Početna Društvo Više požara na Luštici

Više požara na Luštici

0

Požari koji su 1. avgusta ponovo izbili na Luštici oko sela Zabrđe, zaseoka Petrovići, tivatskim Solilima, a od danas i na Rtu Veslo i dalje gore, odnosno tinjaju istim intenzitetom.

Ilustracija

Vatrogasci Herceg Novog, Tivta kao i DVD Krtoli obezbjeđuju lokacije, budući da su, osim Solila, požari na nepristupačnim terenima, gašenje iz topova sa cistijerni nije moguće. Kako nam je potvrdio predsjednik DVD Krtoli, Stefan Kostić, vatrogasci su u pripravnosti, a požar se polako kreće ka Krašićima:

“Iz DVD Krtoli sa dva vozila dežuraju u Krašiće, požar je po mojoj procjeni nekih 200-300 m od kuća, a stotinjak metara od kuća u Petroviće. Požar je krenuo ka Krašićima, sinoć nije bilo vjetra pa je tinjao. Mi smo dežurali i sinoć, a i danas, iako Solila i dalje gore”, navodi on.

On objašnjava da je teren jako težak za gašenje jer je upaljeno suvo lišće i korijenje i uz malo vjetra, vatra ponovo bukne. Prema njegovim riječima, avijacije Direktorata, odnosno Air tractora danas nije bilo.

Sa druge strane, v.d. načelnik Službe zaštite i spašavanja Herceg Novi, Zlatko Ćirović, na današnjoj II redovnoj Sjednici parlamenta, apelovao je na lokalnu upravu da se što prije iznađu sredstva i obnovi vozni park Vatrogasne jedinice, pošto je oprema kojom raspolažu dotrajala i neupotrebljiva:

“Oskudni smo sa voznim parkom. Imali smo dvije havarije, tj jedno vozilo nam se prevrnulo i nije u funkciji kao i jedan FAP koji je propravljan nekoliko puta i nije u funkciji takođe. Molio bih da Skupština i lokalna uprava nađu rješenje, jer ovo je tek početak. Kakve su vremenske prilike, mi moramo naći rješenja kako bi što kvalitetnije izašli na teren i borili se sa vatrenom stihijom”, poručio je Ćirović.

Za sada je ipak najbitnije da su objekti i ljudstvo van opasnosti.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code