Početna Oko nas Kotor Vodiči u Kotoru: Religiozni turizam nije dovoljno zastupljen u Crnoj Gori

Vodiči u Kotoru: Religiozni turizam nije dovoljno zastupljen u Crnoj Gori

1

Za oko 40 turističkih vodiča u crkvu Sv. Eustahija u Dobroti, povodom međunarodnog dana turističkih vodiča organizovano je predavanje  o religioznom turizmu. Ocijenjeno je da religiozni turizam nije dovoljno zastupljen u Crnoj Gori, prenosi Skala radio.

FOTO: Skala radio

Prije toga, vodiči su posjetili manastir Praskvica, potom su obišli Čelobrdo odakle se pruža jedinstven pogled na dio crnogorskog primorja, i islamski centar u Baru.

Picerija i restoran

U dogovoru sa župnikom crkve Sv Eustahija u Dobroti, don Pavaom Medačem organizovano je predavanje don Siniše Jozića, čiji je magistarski rad bio religiozni turizam.

Vodiči su bili u prilici da se upoznaju sa predstavljanjem katoličkih crkava u Boki, ali i sa načinom kako treba raditi sa hodočasnicima kada dođu u posjetu ovom kraju, kazala je za Skala radio turistička vodičkinja iz Kotora, Dolores Fabian.

Od 40 vodiča, jedva da je desetoro njih ikada ušlo u crkvu Sv Eustahija prije ili nakon dobijene licence turističkog vodiča.

Upravo je cilj ovih susreta posjeta, na žalost, zapostavljenih lokaliteta i kulturno istorijskih znamenitosti ovog kraja, koje je Fabian za svoje kolege organizovala u Kotoru.

Ona je podsjetila na prošlogodišnju posjetu i studijski dan za vodiče na Prčanju koji se u turističkim rutama nepravedno zaobilazi i nije na pravi način prezentovan turistima.

U crkvi Sv Eustahija koja se nalazi na kraju Dobrote, ima što da se čuje i vidi, a od posebnog je značaja kolekcija dobrotske čipke koja se čuva u njoj.

Fabian je za kolege organizovala i posjetu Bokeljskoj mornarici o čijoj slavnoj istoriji, dugoj 12 vjekova,  je govorio predsjednik Upravnog odbora ove najstarije organzacije mornara na svijetu, Aleksandar Dende.,

Ona smatra da je najvažnije turistima predstavljati kulturno istorijsko nasljeđe sa punom istinom i potvrđenim podacima, utemneljenim na istorisjkim činjenicama i nauci. Jer, sve je više improvizatorskih i pogrešnih priča.

Turistički vodiči moraju da se ispomažu da ne budu jedni drugima konkurencija i da međusobno izlaze u susret onda kada je najpotrebnije, a potrebno je onda kada treba naučiti nešto novo i podijeliti prave i zanimljive informacije, kazala je Skali, Fabian.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code