VISOK RIZIK OD POŽARA – POČELO DA GORI NA PRIMORJU

VISOK RIZIK OD POŽARA – POČELO DA GORI NA PRIMORJU

171
0
Podijeli

firemanHidrometereološki zavod Crne Gore (HMZCG) upozorio je Vladine institucije na dodatnu opasnost od požara, kao posljedice jačanja vjetra. “Jak sjeverni vjetar očekuje se do četvrtka, a na osnovu analitičko-prognostičkog materijala do kraja sedmice ne očekuje se kiša koja bi povoljno djelovala i smanjila indeks opasnosti od požara”, kazali su u HMZCG.

Shodno ovom dopisu sektor za vanredne situacije i civilnu bezbjednost MUP-a, pod oznakom hitno, uputio je dopis upozorenja na nepovoljne vremenske prilike na više adresa – ministrstvima poljoprovrede i zdravlja, Upravi policije, Vojsci, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, predsjednicima opština, Upravi za šume, Crvenom krstu, Agenciji za zaštitu životne sredine, Elektroprivredi, Željeznici i komandirima opštinskih službi spasavanja. – Neophodno je preduzeti sve mjere kako bi se pripremilo na djelovanje u takvim okolnostima i da se ljudski, tehnički i materijalni resursi stave u punu operativnu pripravnost. Potrebno je da lokalne vlasti zabrane paljenje vatre na otvorenom i da o tome izdaju upozorenja, navodi se u hitnom dopisu.

Da je saopštenje imalo smisla i da je stiglo u pravom trenutku pokazuje i situacija na terenu koju smo pratili jutros na primorju.        Veliki požar iznad Sutomora, razbjesnio se  sinoć. Vatrogasci iz Bara, Budve i Cetinja gase okolnu šumovitu kosu, a posao im je izuzetno otežavao jak vjetar koji je potpirivao i širio plamen. Skoro tri sata nakon ponoći, veliki požar bijesnio je  iznad magistrale, u naselju Brca, od vijadukta ka pruzi iznad hotela “Korali”.

Picerija i restoran

– Ljudski faktor je u pitanju i trenutno je situacija pod kontrolom, kazao nam je načelnik službe zaštitete i spasavanja opštine Bar, Velizar Čađenović. Vatra je sada tačno iznda Brca, i nije nam dostuna, pa očekujemo i pomoć iz vazduha, a ako se spusti do kuća onda ćemo biti spremni da intervenišemo – kaže Čađenović.

On dodaje da su sinoć uspjeli da požar stave  pod kontrolu, bilo je panike kod gostiju hotelskog kompleksa Korali, ali ne i povrijeđenih. Evakuisani su automobile na parkingu hotela, za svaki slučaj.

Magistarlni put Bar-Sutomore je prohodan mada je tokom noći bilo povremenog saobraćanja samo jednom trakom dok su se vatrogasna vozila preusmjeravala.

 

Budva_4VATROGASCI BUDVE GASILI TRI MANJA POŽARA

Služba zaštite i spasavanja  Budve sinoć je prešla na punktovski rad, pa su vatrogasci dežurali na 8 mjesta u opštini i zato bili u mogućnosti da brzo reaguju kada su izbila tri požara kod Crvene glavice, na Kufinu i Buljaricama.

– Štete nema, brzo smo regaovali sa 3 vozila i ugasili vatru, sada je mirno ali se dežura, kazao nam je načelnik Službe zaštite i spasavanja Budve, Zdravko Šljukić. On je  istakao da će zbog najave jakog sjevernog vijetar i večeras biti svi pripravni i poziva građanstvo, brojne turiste na Budvanskoj rivijeri na neophodne izuzetne mjere opreza.

 

Herceg_Novi_2APELI IZ NOVOG

Novski vatrogasci imali su relativno mirnu noć.

Komandir Vatrogasne jedinice u Herceg Novom, Damjan Lončar uputio je apel građanima i turistima putem Radija Jadran.

– Izbjegavajte paljenje vatre na otvorenom, ne bacajte opuške iz vozila, provjerite jeste li isključili sve uređaje kada napuštate stanove, kuće, poslovne prostore,  jer možete izazvati nesagledive posljedice – poručuje Lončar.

Prvu veliku intervenciju novski vatrogasci imali su ove nedjelje kod Prijevora. Požar je izbio kod kuće Vlaovića oko 14h, a ugašen je tek u 19h. Pomoć su ponudili i sa hrvatske strane ali nije bilo potrebe, jer su bila dovoljna tri vozila, desetak naših vatrogasaca, granična plicija i mještani.

Neko je sinoć  zapalio  kontejner u Igalu, što samo govori koliko su pojedinci neodgovorni – kaže Lončar. On tvrdi da su njihove jedinice spremne za bilo kakvu “nenadanu situaciju”.Novska služba zaštite ima 7 kamiona cistjerni, od kojih su tri potpuno nove, nosivosti 35000 litara vode.

Angažovana su i tri čuvara šume na Borićima i u Savinskoj dubravi.

 

tivat3UPOZORENJE IZ TIVTA NA RIZIK OD VATRENE OLUJE

Služba zaštite i spasavanja iz Tivta takođe se oglasila saopštenjem u kome poziva na veću opreznost i pažnju tokom narednih vjetrovitih i vrućih dana. Predstoje dani povećanog rizika nastajanja, razvoja i veoma brzog širenja požara – vatrene oluje,naročito na šumsko-zelenim površinama na teritoriji opštine Tivat – upozorava načelnik ove službe Risto Subotić.

Pored postojeće i važeće Naredbe o zabrani loženja vatre na otvorenom prostoru, novim upozorenjem pooštravaju se mjere zaštite od požara i apeluje na građane i goste opštine Tivat da do daljeg:

1. Izbjegavaju upotrebu otvorenog plamena i zapaljivih materija – sredstava na sljedećim prostorima opštine Tivat i to: od rta Veriga do Lepetana, od Lepetana do raskrsnice za Kotor (iznad Jadranske magistrale), na kompletnom području mjesnih zajednica KRTOLI i KRAŠIĆI , Brda-Ostrvo Cvijeća, Velikog gradskog parka, oko hotela “KAMELIJA”, Bonića glavici, kompleksu “ŽUPA” i Industrijskoj zoni “KUKULJINA”.

Takođe, apeluje se da građani i gosti opštine Tivat ODMAH nakon uočavanja dima ili otvorenog plamena u svom okruženju istu informaciju proslijede Službi zaštite Tivat na telefone 123 ili 671-318 i eventualno Ispostavi policije Tivat na telefon 122.

Ova služba sinoć je intervenisala na dva mjesta, ali bez veće štete i jako brzo su požari stavljeni pod kontrolu.

– Kod Lovanje oko 22:45 je izbio manji požar koji smo ugasili za 15 minuta, drugi kod Đuraševića bio je nešto ozbiljniji, ali ni tu nije zabilježena veća šteta. U pomoć su pritekli i dobrovoljci vatrgosanog društva “Krtoli” – kazao nam je načelnik službe zaštite Tivat, Risto Subotić.

 

KotorKOTORSKI VATROGASCI PRONAŠLI IZGUBLJENOG FINCA

Kotorski vatrogasci bili su mirni juče, ali su tokom jutra bili u akciji potrage.Oko 10 časova dobili su poziv iz Ispostave policije da se u šetnji izgubio finski držvaljanin. Komandir vatrogasne službe Maksim Mandić kazao je Radiju Jadran da su Finca pronašli oko 14h u  Višnjevu, na brdu iznad Lastve Grbaljske. U dobrom je stanju , osim nogu koje su mu izgrebane, kaže Mandić. Istovremeno kotorski vatrogasci oko 14 časova obavješteni su i da je izbio požar u selu Kavač. Uputili su odmah dvije ekipe na lice mjesta, mada su već tamo i vatrrogasci iz Tivta, pa ne bi trebalo da bude opasnosti od širenja požara.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code