VODA IZ REGIONALNOG VODOVODA ZA KAMENARE I BIJELU

VODA IZ REGIONALNOG VODOVODA ZA KAMENARE I BIJELU

109
0
Podijeli

kumbor kasarnaVoda iz Tivta, tačnije iz Regionlnog vodovda potekla je danas prema Herceg Novom. To je informacija kojom su svi nadležni baratali još od jutros, ali niko nije htio i da je potvrdi zvanično do 15 časova. To „ekskluzivno” pravo pripalo je ministru turizma i održivog razvoja Branimiru Gvozdenoviću, koji je prije šet dana u Novom obećao da će pomoći da Herceg Novi dobiju vodu i prije nego što napravi priključajk na Regionalni vodovod. Obećanje ispunjeno i vjerovatno voda iz Tivta stiže istim putem kojim su Novljani davali godinama Tivćanima vodu. – Nakon šest dana dobrom komunikacijom i naporima koje je pokazala prije svega opština Tivat i predsjednik opštine Kankaraš, u saradnji sa predsjedikom opštine Herceg Novi uz monitoring Regionalnog vodovoda i Ministarstva održivog razvoja i turizma, prevazišli smo probleme sa vodosnabdjevanjem u Herceg Novom. Zajednički tim koji je formiran doveo je do toga da sada imamo redovno snabdjevanje naših turista vodom u tom gradu – rekao je Gvozdnović.
Jeste da je improvizacija i jeste da to neće u potpunosti pokriti sve potrebe i „rupe” u novskom vodovodu, ali prvi put voda iz Regionalnog vodovda teče ka gradu pod Orjenom. To su nam potvrdili i mještani Kumbora, koji od jutros imaju više vode. Ona je stigla i do Đilovića na kratko, ali ne i do Mijovića i nekih drugih viših kota. Restrikcije su i dalje izgleda, iako salvine nisu toliko dugo suve, kažu nam Kumborani.
U toku dana Rdaio Jadran je od predsjednika Opštine Herceg Novi Dejana Mandića, dobio potvrdu da je „voda potekla iz Tivta”.
– Radili smo zajedno, opština Tivat, Regionalni vodovod i mi sa ove strane i uspjeli smo doći do tehničkog rješenja koje je Herceg Novom donjelo nedostajuću vodu za Kamenare i Bijelu, tako da vam mogu samo reći voda je potekla, pun je pritisak i kakva će biti daljnja situacija zanćemo večeras ili sjutra – kazao je Mandić.
Prvi put Herceg Novi dobija 50 do 60 litara nove vode u sekundi, čime se riješava polovina nedostajućih količina, rekao je Mandić.
– Riječ je o uspješnoj tehničkoj improvizacij, po kojoj je postojećim cjevovodima, napravljeno rješenje da u ovom momentu Herceg Novi dobija vodu iz Regionalnog vodovoda – napominje Mandić.
Voda iz Regionalnog vodovoda će biti upotrebljena za snabdijevanje Bijele i Kamenara. Ostaće tako više vode iz Opačice za snabdijevanje drugih mjesta na hercegnovskoj rivijeri, u prvom redu Baošića, Đenovića i Kumbora, objasnio je Mandić.
On je rekao da, osim što je u pitanju značajno poboljšanje vodosnabdijevanja, ovaj projekat predstavlja odlično iskustvo za 2015. godinu, kada je predviđeno priključenje Herceg Novog na Regionalni vodovod.
Direktor Regionalnog vodovda Goran Jevrić danas nije htio da daje izjave, napomenuvši da će to učiniti za par dana.
Ostaje pitanje, šta je koga koštalo da se ovakvo rješenje nađe ranije, da građani i turisti ne trpe žeđ, a Herceg Novi i Crna Gora negativne ocjene turisitičke sezone?

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code