Vozarine pale, Crnogorska plovidba smanjila troškove, ali teško do para za drugu...

Vozarine pale, Crnogorska plovidba smanjila troškove, ali teško do para za drugu ratu kredita

3
Podijeli

images_slike_razno_brod_kotor_3Globalna pomorska kriza ne jenjava, što najbolje oslikava cijena vozarina za brodove. U AD Crnogorska plovidba, čiju flotu čine brodovi „21 maj“ i „Kotor“ dijele sudbinu većih brodara, teško dolaze do posla koji se isplati, a u februaru pristiže druga rata za otplatu kredita za gradnju brodova u Kini.
Posada broda “Kotor“ stigla je na sidrište luke Port Sudan (Sudan) 20. januara i na vezu čeka i početak ukrcaja tereta za Poljsku. Termin veza u luci još nije potvrđen. Drugi brod Crnogorske plovidbe „21.maj“ završio je iskrcaj i isplovio iz luke Skikda (Alžir) 21. januara. Sljedeće putovanje još nije ugovoreno i brod čeka na zaposlenje izvan limita luke Skikda (Alžir).
Kako saznaje Radio Jadran, kotorska kompanija je smanjila dnevne troškove brodova sa pet na 4 hiljade eura, ali i vozarine su pale na 4000 eura. Zarada je upitna, a otpplata kredita „omča oko vrata“, ukoliko ne pomogne Vlada, u čijem je skoro 100-postotnom vlasništvu Crnogorska plovidba. Jer, brodovi se zapošljavaju na bazi dugoročnog vremenskog najma, pa je stalno zaposlenje i kontinuirani prihod od najveće važnosti za kompaniju. Visok stepen likvidnosti je preduslov za bilo koji uspješan koncept opstanka i razvoja. Hoće li biti aktivirana Vladina garancija za kredit?
– Garancija od 39 miliona eura, koja se odnosi na kreditni aranžman između kineske Eksim banke i Crnogorske plovidbe Kotor nije aktivirana, kazali su iz Ministarstva finansija odgovarajući na pitanje Pobjede da li je plaćena druga rata kredita koja je dospijevala na naplatu 21. februara.
Ministar finansija Radoje Žugić kazao je krajem novembra prošle godine da postoji bojazan da će država morati da plati 39 miliona eura po osnovu garancija zbog problema u poslovanju kompanije.
“Za brodove garancije zavise od cijene date na tržištu i iskazujemo bojazan da se može desiti da budu isplaćene iz budžeta. Ako se to desi, razmišljamo o prevođenju tih garancija u javni dug, jer je to lakše onda platiti u ratama nego jednokratno. Time ne bi bila ugrožena fiskalna održivost”, kazao je Žugić krajem novembra na skupštinskom Odboru za ekonomiju.
Crnogorska plovidba je otplatila jednu ratu kredita za kupovinu brodova u vrijednosti od 3,08 miliona američkih dolara ili 2,9 miliona eura. Brodovi su kupljeni od kineske Poli grupe 2010. godine, a kredit je odobrila kineska Eksim banka uz garanciju Vlade.

3 Komentari

  1. Dobar komentar SLOBODANE.Kad gorivo skoci nekoliko centi trajekti Dejana Bana skoce 30 posto.Gospodo da li znate da trajekti kupuju gorivo po posebnim povlasticama tako da danas placu litar ispod 50 centi!!!Ovo je CG da privatnik koji bere milione u Kamenarima-Lepetanima ima ovakvu privilegiju.

Ostavite komentar

*

code