Početna Naslovna Vodič za seoska domaćinstva: Kako se baviti turizmom?

Vodič za seoska domaćinstva: Kako se baviti turizmom?

4

Zašto se baviti turizmom na selu, kako registrovati seosko domaćinstvo, te kakve su perspektive za razvoj ruralnog turizma u Crnoj Gori – teme su nedavno objavljeng Vodiča za seoska domaćinstava, autora dr Ilije Morica, koji se i sam uspješno godinama bavi seoskim turizmom na Luštici, a njegova porodica je i jedini organski proizvođač maslina u našoj zemlji.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma prije pola godine izradilo je studiju razvoja sesokog turizma u Crnoj Gori, koja je pokazala da je to jedna od najbrže rastućih grana turizma i ogromna šansa za Crnu Goru. Za sada se tim vidom turizma bavi izmedju 150 i 200 registrovanih domaćinstava, ali se njihov broj gotovo svakodnevno povećava – kaže za Radio Jadran, dr Ilija Moric.

Publikacija sadržii sva potrebna upustva za pružanje usluga smještaja i ishrane turista u seoskim domaćinstvima

-Registracija je promijenja i pojednostavljena. Imamo do 200 domaćinstava u Crnoj Gori koji se bave ruralnim turizmom. U budućnosti se očekuje i više. To je odlična šansa za domaćinstva na primorju, gdje imamo kruzing turizam, klasični kupališni i banjski turizam, odnosno gdje već imamo masovan turizam kao takav – kaže dr Moric.

To su bili i razlozi zbog kojih je Ministarstvo održivog razvoja i turizma , nakon izrade studije , odlučilo da štampa Vodič za seoska domaćinsta, sa detaljnim upustvima kako pokrenuti i voditi taj posao:

-Potrebno je objasniti zašto je korisno baviti se ruralnim turizmom, kako početi i kako najjednoistavnije razvijati i unapređivati ponudu. Priručnik se bavi princimna uspješne komunikacije, kako dočekati gosta, brinuti o njemu, kako biti dobar domaćin. Sljedeći dio vodiča bavi se registracijom, koja uopšte nije komlikovana i ima prednosti. Jer, može se aplicirati za sredstva. Registrovana seoska domaćinbstva imaju pravo na nekoliko hiljada eura godišnje kroz program pomoći za plasiranje svoje ponude. U priručniku je riječnik opštih izraza u turizmu posebno za one koji ne govore strane jezike, priča naš sagovornik.

Dr Ilija Moric se i sam uspješno bavi seoskim turizmom u Tićima, na Luštici, autor je teksta Vodiča, fotografije je napravio Jovan Nikolić, a vodič je štampan u 500 primjeraka. Distribuciju priručnika preuzelo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma, koje će zainteresovanim vlasnicima seoskih domaćinstava dostaviti primjerke Vodiča.

4 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code