Vode Crne Gore – časopis o resursu budućnosti

Vode Crne Gore – časopis o resursu budućnosti

1
Podijeli

U izdanju JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje iz štampe je izašao prvi broj stručne publikacije „Vode Crne Gore“, namijenjene stručnoj ali i laičkoj javnosti. Bavi se vodosnabdijevanjem i eksploatacijom vode, kao jednog od najvažnijih resursa Crne Gore, saopštavaju iz ovog JP.

U uvodniku pod naslovom „Voda je resurs budućnosti“, direktor JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ Goran Jevrić navodi da su „prirodni resursi kojim raspolaže jedno društvo i opredijeljenost da se tim resursima upravlja na racionalan i održiv način, definišu nivo unaprjeđenja kvaliteta života stanovništva, ali i nivo ekonomskog progresa države. Pristup vodi kao jednom od najznačajnijih prirodnih resursa, jedan je od najvažnijih faktora održivosti cjelokupnog ekonomskog sistema Crne Gore, a ne samo Crnogorskog primorja“.

Picerija i restoran

U ovoj publikaciji, autorski tekst ministra održivog razvoja i turizma,  Pavla Radulovića – „Ostvaren višedecenijski san“, jasno upućuje na viziju Vlade Crne Gore o realizaciji infrastrukturnih projekata poput uspješno izgrađenog regionalnog vodovodnog sistema koji je evidentno primijenio Crnu Goru, kao osnovnih preduslova za opšti napredak crnogorskog društva.

U časopisu se može naći niz podataka o razvoju regionalnog vodovoda i mjerama Vlade koje su dovele do efikasnog snabdijevanja primorja veoma kvalitetnom vodom sa izvorišta Bilje sestre, kao i istorijata razvoja ovog kapitalnog i višedecenijskog projekata.

Redakciju ove luksuzno štampane publikacije, čine eminentni eksperti iz zemlje i regiona, a publikacija je štampana dvojezično – na crnogorskom i engleskom jeziku.

Tema prvog broja je upravo regionalni vodovodni sistem, kao projekat koji je promijenio Crnu Goru i iza nas ostavio restrikcije koje su otežavale život stanovnika primorja i ugrožavale turističke sezone i razvoj. Detaljno je obrađen istorijat ovog projekta od sedamdesetih godina prošlog vijeka do današnjih dana, a prvi broj štampan je povodom proslave 29. septembra, Dana JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“. Riječ je o obilježavanju 29. septembra 2010. godine kada je premijer Milo Đukanović svečano pustio u rad dio 1. faze regionalnog vodovodnog sistema.

– Proslavljajući svoje uspjehe JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje ostaje dosljedno principima društveno odgovornog poslovanja, pa je drugu godinu za redom, upravo na ovaj datum, 29. septembra 2017. godine raspisalo konkurs za dodjelu stipendija najboljim studentima tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore – navode iz Regionalnog odovoda .

Budući da regionalni vodovodni sistem uspješno funkcioniše već sedam godina, ovoga puta JP će simbolično dodijeliti 7 stipendija za razliku od prošle godine kada je dodijeljeno ukupno 6.

Cilj JP jeste da sa svakom novom uspješnom poslovnom godinom, dodaje po još jednu stipendiju i na taj način ohrabri i podrži mlade u Crnoj Gori, uz poruku da je ulaganje u obrazovanje najsigurniji put do uspjeha.

1 komentar

  1. SVE kompanije koje su flaširale vodu u CGoru su propale, a u restoranima ,prodavnicama i kafićima ne možete naći crnogorsku vodu. Radi se o kontigentima koje ministri “odrađuju”,pa se lako dogovaraju sa srpskim proizvođačima,zanemarujući državu i svoje resurse.

Ostavite komentar

*

code