Početna Kultura Vizuelna kultura 12 novskih fotografa: Umjetnost koja otvara svemir

Vizuelna kultura 12 novskih fotografa: Umjetnost koja otvara svemir

0

U Galeriji Josip Bepo Benković otvorena je kolektivna izložba 12 hercegnovskih fotografa, simboličnog naziva “To sam ja”. Simboličnog jer je autorima data potpuna sloboda da sami izaberu radove i kroz njih predstave sebe publici na par kvadrata izložbenog prostora u najprestižnijoj novskoj galeri

Poznavanje tehničke strane fotoaparata nije dovoljno za umjetničku fotografiju, kazala je istoričarka umjetnosti, Kristina Milatović:

– Ono je samo osnova, jer ono što umjetničku fotografiju čini cjelovitom jeste vizuelna kultura, ili kako je to bolje objasnio fotograf Jan Šmok – “Slikar stoji pred praznom površinom, fotograf stoji pred svemirom”. Vizuelna kultura se nadograđuje cijelog života, počevši od vaspitanja, obrazovanja, te samih studija umjetnosti – kazala je Milatović.

Novska publika ima priliku da upozna 12 različitih stilova, koji se razlikuju po količni svjetlosti, boji, strukturi, kompoziciji, kadriranju, figuri, rekvizitima, dekoraciji i svim onim što čini poetiku jednog fotografa posebnom.

Direktor Galerije, Đuro Beli Prijić, kazao je da se ispostavilo da je bila odlična ideja organizovati izložbu novskim fotografima.

– Predstavljeno je 12, međutim, Herceg Novi ima više stvaralaca koji se uspješno bave fotografijom. Ali, za početak je sasvim u redu. Ovo neka bude impuls da se i oni malo bolje organizuju između sebe, a vrata naše kuće su otvorena, jer vidimo da su i oni i publika večeras prezadovoljni –  primjetio je Prijić.

Mladi, talentovani fotograf Miloš Samardžić je kazao da mu je čast što ima priliku da podijeli izložbeni prostor sa starijim i iskusnijim kolegama. On je pohvalio saradnju sa Galerijom i Herceg festom.

– Ovo je stvarno jedinstvena prilika da se fotografija predstavi široj javnosti, da ljudi počnu da obraćaju pažnju na to kao na jednu bitnu stranu umjetnosti, kojoj do sad možda i nisu pridavali toliko značaja –  kazao je Samardžić.

Ono što je karakteristično za ovu izložbu jeste da ni jedan autor nije znao koje će radove izložiti njegove kolege, a svi su imali potpunu slobodu da izaberu radove koji će se naći na izložbenom prostoru Galerije.

Za Dejana Stojanovića izložba “To sam ja” predstavlja divnu priliku da se na jednom mjestu okupe svi viđeniji novski fotografi.

– Ovo je, inače, moja možda već deseta izložba. Imao sam par samostalnih i nekoliko grupnih, kako u Herceg Novom, tako i u zemlji i inostranstvu. Međutim, sada sam zaista prijatno iznenađen ovolikom posjetom i praktično mislim da je ovo jedan od najinteresantnijih kulturnih događaja u gradu u ovoj godini – naveo je Stojanović.

Za razliku od Stojanovića, Jefto Bjelica nije bio iznenađen velikom posjetom.

– Ja sam očekivao ovako lijepe radove. Najzad, poslije dugo vremena prilika da Novljani i gosti koji su ovdje vide šta hercegnovski fotografi rade. Herceg Novi je uvjek željan umjetnosti i lijepog druženja, a ovo je lijepa prilika da se vidi sve ono što je kreacija i što je umjetnost – kazao je on zahvalan Đuru Belom Prijiću na inicijativi da okupi fotografe.

Na izložbi su predstavljeni radovi Vanje Berberović-Šuberić, Jefta Bjelice, Danila Brajovića, Voislava Bulatovića, Branke Čelanović-Ilijanić, Miodraga Gaba Golubina, Jasona Golda, Zorane Mandić, Igora Mareša, Miloša Samardžića, Tomislava Stanića i Dejana Stojanovića.

Prva kolektivna izložba novskih fotografa biće otvorena do 1. aprila.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code