Početna Društvo Vraćen kamion sa otpadom za Tisove grede zbog blokade

Vraćen kamion sa otpadom za Tisove grede zbog blokade

12

Mještani naselja Ubli kako su i najavili, blokirali su jutros ulaz na privremenu deponiju Tisove grede samo za kamione hercegnovske Čistoće doo. Tačnije, jutros oko 6 sati stigao je jedan kamion sa komunalnim otpadom, kome Ubljani nijesu dozvolili istovar, pa je kamion produžio za Bar i odlagalište Možura.

Arhiva

Mještani ne odustaju od blokade dok se ne riješi problem zatrpavanja otpada i ne uguši dim, potvrdio je predsjednik MZ Ubli Goran Vuković:

„Na deponiju je jutros došao direktor Čistoće, Vasilije Seferović, da bismo razgovarali o istoj stvari – da otpad deponuju nedjeljno. Mjesto gdje su juče istovarena dva ili tri kamiona otpada je zagrnuto, ali pored toga otpad i dalje dimi. Oni nemaju nikakvu drugu opciju niti novca nego da voze na Tisove grede. Garantovao nam je da danas neće više nijedan kamion izaći, kako bi i mi mogli da se povučemo i ne stojimo po zimi. Mi smo se povukli“, kazao je Vuković.

Ali, mještani će, kako je rekao, i sjutra ujutru biti na ulazu u deponiju, kako bi blokirali dovoz otpada. Vuković je kako navodi bio i na informativnom razgovoru u Centru bezbjednosti Herecg Novi, gdje su mu savjetovali da pokušaju naći rješenje sa lokalnom upravom, jer u slučaju eventualnih većih problema, moraće intervenisati.

Direktor Čistoće, Vasilije Seferović potvrdio nam je da je kamionu Čistoće jutros onemogućen prilaz deponiji u skladu sa opštinskom Odlukom o odlaganju otpada, ali i rješenjem ekološkog inspektora koji je dozvolio da se na istočnoj strani deponuje otpad, dok je na ostatku deponije koji dimi, po nalogu inspektora, naloženo da se radi na sanaciji.

„Jutros nam je NN lice onemogućilo pristup deponiji. Bio sam na deponiji i u razgovoru sa predstavnicima sela pokušao da dogovorim neku dinamiku odlaska, jer su nam veliki troškovi prema deponiji Možura, na mjesečnom nivou oko 50 hiljada eura. Nadam se da ćemo iznači neko rješenje na dobrobit i sela i preduzeća“, kaže Seferović.

Iako su finansijske mogućnosti preduzeća „tanke“, kamion je jutros ipak krenuo za Bar. U stalnom je kaže kontaktu i sa predstavnicima lokalne uprave, kako bi se iznašlo rješenje. Ipak, nije mogao kazati da li će kamioni Čistoće sjutra ujutru krenuti ka Tisovim gredama ili ponovo za Bar.

Kompanija Ivović od 26. oktobra ponovo je počela sa zasipanjem deponije šljunkom u skladu sa ugovorom. Dovezena je kako kaže velika količina zemlje, međutim dim nije ugušen:

„Trenutno dimi dno deponije, ništa više osim dna. Zbog same konfiguracije terena jako je teško prići i nasipati zemlju, odnosno pijesak. Ističem da juče nijesmo bacali komunalni otpad na deponiju, već smo ga istovarili na površinu deponije i zastrli ga i onda „gurnuli“, da ne bi došlo do zapaljenja“, objasnio je on.

Ukoliko se sa mještanima postigne neki kompromis, na Tisove grede bio bi istovaran samo komunalni otpad, a za ostali otpad tražila bi se neka druga lokacija za skladištenje na deponiji da se ne bi dušeci, kabasti otpad ili zeleni otpad miješali sa komunalnim, uvjerava Seferović.

Radio Jadran očekuje i odgvor lokalne uprave oko toga kako će se prevazići ovaj ogromni ekološki i finansijski problem.

12 Komentari

 1. Iz ova dva teksta se vidi da ce tu istovarati djubre?! Napunite vi kamion i prospite ispred opstine,pa neka zatrpavaju taman ce nakraju dobiti lep plato sa pogledom!!!! Bacajte eksere na pot bolje nego da se mrznete!!!!

 2. Crna Gora nije Mexico City ili New York ili Singapore?
  Napravite jednu kulturnu deponiju u neki od rudnika u Niksic gdje se spaljuje sve ili u neku vrtacu sa granicom Albanije i rijesen problem deponija za citavu Crnu Goru malu!
  A azile neka svaki ljubimac i nevladine organizacije i strane ambasade podijele to izmedju sebe i tako da ne mora svako selo da pravi azile i gluposti!
  pogledajte neki uspjesan grad od pola miliona do 1mil ljudi kako je sve uredjeno.
  Razvijanje industrije moderne, texnoloske itd to je uspjeh a ne ovi “investitori ” sto su registrovali biznise ko zna gdje sa 100 Eura?
  Ti isti ne placaju ni poreze ni prireze nego kao pijavice zive na gluposti sistema i institucija koji im je to omogucio!
  Svaki stetni ugovor se moze revidirati i raskinuti i kazniti potpisnike sa obadvije strane kao udruzenu kriminalnu grupu!
  Oduzmite sve opljackano sa “sposobnim mahinacijama” i napunicete kasu sa 5- 10 milijardi eura!

 3. Zasto ne napravite deponiju jednu za svu Crnu Goru?
  Crna Gora je kao Niska oblast velicinom?
  Zasto bi Ubljani trpljeli zbog smrada i smeca iz Novoga?
  Sramota je da se ne vrsi ni otkup plasticne i staklene ambalaze kao u Hrvatskoj sto bi umnogome smanjilo ruglo i zagadjenost drzave!
  Ali to je Crna Gora…

  10
 4. Ti sto kazes Trenutno dimi.. Dimi bez prestanka,kao nikad i to je katastrofa, ne moze se disat. Uklonite dim pa ce se prevazići svaki problem. Ne valja lagati i pričati za djecu priče

  7
  1
 5. Ubjani, ne odustajte! Zovite i Novljane, ako treba pomoc. Svaka vam cast, tako se brani svoje! Odje je nekima blize izgubljeno Kosovo nego ovo nase!
  Nisam sa Ubala, ni blizu, ali Vam svaka cast!!!

  24
  25

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code