Početna Društvo VIŠE OD POLOVINE STAMBENIH ZGRADA U NOVOM JOŠ NEMA SKUPŠTINE STANARA

VIŠE OD POLOVINE STAMBENIH ZGRADA U NOVOM JOŠ NEMA SKUPŠTINE STANARA

0

Do sada je u Herceg Novom formirano oko 150 Skupština stanara i predstavnici Komunalne policije tokom dana obiđu po dvije zgrade kako bi provjerili zakonsku obavezu i organizovanost stanara.

Preostaje im da obiđu još oko 40 % zgrada.
– Među njima vjerovatno ima i onih koji su formirali Skupštine, a mi očekujemo da ćemo do kraja godine sve obuhvatiti – kazao je načelnik Komunalne policije Zoran Bijelić.
Najveći dio posla očekuje ih tokom ljeta kada su vlasnici stanova u većem broju prisutni, te je tada i moguće organizovati Skupštine stanara.
U Herceg Novom je u drugoj polovini 2013. godine formirana 31-na Skupština stanara, a u 2014. do 1. novembra 49.
Prošle godine je iz tadašnjeg Sekretarijata za društvenu djelatnost upućen zahtjev etažnim vlasnicima i nosiocima stranarskog prava u stambenim zgradama da organizuju Skupštinu stanara i izaberu upravnika.
Više detalja pokušali smo da saznamo od Branke Šućur, koja je referent za stambene poslove u Opštini Herceg Novi, ali ona je ostala pri ranijem stavu da za Radio Jadran ne daje izjave.
– Uskoro će biti izabran načelnik Sekretarijata i ukoliko od njega dobijem nalog ja ću vam dati izjavu, za sada ostajem pri ranije rečenom da zbog vaših pisanja o meni koje je bilo sramotno, neću vam davati izjave – kazala je Šućur, misleći na aferu oko konkursa i izbora direktora JUK „Herceg fest”, kada je smijenjena Dijana Krivokapić.
Inače, u velikom broju stambenih zgrada u Crnoj Gori nijesu formirani organi upravljanja, na što ih obavezuje Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada.
Podsjećamo da su za nepoštovanje ovog Zakona predviđene stroge kazne, koje se kreću od 500 do 2.000 eura. Kaznu će, na primjer, platiti etažni vlasnici ako nijesu organizovali organe upravljanja stambenom zgradom ili nijesu otvorili zajednički račun.
Kazna sljeduje i etažnog vlasnika koji ne uplaćuje mjesečnu akontaciju za održavanje, kao i upravnika ako nije obezbijedio obavljanje hitnih radova na zajedničkim i posebnom dijelu stambene zgrade.
Upravnik će biti kažnjen i ako ne vodi evidenciju o sredstvima namijenjenim održavanju stambene zgrade i ne podnosi izvještaj o korišćenju sredstava Skupštini etažnih vlasnika jednom godišnje.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code