Početna Društvo Vojislav Kilibarda i David Delibašić najbolji izlagači Zimskog likovnog salona

Vojislav Kilibarda i David Delibašić najbolji izlagači Zimskog likovnog salona

7

Umjetnike iz Herceg Novog i Nikšića, Vojislava Kilibarda i Davida Delibašić, kao najbolje izlagače 54. Hercegnovskog zimskog likovnog salona, žiri – Umjetnički savjet Galerije Josip Bepo Benković, nagradio je pravom izlaganja u galeriji. Riječ je o većinskom mišljenju žirija. Kilibarda je predstavio djelo u kombinovanoj tehnici „(U) Кrug (U)“, dok je Delibašić u tehnici uglja i olovke na papiru predstavio rad „Bez naziva“.

Iz Galerije podsjećaju da su po izboru selektorke Кristine Radović, istoričarke umjetnosti iz Nikšića, radovi 23 autora sa prostora Crne Gore zastupljeni na manifestaciji čiji kontinuitet premašuje pola vijeka. Međunarodni prefiks ove godine izostaje usljed pandemije korona virusa.

Ovogodišnji salon pod nazivom „Dilema“ navodi na promišljanje o čovjekoljublju, da li smo sputani novonastalim okolnostima uradili nešto kako bismo pomogli drugima. Odgovore na brojna pitanja upravo dobijamo kroz umjetnost, pa će tako ovu manifestaciju označiti različitost likovnih izraza i tehnika. Publika će moći da vidi radove poput uljanih slika na platnu, digitalne štampe, video instalacija, skulptura.

Selektorka Radović u pratećem katalogu ističe: „Većina radova su kreacije koje svoje uporište nalaze u okolnostima koje korespondiraju sa novom stvarnošću, a shodno i generacijskoj zastupljenosti umjetnika i novim medijima. Sa novom stvarnošću mijenja se i tačka opažanja, a izmiještanjem umjetnika⁄posmatrača iz udobnosti fiksirane tačke opažanja, njegovim pomjeranjem, decentriranjem njegovog pogleda, prisustvujemo jednom istorijskom pomjeranju i počinjemo da vjerujemo u mogućnost sasvim drugačijeg poimanja svijeta slike i slike svijeta.“

Zainteresovani posjetioci imaće priliku da pogledaju postavku salona tokom februara i marta, uz poštovanje epidemioloških mjera. Elektronsko izdanje kataloga zainteresovani ljubitelji umjetnosti mogu pronaći na portalu mighn.me i na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

7 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code