Vjetar, jačine do 120 km na čas, obarao stabla, stubove rasvjete, znakove…

Vjetar, jačine do 120 km na čas, obarao stabla, stubove rasvjete, znakove…

1
Podijeli

Služba Komunalne policije, službenici Komunalno stambenog i dežurna ekipa Službe zaštite i spašavanja od jutros su na terenu u zajedničkoj akciji, kako bi se sanirale posljedice vjetrovite noći.
Jak istočni vjetar koji je u prosjeku od ponoći do jutros duvao brzinom između 90 i 120 km/h, odnosno oko 30 m/s, na čitavom potezu od Igala do Kamenara oborio je stabla, odlomio grane, na nekim lokacijama porušio saobraćajne znakove i oštetio stubove od struje, kažu nam načelnica Komunalne policije Marija Andrić i v.d. direktorica Stambeno komunalnog, Jasmina Konjević, koje jutros zajednicički obilaze teren:

„Ono što je najbitnije jeste da su putevi prohodni i nema zastoja saobraćaja. Veća šteta nije pričinjena. Ono što je za ovakvo vrijeme uobičajeno su oborena stabla i granje, koje uklanjamo bukvalno od Igala do Kamenara, a na Toploj smo imali i manje oštećenje na jednom privremenom objektu“, kaže načelnica Komunalne policije, Marija Andrić.

Picerija i restoran

V.d. direktorica Komunalno stambenog Jasmina Konjević, na terenu je cijelo jutro i kako kaže, osim odlomljenog zelenila, evidentirali su i oštećenje na nekoliko stubova javne rasvjete:

„Angažovali smo i dvije dodatne ekipe osim standardnih. Vraćamo rasvjetu u prvobitno stanje, kako ne bi negdje došlo do strujnog udara. Najviše oštećenja imamo na potezu od Igala do Zelenike, a na rivijeri mnogo manje. Odrona nema, a drugih intervencija nijesmo imali. Za sada nas niko nije pozivao ni iz zaleđa, tako da vjerujem da gore nema problema“, kazala je Konjević.

U Službi zaštite i spasavanja jutros su takođe na terenu kako bi pomogli Komunalnoj policiji i službama Komunalno stambenog na uklanjanju zelenila. Drugih poziva i intervencija nijesu imali i za sada sve protiče bez problema, potvrđuje nam načelnik, Zlatko Ćirović.

Jak istočni vjetar koji je čitavu noć duvao brzinom od 90-110 km/h, odnosno 30 m/s, počeo je da slabi prije nekih pola sata, a do popodnevnih časova očekuje se da će potpuno „utihnuti“. Najjači udar ovog vjetra bio je jutros u 6 i po, od čak 122 km/h, odnosno 34 m/s, koliko su izmjerili u HMS u Igalu.

„Njegov intenzitet sada je oko 7 m /s, i jačina mu konstantno opada. Imali smo i prekid u napajanju strujom tokom noći, ali najjači udar koji smo zabilježili je ovaj oko 6 i po jutros. Kad je riječ o kiši, količine su neznatne, i palo je svega nekih 25 l/m3. Situacija se polako stabilizuje, a djelimično razvedravanje najavljeno je u drugom dijelu dana“, kazali su nam u HMZ , stanice u Igalu.

Kako su ranije najavili iz HMZ CG, od sredine dana, u južnim predjelima očekuje se prestanak padavina i djelimično razvedravanje, a krajem dana prestanak padavine očekuje se i na sjeveru zemlje. Duvaće vjetar umjeren do jak, na udare povremeno i olujne jačine, sjeverni i sjeveroistočni, krajem dana u slabljenju. Najviša dnevna temperatura kretaće se između dva i 19 stepeni.

1 komentar

  1. Niko ne spominje snijeg na Dobraštici i Radoštaku: jutros su vrhovi planina u okruženju zabijelili, što nije uobičajeno za ovo doba godine!

    13
    1

Ostavite komentar

*

code