VLADIMIR PEROVIĆ: “POSTOJI POVJERENJE U FILMSKI FESTIVAL U NOVOM“

VLADIMIR PEROVIĆ: “POSTOJI POVJERENJE U FILMSKI FESTIVAL U NOVOM“

132
0
Podijeli

vladimir perovic– Velika je stvar da je filmski festival u Herceg Noovm uopšte i održan, kada se u okruženju gase ili pomjeraju na neodređeno i mnogo jači festivali, u državama koje su finansijski moćnije od nas – smatra selektor dokumentarnih filmova prikazanih na ovogodišnjem „Montenegro film festivalu” u Herceg Novom.
Perović za Radio Jadran objašnjava da su organizatori i selektori uspjeli da dobiju filmove kojih se ne bi postidjeli ni najveći festivali.
– Pri tom ne mislim samo na festivalske pobjednike, jer to je lako dogovoriti sa distributerima, nego na filmove koje je selektor odabrao, a to nije uvijek izvjesno. Dakle, festival uspjeva, Srdan Golubović uspjeva, postoji povjerenje i u njega i u festival što je drugi uspjeh. Kada je riječ o dokumentranoj selekciji Perović kaže da se nije vodio time da dovede pobjednike, jer onda kao selektor ne bi bio ni potreban.Mada ima i takvih, kao i onih filmova koji su nagrađivani.
– Želio sam da dovedem filmove koji nešto znače, koji donose nešto novo u sadržaju, oni u kojima se i možemo ogledati. I konačno još jedan segement smo uspjeli da zadovoljimo, a to je ta posjećenost svih lokacija na kojima su se prikazivali filmovi. Na Kanli kuli u noći kada je bio prikazivan film Branka Baletića, Njegoš – jedna biografija „Noć skuplja dva vijeka” bilo je 1.500 gledalaca, a na Belavisti se tražila ta stolica više, oko 120 ljudi je gledalo i komentarisalo filmove. Tako da eto i sa te strane možemo biti zadovoljni i reći sve ukupno da je festival uspio – kaže Perović.
O tome koliku turističku propagandu znači za Herceg Novi i Crnu Goru Hercegnovsaki filmski festival-Montenegro film festival, on se nada da je to prepoznato u svima onima koji staju iza njega, mada:
– Da su malo više svjesni benefita koje festival donosi u tom prvacu, možda bi bio i u boljim uslovima održavan – ocjenio je Vladimir Perović.
Inače, od ove godine i selekcija dokumentaraca tražiće najboljeg među 38 filmova iz 30 zemlja, a pobjednici će biti proglašeni večeras, kada će se znati i ostali nagrađeni.
Nagrade koje će biti dodjeljene su Velika zlatna mimoza – Gran pri za najbolji film, kao i Zlatne mimoze za najbolju režiju, žensku i mušku ulogu, scenario, kameru. Predviđena je i Nagrada fondacije „Živko Nikolić”, kao i nagrade za najbolji studentski film. Filmski festival Herceg Novi i Centar film – Beograd dodijeliće nagradu „Milan Žmukić” za izuzetan doprinos afirmaciji Festivala.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code