Vokalni spektakl “Viva Vox” na Kanli kuli

Vokalni spektakl “Viva Vox” na Kanli kuli

3
Podijeli

Drevna novska tvrđava, Kanli kula, koja i dalje slovi za najljepšu pozornicu na Jadranu, treći put je sinoć ugostila beogradski a cappella hor Viva Vox.

Za koncert je, kao i ranijih godina, vladalo veliko interesovanje, što su i ovog puta potvrdile do posljednjeg mjesta ispunjene tribine, a mnogi su u nedostatku mjesta, koncert strpljivo pratili „s nogu“.

Picerija i restoran

Kad je riječ o samom koncertu, iznenađenja nije bilo. Viva Vox je ponovo priredio nevjerovatan vokalni spektakl, koji je publika konstantno nagrađivala aplauzima i ovacijama.

Koncert je počeo soundtrackom iz filma „Star wars“, a zatim nastavljen pjesmom iz video igrice „Civilizacija 4, „Baba Jetu“, koja je pisana na svahiliju. Nakon toga, publiku je pozdravila dirigentica hora, Jasmina Lorin:

– Mi smo treći put u ovom prelijepom ambijentu Kanli kule i vjerujem – tako počnem, a uvijek završim – sigurna sam da ćemo se večeras dobro provesti. Jeste li i vi? – pitala je Lorin.

Onda je uslijedio skoro dvočasovni vokalni spektakl, tokom kojeg je Viva Vox izveo 20 kompozicija, kombinujući trenutno najaktuelnije hitove svjetskih top lista sa standardnim repertoarom. Mogli su se čuti Rag ’n’ bone, Beyonce, Red Hot Chilli Peppers, Noughty Boy, Rage Against the Machine, Prodigy, kao i aktuelna himna Svjetskog prvenstva u fudbalu…

Ipak, vrhunac koncerta svakako je, tradicionalno, izazvalo izvođenje kompozicije „Ameno“ Ere kao i „Du hast“ njemačkog industrial metal benda Rammstein. Ameno je izvedena uz standardnu koreografiju sa led lampama, a publika nije propustila priliku da nastup snimi telefonima, foto aparatima…

Jednako spektakularan bio je i kraj koncerta. Članovi hora pozdravljeni su višeminutnim aplauzom publike, koja ih je ispraćala stojeći, ne dajući im da napuste binu, tražeći bis.

Kao poklon pjesme Viva Vox je na bis izveo „Always look at the bride side of life“ kao i „Hajde Jano, kuću da prodamo“, kao i ranijih godina.

Marko Živković: Srce nam je puno kada dođemo na Kanli kulu 

Tenor u horu, Marko Živković, koji je maestralno izveo „Show must go on“ od Queen-a, za Radio Jadran priča da su bili pomalo skeptični uoči ovog koncerta:

– Kad smo dolazili malo smo se bojali, jer smo već dva puta ovdje nastupali, Kanli kula je bila puna, pa smo mislili da nijesmo možda dosadili publici. Publika nas je razuvjerila, sve karte su rasorodate. Srce nam je puno kad god dođemo ovdje. Kanli kula je jedan divan prostor, koji jako volimo i uvijek uživamo kad pjevamo. Energija publike koja nam stiže zaista nema cijenu – kaže on.

Izbor repertoara nije lak posao, jer hor mora ostati dosljedan onome što ga je proslavilo, a opet biti inovativan i zanimljiv:

– Postoje pjesme koje su neočekivano postali „klasici“, kao što je Ameno, pjesme Queen-a itd. Međutim, trudimo se da izvodimo pjesme koje privatno svi slušamo i koje nas energetski dotiču. Naravno, tu se trudimo da budemo drugačiji, da uradimo nešto što nije niko uradio glasom, bez efekata. Gledamo da bude nešto moderno, nešto klasično, kako bismo želje ispunili nama i publici, koju smo i pitali nekoliko puta za mišljenje i na osnovu toga radili – dodaje on.

Za aranžiranje kompozicija zadužen je Boris Bolunović, koji uz „pomoć“ članova hora, stvara „nova“ remek djela:

– On je i stalni član hora i uradio je veliki dio pjesama koje izvodimo. Nije lako nimalo. Dosta je tu tehničkih detalja, jer treba uskladiti trideset glasova, beat box, efekte…. Nijedna pjesma se ne radi isto. Neke uvježbamo za dvadeset dana, a za neke nam je trebalo, recimo, pola godine, kao što je „Bohemian rapsody“ – naveo je on.

Inače, većina članova hora nije „muzički potkovana“, nijesu pohađali Muzičku školu i privatno se bave različitim zanimanjima. Mnogi od njih su pravnici, doktori, inženjeri, arhitekte:

– Zanimanja su nam razna, ali ono što nam je zajedničko svima je da volimo muziku. Naravno, uz to, članovi moraju imati sluh i svakako dobar glas, pa onda kombinujemo. Imamo oko 25-30 koncerata godišnje, ali uklapamo sve – kaže Marko.

Viva Vox je trenutno na turneji crnogorskim primorjem. Osim Herceg Novog, nastupali su u Tivtu, a za par dana nastupiće i u Baru. U planu im je ponovo veliki beogradski koncert za koji biraju lokaciju, a sljedeća obrada trebalo bi žanrovski da bude iz r’n’b pravca.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code