Početna Ekonomija Vlada odobrila koncesiju za Aerodrome Podgorica i Tivat, SD protiv

Vlada odobrila koncesiju za Aerodrome Podgorica i Tivat, SD protiv

5

Koncesioni akt za korišćenje aerodroma Tivat i Podgorica, kojeg je usvojila Vlada,  pripremljen je u skladu sa Zakonom o koncesijama  za konkurentski izabranog najboljeg ponuđaču koji će osnovati i registrovati pravno lice, sa sjedištem u Crnoj Gori, za obavljanje koncesione djelatnosti, kazao je ministar saobraćaj i pomorsta Osman Nurković.

Koncesijom će biti obuhvaćena izgradnja, rekonstrukcija, modernizacija, održavanje i korišćenje Aerodroma.

Oko 20 renomiranih firmi iz ove oblasti je već zainteresovano za Aerodrome, kazao je Nurković, koji očekuje da ugovor sa koncensionarom bude potpisan u martu naredne godine.

Očekivani obim investicija je najmanje 80 miliona u prve tri godine i, kako dodaje Nurković, najmanje 200 miliona eura tokom ukupnog trajanja investicije.

Obaveza ponuđača je da avansno uplati najmanje 100 miliona eura i da tokom trajanja koncesije, odnosno u narednih 30 godina državi uplaćuje najmanje 10 odsto godišnjeg prihoda Aerodroma.

Ministar je saopštio da je Ekonomski fakultet utvrdio da je tržišna cijena Aerodroma 140 miliona eura.

U vrijeme izrade ovog Koncesionog akta, u potpunosti su riješeni imovinsko-pravni odnosi na koncesionom području planiranom za realizaciju Faze I koncesije Međunarodnog Aerodroma Tivat, ustvrdio je ministar.

Koncesionar će imati obavezu da trenutno zaposlenima u Aerodromima Crne Gore AD ponudi ugovor o radu pod uslovima koji su definisani u Kolektivnom ugovoru akcionarskog društva za uslužne djelatnosti u vazdušnom saobraćaju „Aerodromi Crne Gore“.

Predlog koncesionog akta za davanje u zakup dva crnogorska aerodroma usvojen je bez saglanosti SD-a, koji ukazuju da Vlada krši Zakon o državnoj imovini, jer je dokumente usvojila bez procijenjene vrijednosti dvaju aerodrome. Takođe, ovim dokumentom je obuhvatila imovinu u Tivtu koja nije u njenom vlasništvu već će to pitanja rješavati “ fazno” što aktuelni Zakon o koncesijama ne poznaje.

Nije ispoštovan ni zahtjev Evropske komisije da taj dokument uskladi sa novim zakonima o privatno-javnom partnerstvu i koncesijama, koji još nijesu usvojeni.

Tako je ministar prosvjete Damir Šehović (SD) izuzeo mišljenje na sjednici Vlade, dok njegov stranački kolega, ministar zdravlja Kenan Hrapović nije bio na sjednici. Predsjednik Skupštine Iva Brajović je kazao da je bolje da dežava bude vlasnik Aerodroma, a premijer Duško Marković je poručio da Aerodrome ne prodajemo, već  očekuje veliko ulaganje koja ostaju budućim generacijama.

5 Komentari

 1. Vlada će uraditi što je naumila, kao i svaki put do sada.Posledice vladinih privatizacija , koncesija , javno privatnog partnerstva su vidljive na svakom koraku.Država je rasprodata za lične interese.Opoziciju nemamo jer i ona zbog ličnih interesa radi što radi.Živimo u partiokratskoj državi gdje su partijski i lični interesi iznad svega.Neka nam je sa srećom1

  16
 2. Sve treba trsit…prodat…izdat…dat’ u zakup… Sve ce nam procvjetat’, kao i drzavne firme koje su “uspjesno” privatizovane! Inostrane kompanije ce sigurno prije svega voditi racuna o crnogorskim interesima, njih ne interesuje nikakav profit, oni samo zele da ulazu, ulazu i na kraju da nam sve vrate u savrsenom stanju! Eeee blago nama s vama!🙄😝😡

  22
  1
  • Savina
   Ima rijesenje,na sljedecim izborima glasajte za bilo koga
   drugoga,osim drps-a i satelit partija.Naucite vlast da
   je smjenjiva ako dobro ne radi,krade,laze,trpa u svoj
   dzep.Ova nas je unistila u 30 godina na vlasti.
   Nije valjda da ne postoji neko drugi tko ne zasluzuje
   da pokusa da radi po redu i zakonu,pravdi i postenju.
   A ako ne bude tako,svi po redu,zna se gdje.
   Trcecim korakom na odmor u Spuz.I to sigurnim korakom,
   na vise godina.

   12

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code