Vlada obnavlja šume izgorjele u požarima, uložiće 200.000 eura

Vlada obnavlja šume izgorjele u požarima, uložiće 200.000 eura

3
Podijeli

Vlada Crne Gore je opredijelila 220 hiljada eura za interventnu sanaciju površina opožarenih prošlog ljeta, na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Pošumljavanje je u toku, a predviđena je sadnja više od 370 hiljada sadnica četinara.

Riječ je o interventnoj sanaciji onih opožarenih površina za koje je bila neophodna hitna reakcija, saopštavaju iz resornog Ministasrtva.

Picerija i restoran

Aktivnosti na pošumljavanju započete su krajem marta. Na lokalitetu Ljubotinj, na području Prijestonice Cetinje, pošumljavanje je završeno na površini od 20 hektara. U toku su radovi u područnim jedinicama Podgorica, Danilovgrad, Nikšić i Pljevlja, gdje su sniježne padavine krajem marta odložile početak radova za april.

Kako navode iz Ministasrtva, tokom jula i avgusta 2017. godine u državnim šumama registrovano 115 šumskih požara, dok je u šumama u privatnom vlasništvu evidentirano 39 požara.

– Najveće opožarene površine nalaze se u primorskom dijelu Crne Gore, dok su značajne evidentirane na prostoru Nikšića, Danilovgrada i Pljevalja. Procijenjena opožarena drvna masa iznosila je 96.309,13 m³, a takođe, evidentirano je da je uništeno 267.500 komada sadnica pošumljenih tokom 2015. i 2016. godine (mlade šumske kulture) – podsjećaju iz Ministasrtva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Zbog ovih požara značajan dio šumskih površina, naročito u južnom i središnjem dijelu Crne Gore, ugrožen je i degradiran u mjeri da je izvjesno da se prirodnim podmlađivanjem ne može obnoviti. Stoga je pošumljavanje bilo neophodno radi očuvanja šuma na tim površinama, zaštite zemljišta od erozije i sprječavanja degradacionih procesa.

Procijenjeno je da je neophodno pošumljavanje na ukupnoj površini od 137 hektara. Predviđena je sadnja 370.655 sadnica četinarskih vrsta drveća, crnog i bijelog bora i smrče.

Dalja sanacija opožarenog područja biće nastavljena kroz jesenju sadnju, u sklopu redovnih aktivnosti na pošumljavanju, za šta su sredstva obezbijeđena Programom gazdovanja šumama za 2018. godinu, najavljuju iz Ministarstva.

3 Komentari

 1. Četinari su invazivna vrsta i veoma brzo preuzimaju mjesta na kojima je prije obitavala listopadna šuma.

  Zbog čega se ne pošumljava istom biljnom vrstom?

  Četinari su očigledno jeftiniji i isplativiji za eksploataciju…

  1
  1
 2. Vlada nas pravi budalama kao i obicno 370 000 sadnica cetinara za 220 000e znaci 59 centi po sadnici za te pare se ni salata ne moze posadit

  3
  1

Ostavite komentar

*

code