VLADIMIR PEROVIĆ: «SVI DOKUMENTARNI FILMOVI BORE SE ZA BOLJI SVIJET«

VLADIMIR PEROVIĆ: «SVI DOKUMENTARNI FILMOVI BORE SE ZA BOLJI SVIJET«

313
0
Podijeli

vladimir perovicReditelj Vladimir Perović i ove je godine selektor dokumentarnog programa 27. HFF Montenegro film festivala. Od ptrethodnog festivala, kada je takođe bio selektor, tragao je za filmovima.
– Isped mojih očiju je prošlo barem tekstualno oko 900 filmova. To sam sveo na 220, pa onda suzio i to na 37 filmova na kraju. Osnovni kriterijum mi je filmski kvalitet. Ne znam kako da su značajan događaj, ličnost, ideja, pojava, ako nisu propušteni kroz prizmu autora, nijesu za naš festival. To je prvi kriterijum. Drugi je limitirajući. Da ne bismo zagušivali program, nakon druge godine postojanja dokumentarnog dijela festivala, limitirali smo da filmovi mogu biti samo do 30 minuta – priča Perović.
Veliki broj reditelja pokazao je interes da dođe u Crnu Goru i Herceg Novi i Perović se zato nada da će nakon ove godine i sajt festivala biti privlačniji za stvaraoce iz svijeta. – Imamo dvojicu reditelja koji su došli iz daleka. To je predsjednik žirija dokumentarnog filma, Robert Gusman, koji je od daleke Argentine, iz El bolsona. On je do Evrope platio sam avio kartu da bi došao na festival u Herceg Novi. Osjećamo se strašno počastvovanim zbog toga. Drugi reditelj, koji je upravo stigao danas, jeste Dejvid Vajt, koji je sa Novog Zelanda, kao i njegov film. Srećom našao se u Velikoj Britaniji i poželio da dođe – kaže Perović i dodaje da su bili spriječeni da dođu i reditelji iz Egipta i Jordana, što sve dokazuje da Herceg Novi i ovaj festival nijesu »beznačajna tačka«.
U dokumentarnom progarmu Crna Gora će se pedstaviti sa tri filma, mada je moglo i sa više.
ff press 308– Pojavio se mladi autor Danilo Marunović, koji je ponudio film od 50 minuta. Kako smo limitirali filmove na 30 minuta, toliki izuzetak ne možemo da pravimo, ali će se naći načina da iduće godine predstvimo njegov film koji već hvata korak ka evropskim festivalima.
Inače, selekciju od 37 filmova radilo je 42-oje autora. Producenti su iz 30 zemalja, odnosno 35 zemalja su učesnice. Suva statistika ne znači mnogo, kaže Perović i preporučuje film sjutra veče na Belavisti: «Pet fragmenata usahlog saosjećanja«, koji govori o dehumanizovanom svijetu u kome živimo, protiv koga se treba boriti umjetnošću.
– Svi filmovi u dokumentarnoj selekciji, ustvari, bore se za bolji svijet, za boljeg čovijeka. Podijelio sam filmove na sekcije i svako veče ima neku zajedničku nit. Belavista je opravdano puna – poručuje Perović.
Članovi žirija dokumentarnog programa su: Novljanin, Ivan Salatić, koji je na specijalističkim studijama FDU na Cetinju. Njegov film, »Intro« kreće na festivalski put, a na posljednjem konkursu Ministarstva kulture dobio je sredstva za novi film. Drugi član je reditelj Ivica Vidanović, koji je lani dobio jednu od nagrada, ima i producentsku kuću, koja, kako je rakao Perović, »veoma rado i svesrdno pomaže naše reditelje«. Predsjendik žirija je Robert Gusman koji živi u čistoj prirodi, predaje na fakultetu u Argentini, osnovao je i jedan festival i snima filmove sa univerzalnim likovima.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code