Volonterski klub „Tačka oslonca“ razvija nove vještine i vrijednosti kod mladih

Volonterski klub „Tačka oslonca“ razvija nove vještine i vrijednosti kod mladih

0
Podijeli

Da bi mladi, koji predstavljaju budućnost svake države, kada odrastu postali ljudi koji će pokazivati solidarnost prema starijima i odgovornost prema generacijama koje dolaze, neophodno im je razvijati saosjećajnost, vještine zajedničkog djelovanja, etičnost, samopoštovanje, kao i socijalne vještine. Ove osobine najbolje se razvijaju kroz grupne projekte, popout volonterskih klubova.

To tvrde, u razgovoru za Radio Jadran, koorinatorka volonterskog kluba “Tačka oslonca”, Teodora Španjević, aktivistkinja Anđela Maksimović i supervizorka, prof. Dubravka Kraljević.

Picerija i restoran

Klub djeluje u Srednjoj mješovitoj školi “Ivan Goran Kovačić” u Herceg Novom:

– Klub je osnovan 7. aprila 2015. godine, u okviru projekta Regionalna podrška u inkluzivnom obrazovanju, koji su inicirale Evropska unija i Savjet Evrope. Škola je kao učesnik u projektu izabrana među 7 ustanova u Crnoj Gori i 49 u regionu – kazala je Teodora Španjević.

U klub je danas učlanjeno oko 100 volontera, s tim što je nekih 50 aktvino, a pored prof. Kraljević, kao supervizor angažovana je i psihološkinja škole, Tanja Relić.

– Problem nam je što je malo angažovanih članova, koji bi tu bili uvijek, ali imamo veliki broj učlanjenih volontera i svi su uključeni kroz različite aktivnosti – navodi Anđela.

Mladi radije prihvataju informacije vršnjaka nego nastavnika

Volonterski klub zamišljen je kao vid vršnjačke edukacije, koja je od izuzetne važnosti, jer omogućava da mladi podsticaj i podršku dobijaju od vršnjaka koji se ističu svojim rezultatima. Osnovna pretpostavka je da će učenici lakše usvojiti informacije svojih vršnjaka nego nastavnika.

– Klub ima jako puno aktivnosti, ali redovna je vršnjačka edukacija, gdje nadareni učenici iz određenih predmeta mogu da drže časove ostalim učenicima. Ako nekome ide dobro matematika, taj  može biti vršnjački edukator i da obučava one kojima ne ide dobro taj predmet – objašnjava Teodora.

Škola se u projekat inkluzivne nastave uključila, jer inkluzija obuhvata i nadarene učenike, odnosno i oni su djeca sa posebnim potrebama, ali se na njih obraća malo pažnje u tom smislu. Projekat je započet kada je škola odlučila da se fokusira na nadarene učenike, objašnjava prof. Kraljević.

Pored toga klub je angažovan na obuci đaka za takmičenja iz prve pomoći, gdje Teodora i Anđela rade kao edukatori, zatim u poznatoj akciji Ekonomskog fakulteta „Njihov osmjeh vrijedi više“, u sakupljanju sredstava za poklone mališanima u Domu Mladost u Bijeloj.

– Razlog osnivanja kluba je vršnjačka edukacija, odnosno pomoć učenicima sa posebnim obrazovnim potrebama, na čemu se intezivno i radi. Djeci nije teško da dolaze subotom u školu. Bilo ih je koji su dolazili skoro svake subote. Obično su problem hemija, matematuika, jezici, fizika. I tim vršnjačkim edukatorima takođe nije teško da dolaze subotama da bi pomagali drugim učenicima. Primjetili smo čak da učenici koji će izbjeći redovnu nastavu, dođu subotom i pokazalo se da to stvarno ima efekta – navodi prof. Kraljević.

Saradnja sa NVO sektorom i humanitarne akcije

 Volonterski klub “Tačka oslonca” mnogo je angažovan kao saradnik u realizaciji projekata NVO sektora u Herceg Novom. Tu je saradnja sa udruženjima „Ruke“ , „Urban Nova“, „Nova šansa u Novom“.

– Išli smo i u Dnevni centar, Dom starih. Održavamo tradiciju da ih posjećujemo u vrijeme novogodišnjih praznika i nosimo poklone. To uvijek bude jedan lijepi doživljaj – kazala je Kraljević.

Aktivisti volonterskog kluba učesvovali su i u akciji „Urban Nove“ pod nazivom Biblioteke na otvorenom. Sada prikupljaju sredstva za djevojčicu Anju Mirović iz Bijelog Polja, koja živi sama bez osnovnih životnih sredstava.

Takođe, rade na projektu suzbijanja govora mržnje, koji se realizuje u saradnji sa volonterskim klubom „Slobodan Škerović“ iz Podgorice, koji je u školi na Savini organizovao dvodnevni seminar.

Kraljević je kazala da je jedna od ideja Volonterskog kluba i osnivanje zajednice unutar škole, u kojoj će se promovisati kreativni rad učenika i okupiti svi oni đaci koji se bave raznim vrstama umjetnosti, od crtanja stripova do sviranja nekog instrumenta.

Pomoć vršnjacima u učenju i drugim školskim obavezama, pomoć u širenju komunikacijskih vještina, organizacija i učešće u školskim sportskim aktivnostima, podrška i pomoć učenicima sa posebnim obrazovnim potrebama, pomoć starijim osobama, zaštita životne sredine i slično, samo su neke od aktivnosti u kojma su uključeni volonteri kluba „Tačka oslonca“.

Prostorija kluba je učionica koja se više ne koristi za nastavu, a koja je adaptirana za potrebe aktivista. U njoj se danas organizuju razni seminari. Klub je koristi posljednje dvije godine.

Kroz realizaciju projekta volonterskog kluba Srednja škola „Ivan Goran Kovačić“ dobija učenike sa razvijenim novim vještinama i vrijednostima, kvalitetnije odnose među učenicima i nastavnicima, bolju povezanost sa lokalnom zajednicom, a društvo u cjelini bolju socijalnu inkluziju mladih, kreativnih i tolerantnih, društveno odgovornih osoba.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code