VLADA RASKIDA PRIVATIZACIONE I UGOVORE O ZAKUPU

VLADA RASKIDA PRIVATIZACIONE I UGOVORE O ZAKUPU

498
0
Podijeli

vlada sjed privatVladin radni tim za privatizaciju i kapitalne projekte na drugoj sjednici predložio je raskidanje ugovora sa četiri investitora zbog neispunjavanja obaveza, a dva se odnose na hercegnovsku opštinu.
Jednostrano će biti raskinut ugovor sa HTP “Primorje” koji se odnosi na hotel Centar Igalo. Engleskoj kompaniji “Nord star” daje se rok do 1. juna da za gradnju na Luštici obezbjedi garanciju od milion eura, u protivnom biće raskinut ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta. Iako nisu istekli rokovi za gradnju “Plaže”, “Igala” i “Tamarisa”, privatizacioni ugovor sa “Vektra Montenegro” gubi značaj, jer je u decembru prošle godine pokrenut stečaj.
Savjet za privatiuzaciju je odlučio i da se neuspjelim proglasi tender za Institut “Dr Simo Milošević”.

centar igaloU slučaju bivšeg Centra za odmor i rekreaciju u Igalu, kako je saopšteno, ustanovljeno je da investitor zbog dugotrajnih sudskih sporova nije bio u mogućnosti da ostvari vlasnička prava, ali i da to nije valjani razlog da se ne izvrše investicione obaveze, te da zbog toga država ne može da trpi štetu koja je nastala neslaganjem partnera. Šestogodišnje neispunjavanje preuzetih obaveza za ulaganje ne manje od 4.002.975 eura je razlog zbog čega nije ostavaren pravni i ekonomski cilj ugovora. Zato radni tim Vlade predlaže jednostrani raskid ugovora.
Iz HTP Primorja su nedavno saopštili Radiju Jadran da je nakon 2 ipo godine, krajem 2012 godine, napokon i pravosnažno postalo vlasnik 80 % akcija hotela Centar za odmor i rekreaciju u Igalu. Ali su novi problemi ponovo zakočili ulaganja. Postojeći hotel ima 5 +7 spratova, a po važećoj planskoj dokumentaciji predviđa 5+4, zbog čega je menadžement hotela inicirao izmjenu ovog planskog dokumenta. Do izmjena nije došlo iako su iz menadžmenta hotela to tražili od lokalne samouprave. Ipak, za Vladin tim to opravdanje nije bilo validno.
Vladin tim je predložio i raskid ugovora o dugoročnom zakupu zemljišta na lokalitetu Rose u opštini Herceg Novi sa engleskom kompanijom “Nord star” ukoliko do 1. juna 2013. godine ne počne realizacija obaveza koje proizilaze iz ugovora, a to je činidbena garanacija na 1 milon eura. Kako se navodi u informaciji Vladinog tima, država je ispunila sve obaveze koje je imala, a očekuje se što skorije potpisivanje ugovora između Konzorcijuma i JP Morsko dobro oko korišćenja akvatorijuma.
Hotel IgaloUstanovljeno je i da nisu istekli rokovi za gradnju tri hotela u Herceg Novom: Tamaris, Igalo i Plaža, Vektre Montenegro, jer su za svaki pojedinačno važili od momenta usvajanja prostornih planova opštine Herceg Novi. Ali, evidentno je da je investitor u finsnijskoj krizi i da je nad ovom kompanijom od decembra prošle godine pokrenut stečajni postupak. Ugovor time gubi značaj jer su akcije koje je kupila Vektra Montenegro ušle u stečajnu masu.
Hotel plazaPremijer Milo Đukanović tražiće da se utvrdi konkretna odgovornost za sve predstavnike države koji su doprinijeli neuspjehu određenog broja projekata čiji je cilj trebalo da bude valorizacija državnih resursa.
“Ne raskidamo ugovore da bi trenirali strogoću već što Crna Gora nema rezervne resurse razvoja. Oni su dati na raspologanje, kroz razne ugovore, jednom broju partnera za koje je u tom trenutku Vlada vjerovala da nude najbolje uslove za njihovu realizaciju”, rekao je Đukanović na konferenciji za novinare povodom 100 dana Vlade.
institut igalo 19-10On, međutim, prihvata i da je dio odgovornosti na strani državnih struktura. “Svejedno da li je lokalna uprava, javno preduzeće ili državna uprava, svi zajedno moramo da postupamo ažurno u odnosu na očekivanja investitora, da mu stvorimo uslove da u našem interesu troši novac. Biću vrlo izričit u zahtjevu da se definiše vrlo jasna i konkretna odgovornost za sve predstavnike države”, poručio je Đukanović uz uvjeravanje da se u slučajevima raskida ugovora sa investitorima definišu alternativni partneri.
Inače, pored “Centra” Igalo Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte predložiće raskid privatizacionih ugovora za hotele Planinka i Jezera na Žabljaku, As u Perazića dolu.
Savjet za privatizaciju je donio odluku i da se neuspjelim proglasi treći tender za prodaju 56,48 odsto državnog kapitala Instituta “Simo Milošević” u Igalu, jer dostavljene ponude ne odgovaraju kriterijumima.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code