Početna Društvo Više nema besplatnog ulaska i korišćenja Parka prirode Orjen

Više nema besplatnog ulaska i korišćenja Parka prirode Orjen

46

Za ulazak u Park prirode Orjen i upoznavanje njegovih prirodnih i kulturnih vrijednosti, ostalih sadržaja i pružanja usluga posjetiocima, potrebno je izdvojiti po osobi 1 euro. Cijena ulaska po osobi za organizovane grupe učenika, studenata, članova planinarskih društava, gorana, penzionera, sindikalnih organizacija je 0,50 eura, dok korišćenje usluga vodiča u zavisnosti od vremena košta od 40 – 80 eura.

Lica koja imaju boravište na području opštine Herceg Novi, odnosno posjeduju imovinu na području Parka prirode Orjen, kao i djeca do 15 godina, ne plaćaju naknadu za ulazak u Park.

To je predviđeno Odlukom Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, uz saglasnost Vlade Crne Gore o korišćenju dobara Parka prirode Orjen.

Visina naknade utvrđena je u zavisnosti od stepena korišćenja dobara i pogodnosti koje Park prirode Orjen pruža korisnicima.

Prostor za postavljanje šatora na dnevnom nivou košta 3 eura koliko i iznajmljivanje prostora za postavljanje kamp kućica, iznajmljivanje šatora dnevno 8 eura. Iznajmljivanje bicikla po osobi u periodu od 2 sata do dan korišćenje košta od 5 – 12 eura, dnevno iznajmljivanje krplji je 4 eura, dok dnevno iznajmljivanje štapova za pješačenje po komadu je 2 eura.

Dozvola za branje i sakupljanje šumskih plodova, gljiva, ljekovitog I aromatičnog bilja po osobi na godišnjem nivou iznosi 50 eura – dnevno, po osobi 5 eura.

Naknada za ugostiteljski objekat i hotel/motel po m2 na godišnjem nivou iznosi 1 euro, za trafo stanicu na godišnjem nivou 200 eura, a za telekomunikacioni sistem po korisniku na godišnjem nivou 1.000 eura.

Naknade za postavljanje privremenih objekata na zatvorenom/otvorenom prostoru, za vrijeme održavanja manifestacija, postavljanje bilborda i reklamnih panoa, suvenirnica kreću se od 1 eura do 5 hiljada eura, koliko je potrebno izdvojiti za izdavanje prostora radi formiranja avanturističkog parka.

Naknada za korišćenje znaka Parka prirode Orjen u komercijalne svrhe po korisniku na godišnjem nivou iznosi 200 eura. Naknada za snimanje filmova u Parku prirode Orjen dnevno će koštati 100 eura, dok je snimanje spotova i reklama na dnevnom nivou 200 eura.

Za jednodnevne turističke ture sa uslugama Agencije (prevoz u okviru Parka prirode Orjen, usluge planinskog vodiča, gastro ponuda, edukacija) za grupe korisnika utvrđene su naknade i to:

– Tura „Hercegnovski vremeplov“ – hiking tura (tvrđave,odmorišta od istorijskog značaja, vidikovci), 20 osoba max, 4-5 sati – 20 €

– Blago iz srca Orjena, Hiking tura sa gastro ponudom, 3-10 osoba, 4-5 sati – 30 €

– Selo Žlijebi – hiking tura (kulturni pejzaž, geo nasljeđe,vidikovci), 3-10 osoba, 5 sati – 30 €

– Carev put – hiking tura do Orjenskog sedla, (vidikovci, tradicionalna gradnja, spomenici uz program Agencije ), 3-10 osoba, 4-5 sati – 35 €.

Za ulazak u Park prirode Orjen naknada se neće naplaćivati tokom sljedećih praznika: Dan planete zemlje – 22. april, Međunarodni dan biodiverziteta – 22. maj, Dan evropskih parkova – 24. maj, Dan opštine Herceg Novi – 28. oktobar i Dan proglašenja ekološke države Crne Gore – 20. septembar.

46 Komentari

 1. VRATITE STARČEVIĆA ZA DIREKTORA. I OSLOBODITE GA OVIH “NOVIH KADROVA” KOJI SU “OSVJEŽILI” AGENCIJU ZA ORJEN. PUSTITE ČOVJEKA DA RADI.

 2. Nemoze se ptosetati nigdje u Crnu goru od rampi i naplata…Sramota sta se radi.
  Nedam se da ovo citaju turisti pa da dodju u sto manjem broju.
  Vjerovatno mislite da su ljudi koji putuju glupi.
  Prosao sam vise od pola svijeta a manje zemlje a vise naplatnih rampi ne vidjoh!

  7
  7
 3. Lokvanju, od koga štitiš Orjen? Od Novljana!?! Kakve veze ima cjenovnik sa brojem đece koja žive u podorjenskim selima. I sa stočnim fondom? Divljač su izlovili paralovci koje vjerovatno poznaješ. Za prirodni sklad u ekosistemu treba da brine stručno lice, trebaju se napraviti naučna istraživanja i ozbiljna studija. Nećeš to ti raditi sa 6 razreda osnovne. A pod Orjenom, za 20 god neće živjet niko. U pravu si. Rastjeraćete i to malo naroda što gore osta, ti i ova gospođa koju si doveo da “vodi” firmu (u sunovrat)

  13
  3
  • Ozbiljna pitanja upućena nekome ko ima 6razreda škole!!??Vjerujemo da ste Vi školovani i da znate zašto jedna zajednica zaštićuje prostor nakon što mu prepozna vrijednosti!Ili Vi prepoznajete samo sopstveni interes.Vaša škola se ne vidi od vaše mržnje.Obraćate mi se kao da me poznajete sa ozbiljnim optužbama pa valjda znate da je osnovni red da se predstavite ili ne znate???Zahtevam od Vas Ne dolazite na Orjen zagađuje te ga svojom mržnjom a tu ne pomažu studije i struka….

   2
   3
 4. Nevjerovatno zlo je u ovim botovima DRPSa, pročitajte malo zakon, iskustva drugih,potražite napore generacija Novljana koji su pokušavali da zaštite Orjen.Pogledajte Velebit….Komove,Pivu,idete li igdje nesrećnici….gdje sam god posao potražio sam čuvara parka da platim bar ulaz od tri do pet evra i bar na taj način doprinesem.A ko će živjeti na Orjenu za dvadesetak godina koliko djece ima u podorjenskim selima????koliki je stočni fond??? divljač???kako pomoći da se ne naruši.prirodni sklad u ekosistemu..????Imate li išta osim gole mržnje….znate li gdje je musketov rasadnik?projekte rupe,tovarnice,ljuto točilo,jasike,sljeme,ercegov stolac,klacina…itd
  Ne znate ni ime toga za šta se predstavljate da ste ljubitelji….

  9
  6
  • Lokvanju, od koga štitiš Orjen? Od Novljana!?! Kakve veze ima cjenovnik sa brojem đece koja žive u podorjenskim selima. I sa stočnim fondom? Divljač su izlovili paralovci koje vjerovatno poznaješ. Za prirodni sklad u ekosistemu treba da brine stručno lice, trebaju se napraviti naučna istraživanja i ozbiljna studija. Nećeš to ti raditi sa 6 razreda osnovne. A pod Orjenom, za 20 god neće živjet niko. U pravu si. Rastjeraćete i to malo naroda što gore osta, ti i ova gospođa koju si doveo da “vodi” firmu (u sunovrat)

   7
   4
 5. Iz oka bi da mogu ukrali i oteli narodu.Ponasaju se kao da im je sve što vide djedovina.Turizmom bi da se bave a do skoro su ovce čuvali. Čobani,a mi njihove ovce za šišanje. Bravo kreteni !

  14
  1
 6. Bas bi volio da vidim tog gorstaka koji ce mi traziti pare zato sto setam mojom Crnom Gorom ili berem bilje…
  Zasto niste sagradili zicare, uredili staze, napravili restorane i kafice pa onda krenuli u izradu cjenovnika…
  Jedino bi to mogao pokriti d.o.o Parking Servis i Miladin sa svojim kadrovima koje ni uragani i cikloni ne mogu omesti u naplati!

  11
  5
 7. U slucaju da me ujede poskok na planinu Orjen. Ko ce mene da spasi? A pritom na 70% planine nema signala! Uzimate pare. A u slucaju nesrece nema ko da reaguje. Jer i oni koji su dobre volje da pomognu rade imaju svoje biznise i nisu u HN. Mislim da je ovo promasaj i da bi ozbiljno trebalo mjenjat ljude u Orjen.

  16
  4
 8. Ne daj boze da se kome sto desi na Orjen. Ne znam ko ce ga spasit. A mimo toga ako ga spase izace ga spasavanje 10.000e. Tako da je bolje da ga ne spasavaju.

  12
  3
  • Pa prilično ste senilni…
   Jer, desilo se da uđu hercegovci ilegalno u Crnu Goru, popnu Irjen, pa im Tabakovićka “malo” padne….
   Ko je spasio??? Subraši naravno…

   5
   5
 9. Zašto se ne uradi put Dugunja-Crkvice-Orijen-Vrbanj, niko nije nasio lopate pjeska na taj put ima 50godina. Svaki dan masu turista krene da ide preko Crkvica jer ima upisano u karte i lutaju po Ublima ne znaju se vratit. Nemogu da prodju put je NEPROHODAN

  21
 10. Jeste li normalni sta cete bre vi naplatit. Prvo nije nacinalni park. Drugo ako ja hocu u dio orjena koji pripada Hercegovini kako cete mi vi to naplatit. Na durmitor za zivota nisam platio ulaz u nacionalni park. A ne na orjen da platim. Da me nece neki rendzer zaustavit . Pa neka proba. Ima u jamu da ga bacim odma i to u onu iz 99′!

  13
  9
 11. DA LI MI, SVJESNI I SAMOSVJENI GRADJANI IMAMO PRAVO DA SAZNAMO BIOGRAFIJU DIREKTORKE AGENCIJE ZA ZASTITU ORJENA, KAO I NJENE REFERENCE? NE POZNAJEMO GOSP. VITOROVIC! GDJE JE I STA DO SADA RADILA I KOJOJ POLITICKOJ PARTIJI PRIPADA? MOLIMO ZA ODGOVOR AKO UOPSTE NEKO I ZNA ODGOVOR.

  21
  4
  • Stručna sprema: Viša dizajnerska škola u Bgdu (nije zaje*ancija)
   Politička partija: DF (vrhunski stručnjaci sve)
   Do sada nije radila, završavala je fax
   Pa ti Novljanine, plaćaj porez…

   23
   1
  • Eno ga u pjacu svaki dan skoro. Pitaj ga slobodno što te interesuje. Da ne tipkaš bezveze ovuda.
   Treba i komentare ove naplaćivat ođe, po slovu, pa ćete pametnije komentarisa malo.

   4
   4
 12. A zaboraviste da kazete kolika je nadoknada za metar drva ili ostrijeljenu divljac pa ako je povoljna evo i mene.Ako je zabranjeno u parku prirode onda ne dolazim jer nemam ,, prohodnost”pa bi mi bila roba skupa.

  18
  4
 13. “Naknada za snimanje filmova u Parku prirode Orjen dnevno će koštati 100 eura, dok je snimanje spotova i reklama na dnevnom nivou 200 eura….” !!!!???
  Ono što direktorka Agencije za Orjen ne zna je sljedeće: cijena se može određivati za “robu” za kojom postoji potražnja. Za našim zaleđem nažalost, ne postoji potražnja, te će potencijalne posjetioce “cjenovnik” dodatno odbiti od posjete. TV i filmskim ekipama bi trebalo PLATITI da dođu, snime, promovišu i dovedu goste. Ovaj cjenovnik je potvrda da gospođa Vitorović koja je po sistemu “podobna a nestručna” sjela na direktorsko mjesto Agencije nema pojma o tome šta znači razviti turizam u rurarnim dijelovima grada.

  59
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code