Početna Društvo Vodovod HN: Za kanalisanje otpadnih voda 17 novih šahtova, voda za gornju...

Vodovod HN: Za kanalisanje otpadnih voda 17 novih šahtova, voda za gornju Ratiševinu i Đuriće

3

Hercegnovski  “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. ulaže u izradu manjih projekata za kanalisanje otpadnih voda. Posljednji koji je završen i čeka realizaciju je za razdvajanje kišne i fekalne kanalizacije na Stepeništu “Sima Matavulja”, od prodavnice “Metalca” lijevi kraj, u dužini od 76 metara, gdje bi trebalo izgraditi 17 novih šahtova, do uliva u postojeću kanalizaciju za fekalne vode.

Kako je sve više zahtjeva za dopremanjem vode u rubnim, višim zonama gdje sada nema mogućnosti dotoka vode iz sistema javnog snabdijevanja, ili mreža nije razvijena, “Vodovod i kanalizacija” je pokrenuo izradu više manjih projekata za spajanje nekih viših djelova opštine na sistem snabdijevanja vodom.

– Već duže vrijeme mještani gornje Ratiševine, koji nisu priključeni na sistem javnog snabdijevanja, apeluju na dogradnju vodovodne mreže do ovog dijela opštine. U toku je izrada projekta za snabdijevanje gornjih zona sela Ratiševina, sa projektnim rješenjem koje podrazumijeva razdvajanje mreže u dva kraka, a sa manjim pumpnim postrojenjem i manjim rezervoarom. Selo Ratiševina ima 170 objekata i veći dio je spojen na sistem javnog snabdijevanja vodom. Više zone Ratiševine, od kote terena 250 do 280 mnm nisu dio ovog sistema niti imaju izgrađenu mrežu javnog snabdijevanja – saopštavaju iz Vodovoda.

Ovim projektom biće stalno vode za još tridesetak objekata u Ratiševini.

Takođe, selo Gornji Đurići, u Mjesnoj zajednici Kamenari, u širem okruženju crkve Svete Ane, jeste vrlo strm teren gdje se nalazi 15 stambenih objekata, koje su na kotama terena 140-150 mnm, dok je crkva Svete Ane na 150 mnm, a kamenolom na 190 mnm.

– Projektnim rješenjem predviđeno je da bude ugrađena nova pumpa snage 3 kW, koja će imati mogućnost „bacanja“ vode 100 metara visočije, a sa potrebom u količini vode od 6 m3/h. U višoj zoni Đurića sada se voda postiskuje iz pumpne stanice „Trajekt“ a vod ka potrošačima je sa velikim gubicima vode, te će prije izgradnje novog kraka za Gornje Đuriće biti neophodna sanacija postojećih cjevovoda DN 80 i DN 50 mm- naglašavaju iz Vodovoda.

Očekuju da će idućeg ljeta dovesti vodu oo Gornjih Đurića i obradovati mještane.

3 Komentari

  1. Radi 5 kuca treba surgat 50.000 eura! Ne radi se to zbog nasih sugradjana nego da bi se neko debelo ugradio! Jasno je da opravdanosti nikakve nema…ti ljudi zive i bez vodovoda jer imaju svoje lokalne izvore. Cik da im neko naplati vodu?!

    7
    7
  2. Dobro je što se na ovaj a u suštini jedno moguć način proširuje vodovodna mreža ka višim zonama i na taj način izlazi u susret našim sugrađanima koji od pamtivjeka kubure sa nedostatkom vode naročito u ljetnjem periodu.Inače širenje grada se svakako odvija prema zaleđu pa samim tim dogradnja mreže i tim visokim zonama je od ogromnog značaja.

    10
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code