Početna Eco Voda za kupanje odličnog kvaliteta na 84,5% kupališta, kvalitet se prati po...

Voda za kupanje odličnog kvaliteta na 84,5% kupališta, kvalitet se prati po evropskim standardima

14

Prema posljednjem uzorkovanju morske vode na 110 kupališta, voda na 93 kupališta ima kvalitet odlične za kupanje. To je nekih 84,5 % kupališta, 11 kupališta je imalo dobar kvalitet vode za kupanje što je nekih 10 %, dok je 6 kupališta odnosno 5,5% bilo zadovoljavajućeg kvaliteta. To je na pres konferenciji JPMD i Instituta za biologiju mora povodom predstavljanja nove klasifikacije morske vode, saopštio samostalni savjetnik za zaštitu životne sredine u JPMD, Nemanja Malovrazić.

Institut za biologiju mora do sada je obavio dva uzorkovanja.

„U ovom uzorkovanju nijesmo imali loše vode za kupanje, tako da možemo reći da je kvalitet dobar, povećanje broja ovih zadovoljavajućih i dobrih možemo vezati za vremenske uslove, koji su u prethodnoj nedjelji bili kišoviti, a to direktno utuče na kvalitet vode. Nadamo se da ćemo u predstojećem dijelu sezone imati ljepše vrijeme i da će kvalitet vode biti dobar i da ćemo se hvaliti isključivo odličnim kvalitetom voda“, kazao je Malovrazić.

Inače, sanitarni kvalitet morske vode se ove sezone ispituje po novom Pravilniku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kojim je, između ostalog predviđena nova klasifikacija morske vode. Umjesto dosadašnje dvije klase – K1 i K2, novim pravilnikom morska voda klasifikovana je u tri kategorije: odlična, dobra i zadovoljavajuća voda za kupanje ( uz četvrtu – van kategorije ). Uzorkovanje će se obavljati na 110 kupališta duž crnogorske obale, što je za 10 lokacija više nego prošle godine i češće nego lani zbog prisustva korona virusa.

Program praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode na javnim kupalištima, uz novi Pravilnik Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, inoviran je kako bi bio usklađen sa odredbama Pravilnika, koji je potpuno usklađen sa direktivom EU o vodama za kupanje, kazala je rukovoditeljka Službe za održivi razvoj u MD, Aleksandra Ivanović.

Granica koja dijeli vode koje se mogu koristiti za kupanje u odnosu na prethodnu granicu znatno je stroža:

-To znači da vode za kupanje prema novoj klasifikaciji, iako će biti podijeljene u tri kategorije, broj bakterija je manji u odnosu na prethodnu granicu. Prikazivanje podataka koje će sada biti podijeljeno u tri kategorije, svakako ne znači da je voda za kupanje lošija, već da u odnosu na te granice ona mora da ispunjava mnogo strožije kriterijume“, objasnila je ona.

Zbog situacije sa korona virousom, dinamiku uzorkovanja u mjesecima kada se očekuje najveći broj turista su intezivirali, tako da će se uzorci uzimati svakih 10 dana tokom jula i avgusta, a u sezoni od juna do septembra na svakih 15 dana, dodala je ona.

Mikroorganizmi, koji su glavni indikatori kvaliteta vode, se ne nalaze u morskoj sredini, ona nije njihova prirodna sredina i glavni put kako bi dospjeli u morsku sredinu je kanalizacioni ispust, rijekama ili preko padavina, kazala je rukovoditeljka laboratorije za kvalitet morske vode u Institutu za bilogiju mora, Dragana Drakulović:

„Nama je cilj da utvrdimo da li su količine, odnosno brojnost tih mikroorganizama koji se nalazi u vodama za kupanje dozvoljeni i da ne predstavljaju nikakvu štetu za ljude. Indikatori se određuju korištenjem dvije standardne, akreditovane prema evropskim standardima, metode, za određivanje ešerihije i crijevnih enterokoka“, kazala je ona.

Malovrazić je predstavio i inoviranu bazu za obradu podataka morske vode, koja je od ove godine u skladu sa novim Pravilnikom ažurirana i unaprijeđena kako bi prikazali podatke na način kako zahtijeva evropska direktiva i novi Pravilnik JPMD koji je donešen prošle godine.

„Baza se sastoji iz dva dijela – dio koji je dostupan za javnost – korisnike sajta i kupališta, turiste i građane Crne Gore i internog dijela koji služi za obradu podataka, pripremu izvještaja i slično“, objasnio je on.

14 Komentari

  • Valaj: Potok kanalizacije, iz kuća na Gomili, završava u moru u Igalu. Lako provjerljivo, prošetaj i samo diši. Umjesto da napravi kanalizaciju, Opština apeluje na patriotsko ćutanje. Kupanje na Adi Ciganliji, u mom drugom voljenom gradu, ne bih preporučio, jer je stanje u toj bari još gore. Zgodna je samo za šetanje i sunčanje.

   6
   1
 1. Može li neko navesti jednu jedinu zemlju u Evropi u kojoj je za mjerenje (ne)čistoće mora zaduženo “Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja”, a da to nije Crna Gora?!

  17
 2. Toliko nam je more cisto da rijetko ko ne zaglavi stomacni virus kad dodje na ljetovanje sa malom djecom na duzi period. Ovo je jedina pozitivna stvar korone i ovih sranja sto se desavaju so ce se more barem zeru odmorit od s,anja i p,sanja koji se slivaju u njega u ogromnim kolicinama u dobroj sezoni. Za sada samo domaca kakica i piskica.

  13
  3
 3. ” .. samostalni savjetnik za zaštitu životne sredine u JPMD, Nemanja Malovrazić …”
  Siguran sam da samostalni kritičari stanja mora imaju bitno drugačije mišljenje.
  Mjerenje čistoće mora je ustvari izbjegavanje spominjanja prljavštine mora.
  Imamo tu sreću da još nisu registrovane zarazne bolesti izazvane kupanjem u
  prljavom moru. To ne znači ni da ih nije bilo ni da ih neće biti.
  Sa farizejskim odnosom prema ovom problemu kad tad ćemo se ojaditi o jadu
  prljavog mora.
  I – niko neće biti kriv izuzev “ćutanja jagnjadi”…

  12
  1
  • Radi detekcije zaraznih bolesti izazvanih kupanjem potrebni su vam turisti, braćo Crnogorci! A njih nema…..Da li će ih i biti ove sezone, ne zna se. I tako…Mi kontinentalci brćkaćemo se u našim barama, kao što je gore pomenuta Ada Ciganlija, a vi ćete se diviti čistoći svog lepog mora i misliti kako ćete preživeti sledeću zimu… Vanredno stanje, pa to ti je!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code