Početna Društvo Vježba Službe zaštite i spasavanja Opštine Herceg Novi sa pripadnicima DVD „Bijela“...

Vježba Službe zaštite i spasavanja Opštine Herceg Novi sa pripadnicima DVD „Bijela“ iz Bijele – simulacija šumskog požara

0

Pripadnici Službe zaštite i spasavanja Opštine Herceg Novi su krajem prošle sedmice na Savinskoj Dubravi održali vježbu simulacije šumskog požara. Vježbu je vodio vođa odjeljenja Vladimir Pejović, a učestvovalo je devet vatrogasaca – spasilaca DVD „Bijela“ i pet vatrogasaca – spasilaca Službe zaštite i spasavanja Opštine Herceg Novi, saopšteno je iz lokalne uprave.

Nakon teorijskog dijela o šumskim požarima, koji je trajao 30 minuta, uslijedio je praktični dio vježbe koji je trajao dva sata, u šumi lokaliteta Savinska Dubrava. Vježba je obuhvatila simulaciju požara na dva lokaliteta sa različitim strukturama – listopadno drveće i trava, a drugi sa strukturom četinara. Vježbala se i koordinacija i komunikacija vatrogasaca – spasilaca, a na kraju je izvršena analiza vježbe.

Svi učesnici su pokazali veliko angažovanje i želju da što više nauče i bili su zadovoljni vježbom, jer se među njima nalazi određeni broj pripadnika sa malim iskustvom u ovoj službi, tako da je ova vježba imala veliki edukativni značaj.

Vježbe sa DVD „Bijela“ biće nastavljene i izvedene prema Planu obuke koji je Služba zaštite i spasavanja Opštine Herceg Novi izradila, a koje obuhvataju: simuliranje dvodjelnog vatrogasnog napada sa kamiona uz korišćenje neophodne vatrogasne opreme, korišćenje i rad sa prenosnom vatrogasnom pumpom, rad sa spravama za penjanje i simulacija gašenja požara na visini kada se koriste adekvatne ljestve za dati slučaj, simulacija gašenja požara na električnim instalacijama i korišćenje protivpožarnih aparata za ovu vrstu požara, pravilna upotreba izolacionog aparata i simulacija ulaska u zatvoreni prostor uz korišćenje izolacionog aparata, korišćenje pjenogeneratora za laku pjenu i dimovuka, upotreba hidrauličnog razvalnog uređaja, prva pomoć.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code