Početna Eco Vještinu gradnje suvomeđe prepoznao i Unesco

Vještinu gradnje suvomeđe prepoznao i Unesco

7

Na listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva od juče je i vještina gradnje na suvo, koja je zvanično upisana u UNESCO-vu listu.

“Vještina gradnje u tehnici na suvo podrazumijeva obradu i slaganje kamena jedan na drugi, bez upotrebe vezivnog materijala. Stabilnost strukture osigurava se pažljivim izborom i slaganjem kamena, a gradnjom na suvo su oblikovani različiti kulturni pejzaži od praistorije do danas”, navodi se u obrazloženju odluke.

Podnosioci zahtjeva za uvrštenje bili su Hrvatska, Kipar, Francuska, Španija i Švajcarska.

Iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena podsjećaju da godinama organizuju radionice gradnje na suvo, pri čemu su, zajedno sa brojnim volonterima i njihovim udruženjima, odnosno klubovima, radili na očuvanju pojedinih značajnih objekata ovakvog tipa. Organizovali su i pokazne radionice na Žlijebima, odnosno, učestvovali u organizaciji već tri Prvenstva Crne Gore u gradnji suvomeđe, kao jedinstvenog  sportsko-zabavno-edukativnog događaja.

„Suvomeđe su uvijek napravljene u harmoniji sa okruženjem, a tehnika gradnje pojačava vezu čovjeka i prirode. Vještina se prvenstveno prenosi sa koljena na koljeno, u zavisnosti od terena na kojem se gradi“, piše između ostalog na stranicama UNESCO-a.

7 Komentari

 1. I ako djeluje jednostavna ova stara vještina gradnje je specifična i zahtjeva znanje i iskustvo . Po principu suvogradnje radili su se nekad i objekti i traju vjekovima.
  Kad bi nama potrajale ploče na šetalištu barem par mjeseci bili bi sretni.

  7
  1
 2. Slaganje kamena na kamen bez vezivnog materijala.
  Pa to mi imamo na šetalištu kod Citadele.
  Kandidujte za Unesco da zaštiti radove.
  Dako potraju do ljeta.
  Brže će to ić od zaštite Forte Mara.

  7
  1
 3. Kolika je dnevnica ovih suvomeđaša? Valjda se to može negdje naći. Trebalo bi mi na selu da mi urade suvomeđu dugu 50 m, visoku 2 m. Ja ću uraditi temelj. Može i po pogodbi!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code