJNIJA OBOLJENJA – PANDEMIJA 2020. GODINE

VIRUSNI HEPATITISI SVE OZBILJNIJA OBOLJENJA – PANDEMIJA 2020. GODINE

67
0
Podijeli

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oboljelih od hepatititsa C u svijetu je od 170 do 300 miliona ljudi, dok je samo u Srbiji, po podacima Instituta za prevenciju bolesti Batut, registrovano je 100.000 oboljelih od hepatitisa C.

Bolest je zaraznija i češća nego HIV infekcija. Samo hepatitisa C ima 6 tipova i 74 podtipa – upozorila je pedijatar, prim dr Milena Proročić na okruglom stolu povodom obilježavanja 28. jula, svjetskog Dana borbe protiv virusnih hepatitisa.
– Bolest se najčešće prenosi transfuzijom krvi, seksualnim kontaktom, u prenatalnom periodu sa oboljele majke na djete, kod korišćenja nesterilnih instrumenata za pirsing i tetovažu i nesterilnog pribora prilikom pedikira. U Evropi je najčešći tip 1 i on je najagresivniji. Svjetska zdravstvena organizacija je upozorila da ova bolest predstavlja ozbiljan problem i da se očekuje pandemija 2020. godine – kazala je dr Proričić.
Ona je istakla da u Domu zdravlja već 10 godina postoji Centar za prevenciju koji radi ponedjeljkom, utorkom i srijedom popodne, gdje se organizuju radionice i edukacije mladih i gdje se mogu dobiti savjeti i obaviti besplatna testiranja na HIV.
S obzirom da ne postoji vakcina, ljudi koji često putuju u prekookeanske i prekomorske zemlje (Južna Amerika, Afrika i Australija) kao što su naši pomorci, potrebno je da se edukuju kako bi znali da se zaštite od ove opake bolesti. To znači da je kod ove bolesti preventiva najvažnija.
Debatu su organizovali Sekretarijat za lokalnu samoupravu u saradnji sa Kancelarijom za prevenciju narkomanije, bolesti zavisnosti i rizičnih ponašanja iz Kotora i Domom zdravlja iz Herceg Novog.
Povodom svjetskog Dana hepatititisa sjutra će u zgradi Opštine, u kancelariji broj 57, od 8 do 15 časova, savjetnica za prevenciju narkomanije i bolesti zavisnosti Branka Grubor Božović organizovati akciju besplatnog djeljenja testova za otkrivanje opojnih droga. Svi zainteresovani za testiranje su dobrodošli, a tajnost je zagarantovana.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code