Početna Eco Voda odličnog kvaliteta na svim plažama u Herceg Novom

Voda odličnog kvaliteta na svim plažama u Herceg Novom

2

Rezultati analize kvaliteta morske vode od 07. do 08. septembra 2020. godine pokazali su da je morska voda na crnogorskim kupalištima veoma dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju. Od ukupno 110 lokacija, na kojima je Institut za biologiju mora sproveo istraživanja, na 87,3% lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 4,5% lokacija dobrog, dok je na 8,2% lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta, saopšteno je iz JPMD.

U Herceg Novom, voda se uzorkuje na 21 lokaciji i u ovom mjerenju svi uzorci su bili odličnog kavliteta.

Od ukupno 18 lokacija na kojima se radi analiza kvaliteta vode u opštini Ulcinj, na njih 14 voda je bila odličnog kvaliteta, dok je na po 2 kupališta voda bila dobrog i zadovoljavajućeg kvaliteta.

U opštini Bar, na svih 15 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta. U Budvi od ukupno 32 lokacije voda je bila odličnog kvaliteta na njih 29, na 1 dobrog, dok je na 2 lokacije voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

U opštini Tivat, na 6 lokacija morska voda je bila odličnog kvaliteta, na 1 lokaciji dobrog kvaliteta, a na 2 zadovoljavajućeg.

U Kotoru od ukupno 15 uzorkovanih lokacija, na njih 11 voda je bila odličnog, na 1 dobrog kvaliteta, dok je na 3 lokacije voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

Od ove godine sprovodi se nova klasifikacija voda za kupanje i to u 4 klase: “odlične”, “dobre”, “zadovoljavajuće” i “loše”, u skladu sa članom 8 Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje.

Rezultati ispitivanja kvaliteta morske vode kao i podaci o temperaturi mora, temperaturi vazduha i salinitetu za svako pojedinačno kupalište mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji koja se nalazi na internet stranici www.morskodobro.com koja je dostupna na crnogorskom i engleskom jeziku.

2 Komentari

  1. Normalno je da je cista voda, ta necistoca sad se ne ulijeva u more siri se atmosferom, pogotovo Meljinama, ti miomirisi nikoga ne ostavljaju ravnodusnim. Bravo, Bravo.

  2. Nešto razmišljam: kako bi bilo da neka ozbiljna svjetska laboratorija samostalno, tajno i nenajavljeno napravi analizu kvaliteta vode u Herceg Novom i Boki, pa to javno objavi… Alaj bi zazvonilo u glavama gospode zadužene da nam bacaju prašinu u oči…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code