Početna Turizam VODIČI ZA MEGAJAHTE, JEDRLICE I MALE BRODOVE

VODIČI ZA MEGAJAHTE, JEDRLICE I MALE BRODOVE

0

Nautour„Vodič za megajahte” i „Vodič za jedrilice i male brodove” predstavljeni su na završnoj konferenciji IPA-prekograničnog programa Hrvatska-Crna Gora „Nautour” u Kotoru.
Projekat o „Zajedničkoj promociji i unaprjeđenju nivoa sigurnosti nautičkog turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i na Crnogorskom primorju (Nautour)” imao je upravo kao krajnji rezultat ova dva vodiča, u engleskoj, hrvatskoj i crnogorskoj jezičkoj verziji.
Vodiči obiluju praktičnim informacijama, tesktovima o prirodnim atrakcijama, o kulturnim i istorijskim znamenitostima, kao i kartama dva područja. – Cilj projekta “Nautour” je unapređenje turističkog, u prvom redu nautičkog potencijala Crnogorskog primorja i Dubrovačko-neretvanske županije kroz zajedničku promociju jedinstvene turističke cjeline i bogatog kulturnog i prirodnog nasljeđa, povećanje kvaliteta usluge kao i podizanje nivoa sigurnosti u nautičkom turizmu-navode iz NTO.
Kao još jedan rezultat ovog projekta ističe se i web portal namijenjen nautičarima koji posjećuju ovo područje: www.nautour.info. Dušan Slavnić, stručni saradnik hidrograf, predstavio je jedan od već dobijenih rezultata kroz aktivnosti partnera na projektu određivanje nove najveće dubine Bokokotorskog zaliva.
Po najnovijim mjerenjima, ona se nalazi jugozapadno od mjesta Dražin vrt iiznosi 67.96 metara. Bitan aspekat “Nautour” projekta je institucionalno jačanje i podrška hidrografskom odsjeku Zavoda za Hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore kroz saradnju sa Hrvatskim hidrografskim institutom.
Luka Mitrović, direktor Zavoda za Hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMSCG) kao vodeći crnogorski partner u projektu, istakao je njegovu važnost za edukaciju službenika ZHMSCG -a i nabavku opreme kojom se jača ova institucija.
Pomoćnica direktora Hrvatskog hidrografskog institute (HHI), Vinka Jurić istakla je kako je najbitnije od svega što je uspostavljena kvalitetna saradnja hrvatskih i crnogorskih institucija,tako i njen nastavak kroz buduće projekte iz IPA i drugih programa Evropske Unije.
Saradnik Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Biljana Božović prisutne upoznala sa novim promotivnim materijalom koji je namjenjen nautičarima.Partneri u ovom IPA projektu koji se finansira sredstvima Evropske Unije iz programa prekogranične saradnje Hrvatska – Crna Gora 2007-2013. godine, a čija je ukupna vrijednost 451.928 € su: Hrvatski hidrografski institut, Sveučilište u Dubrovniku (Pomorski odjel), Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code