VOLONTERI I DJECA SA SMETNJAMA U RAZVOJU – PUNO VOLJE I KORISTI

VOLONTERI I DJECA SA SMETNJAMA U RAZVOJU – PUNO VOLJE I KORISTI

75
0
Podijeli

volonteri_i_vukicaPrva faza projekta NVO “Nova šansa u Novom” – “Mladi volonteri Herceg Novog” završena je krajem juna. Kroz prvu fazu projekta prošlo je oko dvadesetak volontera, a na projektu su angažovani i saradnici iz škola, koji bogatim iskustvom pomažu animaciju učenika. Cilj je ispunjen, ocjenjuje za Radio Jadran koordinatorka projekta Vukica Novaković, a cilj je animacija učenika osnovnih i srednjih škola, kao i visokoškolaca, da se kroz razne društvene radionice i događanja druže sa djecom sa smetnjama u razvoju.

U  NVO “Nova šansa u Novom” kažu da su volonteri i djeca sa smetnjama u razvoju prihvatili jedni druge, jer kako kaže Novakovićka “djeca sa smetnjama u razvoju su posebna – dajte im cvijet, za uzvrat ćete dobiti buket”.

– Rezultati socijalizacije između volontera i djece sa smetnjama u razvoju su ohrabrujući, jer “ukoliko projekat doprinese socijalizaciji i napretku jednog djeteta – projekat je uspio – dodaje Novakovićka.

Picerija i restoran

No, šta je sve neophodno da posjeduju budući volonteri da bi se uključili u ovaj projekat ? Novakovićka navodi da je ono najbitnije – dobra volja i želja, kao i vrlo važna činjenica da djecu sa smetnjama u razvoju ne treba omalovažavati ni sažaljevati, jer su oni sasvim ravnopravan član društva.

Svi zainteresovani volonteri mogu se priključiti projektu od septembra, kada se projekat nastavlja, i kada će iz ove organizacije krenuti sa obilaskom osnovnih i srednjih škola, kao i fakulteta, gdje će raditi prezentaciju programa.

Biće organizovane i brojne aktivnosti i radionice, društvene igre, zatim likovne, muzičke i druge radionice. U planui su i nove aktivnosti, kao što su individualna druženja volontera i djece bilo na pozorišnim predstavama, ili u kafićima.

Novakovićka navodi da ovim projektom žele da podstaknu ne samo učenike da volontiraju i druže se sa djecom sa smetnjama u razvoju, nego i sve naše sugrađane koji imaju vremena da im se pridruže i pomognu u okviru svojih mogućnosti. Ktitor projekta je UNICEF, ali ih podržavaju i lokalno prevozno preduzeće “Blue Line” kao i lokalna samouprava, koja plaća zakup prostorija.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code