Početna Društvo VOLONTERSKI SERVIS “NOVE ŠANSE U NOVOM”

VOLONTERSKI SERVIS “NOVE ŠANSE U NOVOM”

0

volonteri_i_vukicaAkcija NVO “Nova šansa u Novom”, pod nazivom “Mladi volonteri Herceg Novog”, počela je u maju i samo je nastavak uspješnog  projekta “Budi mi drug”. Cilj je animacija mladih da se kroz razne oblike društvenih događanja druže sa djecom sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom.

Volonterski servis koji je organizovan u okviru ovog projekta privukao je 20-ak volontera, od kojih je njih 10 postalo aktivno u druženju u odnosu “jedan na jedan” – odnosno, jedan volonter ima jednog druga sa smetnjama u razvoju.

 

– Monitoringom ovog projekta potvrđena je  dobra volja i želja za nastavkom druženja i njegovim intenziviranjem – kaže nam koordinatorka “Mladi volonteri u Herceg Novom”, Vukica Novaković. Ona takođe navodi da su ovim projektom željeli da edukuju osnovce, srednjoškolce i studente da uspostave što bolji odnos sa djecom sa smetnjama u razvoju.

Novakovićka, koja je sa mladim volonterima bila gošća u Jadranovom Đir-u Radija Jadran, dodaje da djeci sa smetnjama u razvoju nije dovoljno samo ono što dobijaju od porodice – smještaj, ishranu i školovanje, već da im je neophodno pružiti i vršnjačko druženje. Značaj projekta “Mladi volonteri Herceg Novog” prepoznali su i u UNICEF-u, koji je glavni finasijer.

U ovoj nevladinoj organizaciji nastoje da daju doprinos svoj djeci, a ne samo onoj sa smetnjama u razvoju i kažu da su zadovoljni brojem volontera koji su se prijavili za projekat. A što ih je podstaklo na volonterski rad, pitali smo Nikolu Novakovića i Dragicu Simin.

– Željeli smo da učinimo nešto dobro i da pomognemo onima kojima je to potrebno. Doduše imali smo dugogodišnje prijatelje sa smetnjama u razvoju, zato smo se, pored ostalog, priključili projektu. To nas ispunjava i činim sretnim – kažu mladi volonteri.

Ovaj humani priojekat trajaće 6 mjeseci, sa pauzom u julu i avgustu, zatim nastavlja sa radom u septembru, pa  do kraja godine. Donatori su već najavili podršku za njegov nastavak.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code