Početna Društvo Voda iz gradskog vodovoda i za selo Kameno

Voda iz gradskog vodovoda i za selo Kameno

8

U selu Кameno, preko Trebesina, biće položen cjevovod za snabdijevanje vodom ovog zaseoka, o čemu je na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta donesena Odluka o javnom interesu polaganja cjevovoda za snabdijevanje vodom. Ukupna trasa sastoji se od potisnog (5.043 metra) i distributivnog (6.816 m) cjevovoda. Ovo varijantno rješenje je trasom drugačije od onog predloženog studijom koju su uradili dr Aleksandar Đukić i dr Branislav Babić, informisali su iz gradskog Vodovoda i kanalizacije doo Herceg Novi.

Vodovod je zamišljen kao potisno – gravitacioni, odnosno, računa se na tri stepena prepumpavanja. Od rezervoara „Sušćepan“ na koti 224 mnm položiće se starim pješačkim putem potisni cjevovod i vodiće do rezervoara u Trebesinu, koji je određen da bude na koti terena 350 mnm, na kat. parceli 45/2 k.o. Trebesin.

Od te lokacije se odvaja distributivni cjevovod za snabdijevanje potrošača u Trebesinu. Potisnim cjevovodom voda će biti dalje potiskivana do izgrađenog rezervoara na Кamenom, na koti terena c-ka 600 mnm (kat.parc. 2147 k.o. Кameno). Između rezervoara „Trebesin“ i „Кameno“ planirana je još jedna pumpna stanica (kat.parc.1858 k.o. Кameno).

Dionica od Sušćepana do Trebesina je pod manjim usponom i samo u nekim potezima će biti otežano polaganje cjevovoda. Međutim, staza od Trebesina do Кamenoga prolazi kroz donicu jakog karsta, bliže Кamenom i projektno rješenje moraće da bude specifično.

„Vjerovatno bi bilo značajno lakše za izvođenje slaganje cjevovoda površinski, ali to iziskuje dodatne mjere tehničke zaštite takvog cjevovoda zbog temperaturnih varijacija. S druge strane, bilo bi značajno lakše održavanje takvog cjevovoda. Svakako će se tražiti finansijski i tehnički najbolje rješenje i u duhu savremenih tehnoloških trendova“, navodi se u saopštenju.

Dužina trase cjevovoda Sušćepan – Trebesin – Kameno, od postojećeg rezervoara „Sušćepan“ do planiranog rezervoara „Trebesin“ iznosi 1.500 m. Dužina trase cjevovoda od planiranog rezervoara „Trebesin“ do postojećeg rezervoara na Кamenom iznosi 3.545 m. Visina dizanja na potezu rezervoar „Sušćepan“ – rezervoar „Trebesin“ iznosi nekih 126 m. Visina dizanja na potezu rezervoar „Trebesin“ – pumpna stanica „Кameno“ iznosi cca 130 m. Visina dizanja na potezu pumpna stanica „Кameno“ – rezervoar „Кameno“ iznosi nekih 120 m.

Novi cjevovod za mještane, rezidencijalni kompleks i privredne subjekte

Ideja o dovođenju vode iz sistema javnog snabdijevanja do sela Кameno nastala je u radnoj jedinici elektro-mašinskog održavanja „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. 2019. godine. Inicijatori ideje bili su šef elektromašinskog održavanja, Goran Špirto i elektroinženjer Dragan Vlatković. Početna, tzv. vezna tačka u postojećem sistemu snabdijevanja, je rezervoar „Sušćepan“, koji se nalazi na koti terena od 224 mnm, a na katastarskoj parceli 45/2 k.o. Trebesin. Po prvoj varijanti, za koju je urađena studija sa ekonomskom izvodljivošću, trasa je vodila od rezervoara na Sušćepanu starim pješačkim putem do Кamenog i završavala rezervoarom zapremine 600 m3 na katastarskoj parceli 2147 k.o. Кameno.

U februaru ove godine intenzivirani su razgovori sa preduzećem „DIMIX“ d.o.o. iz Beograda i „GM CORP“ d.o.o. iz Herceg Novog, koji su investitori rezidencijalnog kompleksa u Trebesinu.

„Naime, ovi investitori su dobili 10 građevinskih dozvola za izgradnju luksuznih vila sa bazenima. Na zahvat kompleksa već je dovedena električna energija i izgrađena trafo stanica. Trebesin ima 15 stambenih objekata domicilnog stanovništva. Dnevna potrošnja vode u Trebesinu je 15-20 m3 vode, za piće, održavanje higijene, pripremu hrane i za zalivanje manjih bašti. U Trebesinu se odnedavno nalazi i uzgajalište pastrmke, za koje se koristi izvorska voda. Trebesin je selo koje ima tri svoje vode tekućice, iz kojih se mještani snabdijevaju vodom za svoje potrebe. Civilizacijski tokovi nalažu rigorozna higijenska pravila za vodu za piće i higijenske potrebe, te i ovo selo, koje je praktično već nadomak urbanih, gradskih zona Tople, zaslužuje da postane dio sistema javnog snabdijevanja“, objašnjavaju u ViK Herceg Novi.

Na području Mjesne zajednice Кameno ima 40 stalnih domaćinstava, a sa povremenima je 96 objekata stanovanja, po anketi koju je proveo „Vodovod i kanalizacija“. Ukupna dnevna potrošnja vode je do 40 m3, za potrebe pića, kupanja i pripreme hrane, ali i za zalivanje manjih bašti, uz kuće. Postoje 33 privredna objekta, od kojih je najznačajniji potrošač vode farma koka nosilja, koja sama ima dnevne potrebe za vodom od 5 – 6 m3. Inače, na Кamenom su pogoni bravarije, limarije i autolimarije, preduzeća poput: „Megatrona“, „Fortisa“, „Elamonta“, „Baldo company“, autootpad, pranje tepiha i dr. Svi oni imaju značajne potrebe za vodom. Gotovo da se iz mjeseca u mjesec pojavi neki novi privredni subjekt na Кamenom.

8 Komentari

 1. Prvi vodovod u gradu je u selu Kamenom i još je aktivan koliko znam.
  Tako da ideje o gradskom vodovodu i uopšte vodi potiču od samih građana Kamenog a
  ne ko zna kakvih ideologa iz vodovoda!

  6
  1
  • Tako je dosadio bogu I narodu u penzionere drzi govor I provocira ljude svako jutro !
   Nanosi veliku stetu Novskoj listi , neka se direktorica raspita malo !

   5
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code