Vitezovi “Svetog Stefana” na međunarodnom viteškom festivalu u Despotovcu

Vitezovi “Svetog Stefana” na međunarodnom viteškom festivalu u Despotovcu

0
Podijeli

Viteško društvo Sveti Stefan iz Herceg Novog učestvovalo je na međunarodnom viteškom festivalu u manastiru Manasija, opština Despotovac, od 26. do 28. avgusta 2016. godine. To je jedno od najljepših srednjovjekovnih zdanja u Srbiji i zadužbina despota Stefana Lazarevića. Ove godine, viteški turnir je okupio 350 vitezova iz 15 zemalja i veliki broj posjetilaca.vitezovi manasija 1 – Vitezovi Sv.Stefana bili su jedini predstavnici Crne Gore na festivalu, koji su na dostojan način predstavljali svoj grad i državu. Svojom pojavom u srednjovjekovnim viteškim kostimima privukli su veliku pažnju animirajući posjetioce  i fotografišući se sa njima na kapiji tvrđave i u porti manastira Manasija – kaže nam starješina društva, Savo Morović.

vitezovi manasija 2 Društvo je ostvarilo brojne kontakte sa vitezovima iz Evrope i želja im je  da se sličan program organizuje na hercegnovskim tvrđavama.

Picerija i restoran

Učešće viteškog društva Sv.Stefana na festivalu obezbijedio je Generalni konzulat Republike Srbije u Herceg Novom. Troškove putovanja i boravka društva obezbijedila je MZ Herceg Novi u saradnji sa Opštinom.

vitezovi manasija 3

Viteško društvo dobilo je ime po prvom imenu grada iz 1382. godine koje mu je dao osnivač, kralj Tvrtko Kotromanić, a organizovano je i djeluje u sastavu NVO Riznica starih umjetničkih zanata i vještina iz Herceg Novog.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code