Početna Magazin VOĆE KOJE (VJEROVATNO) NIKADA NISTE PROBALI

VOĆE KOJE (VJEROVATNO) NIKADA NISTE PROBALI

0

Iako vam se može učiniti da su naši marketi prepuni različitog izbora voća, to je ipak samo mali djelić onoga što nam priroda nudi.

U različitim dijelovima svijeta popularno je različito voće. Ono za koje možda nikada niste ni čuli, negdje u svijetu se svakodnevno konzumira.

 

 

Rambutan
Rambutan (Nephelium lappaceum) dolazi porijeklom iz Indonezije i Malezije, a takođe prirodno raste i na Tajlandu, u Vijetnamu, na Filipinima, te još nekim državama u jugoistočnoj Aziji. Ime je dobilo po malezijskoj riječi rambut koja znači kosa.
Mekano i hrskavo, sjeme je jestivo, ali samo kada je skuvano. Nekada se vjerovalo da je otrovno, ali u nedavnim studijama je zaključeno da ne samo da nije otrovno, već je i poprilično zdravo. Cijeli oguljeni plod, zajedno sa sjemenom, je jestiv.

 

Mangostan

Mangostan (Garcinia mangostana) uglavnom raste u jugoistočnoj Aziji, a također raste i u tropskim zemljama Južne Amerike.
Često opisano kao ‘suptilni delikates’, ovo voće je jestivo, te relativno bogato hranjivim tvarima. Zbog ograničenja na uvoz, svjež mangostan nije dostupna u velikom broju zemalja Evrope, iako se ponegdje mogu pronaći konzervisani.

 

 

Kruhovac

Kruhovac (Artocarpus altilis) je drvo i pold koje raste na tropskim ostrvima. Ovo voće se uglavnom jede kuvano ili pomiješano sa drugim voćem ili kokosovim puterom.
Bogato je ugljikohidratima, a sastoji se od 70% vode. Takođe, dobar je izvor vitamina C, kao i kalijuma. Najčešće se jede nakon što se skuva, te pomiješa sa kokosovim mlijekom i zatim ispeče u listovima banane.

 

 

Nangka

Nangka (Artocarpus heterophyllus) je voće koje je jako neobično zbog svoje težine. Samo jedna voćka, dugačka do 90 cm, može biti teška i do 36 kg!
Voće je puno skroba i vlakana, a ukus se može usporediti s kombinacijom jabuke, ananasa i banane. Može se jesti sirovo, iako je najukusnije kada se skuva. Zbog svoje suptilno slatkaste arome, nangka se koristi kao dodatak raznim jelima i kolačima. U nekim zemljama se može pronaći i sladoled sa okusom ovog voća.

 

Karambola

Karambola (Averrhoa carambola), takođe poznata i kao Zvjezdano voće, je voće popularno u cijeloj jugoistočnoj Aziji, u južnom Pacifiku i dijelovima istočne Azije, a takođe se uzgaja i u Latinskoj Americi, na Karibima, te na jugu Sjedinjenih Američkih Država.
Cijeli plod je jestiv, uključujući i ‘voštanu kožu’. Meso je hrskavo, čvrsto i iznimno sočno. S obzirom da se sastoji od 4% šećera, jako je slatko. Ovo voće je bogato antioksidansima, kalijumom i vitaminom C. Ukus karambole se poredi sa mješavinom jabuke, kruške i limuna.

pixelizam.com

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code