VISOKE TEMPERATURE NAPUNILE DOMOVE ZDRAVLJA

VISOKE TEMPERATURE NAPUNILE DOMOVE ZDRAVLJA

56
0
Podijeli

dom zdravlja hnTropske vrućine kojima je izložen čitav region uzrok su i povećanog broja pacijenata u Domovima zdravlja, pa tako i u hercegnovskom.
U Dječijem dispanzeru svakog dana pregleda se u prosjeku od 80-100 djece, uzrasta do 15 godina. Hitna pomoć i ostale službe maksimalno su angažovane, ali sa uposlenim kadrovima uspijevaju svima da pomognu, kažu nam iz ove zdravstvene ustanove.
Stariji pacijenti najviše se žale na srčane probleme i visok pritisak, međutim – poražavajući je podatak da, većinom mladi roditelji djecu dovode u katastrofalnom stanju. Pedijatar dr Dragana Knežević za naš radio je kazala da roditelji djecu dovode najčešće sa temperaturom, povraćanjem, lošom stolicom, ali i stomačnim tegobama, koji su uglavnom posljedice roditeljske neodgovornosti.
“Djeca su u prilično lošem stanju, međutim koliko god upozoravali roditelje na visoke temperature I posljedice, roditelji – ili ne prihvataju, ili ne žele da čuju za preventivu ili jednostavno žele da I dalje maksimalno iskoriste svoj godišnji odmor”.
Visoke temperature opasne su za sve, pogotovo za bebe i malu djecu, jer se kod njih posljedice ne ispoljavaju kao kod odraslih. S obzirom da djeca ovog uzrasta ne mogu sama da odlučuju kada će krenuti na plažu i koliko će na njoj ostati, roditelji bi trebalo da budu odgovorniji, apeluje Kneževićka.
“Djeca su najčešće nezaštićena na plaži u neregularnom vremenu, i onda ih roditelji dovode pregrijane i sa gubitkom tečnosti. Neophodno je da se roditelji pridržavaju uputstava pedijatara i češće nadgledaju djecu”.
U medijima se često mogu čuti i preporuke da je poželjno, prilikom ovakvih temperatura uzimati probiotike, pa čak i kada zdravstveno stanje ne zahtijeva konzumaciju ovih medikamenata. Dr Knežević potvrđuje da su probiotici preporučljivi i da i sami savjetuju roditeljima da ih daju djeci prije, tokom i nakon boravka na moru.
“Oni su, u neku ruku, prevencija stomačnim smetnjama, ali ni u kom slučaju nisu prevencija nepridržavanja osnovnih pravila izvođenja djece na sunce”.
Poseban problem, naročito u Herceg Novom je nedostatak vode, koja može biti uzrok raznim infekcijama, što je očekivano pri nedostatku vode.
“Vodom se rashlađuje tijelo, i ako nemate mogućnosti da nekoga istuširate mlakom vodom i na taj način ga rashladite, i ako se to svede samo na rashlađivanje u moru od 10 – 15 h, onda ne možete očekivati ništa dobro ni za djecu ni odrasle” – kaže dr Knežević.
Ono što je preporuka ljekara za odrasle važi naravno i za djecu bilo kog uzrasta – ne izlaziti na sunce od 10-17 h, konzumirati dosta tečnosti, jesti nekoliko puta dnevno laganu hranu, sa što više voća i vitamina.
Dr Knežević je posebno istakla da ukoliko nekim slučajem djeca moraju u tom periodu da borave na plažama, obavezno treba i da su negdje u prirodnoj hladovini, jer je temperatura ispod suncobrana uvijek za 5 stepeni veća nego ona koju pokazuju termometri.
Korišćenje losiona za sunčanje sa zaštitnim faktorima bilo 30, 50 ili 70 je obavezno, a na otvorene djelove tijela poželjno ga je nanijeti najkasnije pola sata prije izlaska iz kuće.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code