Početna Društvo „Vrata od grada“ ostaju u rukama Kotora i države, ali ugovor o...

„Vrata od grada“ ostaju u rukama Kotora i države, ali ugovor o prvenstvenoj koncesiji za Luku ruši lokalnu vlast

3

Vanreda Skupština akcionara Luke Kotor jednoglasno je, nakon više sati, donijela Odluka kojom se ovlašćuje predsjednik Odbora direktora da potpiše Ugovor o prvenstvenoj koncesiji sa Vladom. Tome se suprostavlja kotorski SDP i prijeti izlaskom iz vladajuće koalicije, o čemu će odlučiti narendih dana nakon konsultacija u partiji.

Usvajanjem ove Odluke akcionari su prihvatili Predlog ugovora o prvenstvenoj koncesiji koji je bio sastavni dio Odluke Vlade o dodjeli prvenstvene koncesije Luci Kotor i usvojili Poslovni plan za period od 12 godina, koji je sastavni dio ugovora, saopšteno je nakon sjendice Skupštine i Odbora direkora iz kompanije.

U radu Skupštine učestvovalo je 93,14 odsto akcionara i punomoćnika akcionara i odluka je donijeta jednoglasno, dakle sa 1.283.771 akcija odnosno glasova za, saopštavaju iz komapnije:

– Na ovaj način Luka Kotor je ostvarila cijelu deceniju čekano pravo koncesije na privredno korišćenje trgovačke luke Kotor u narednih 12 godina – kaže se u saopštenju.

Menadžement Luke Kotor, kako se navodi, ponosan je zbog činjenice da je uspio u realizaciji postavljenog cilja, od kojeg je zavisila budućnost i opstanak „Luke Kotor“, pogotovo što je Luka dobila prvenstvenu koncesiju u godini 30-godišnjeg jubileja.

Sve odluke Odbora direktora, koje su prethodile ovoj odluci Skupštine akcionara, donijete su, takođe, jednoglasno.

– I na to smo izuzetno ponosni, jer u Odboru su predstavnici i opštinskog i državnog kapitala, kao i manjinskih akcionara, koji između ostalog imaju i različita politička opredjeljenja. Jednoglasnost, odgovornost i posvećenost interesima „Luke Kotor“, kao i interesima svih građana opštine Kotor donijela je i konačan rezultat – dobijanje koncesije“, navodi se u saopštenju.

Odbor direktora je nakon završetka Skupštine akcionara održao sjednicu na kojoj je donio Odluku kojom zadužuje izvršnog direktora, da u skladu sa obavezom preuzetom na sastanku sa predstavnicima reaktivne monitoring misije UNESCO-a, usvojeni Poslovni plan odmah nakon potpisivanja Ugovora sa Vladom dostavi Centru za kulturnu baštinu te organizacije.

Jokić ne strahuje od raskida koalicije

U kotorskom SDP-u smatraju da nije dobar ponuđeni Plan investicija, razočarani su ishodom vanredne Skupštine akcionara Luke Kotor i namjeravaju da raskinu vladajuću koaliciju u drevnom gradu:

– Spremni smo na kompromise za stvari koje nijesu krucijalne za život i razvoj grada, ali oko važnih pitanja, kao što je Luka, kompromisa nema. Struka treba da kaže gdje se alternativno brodovi mogu sidriti, a ne na „vrata od grada“. Naša dalja podrška vlasti je uslovljena time  – kazao je za TV CG, predsjednik OO SDP Kotor, Branko Nedović.

Na drugoj strani, predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, kategorično je ustvrdio da bi na ovoj i svakoj drugoj sjednici akcionara Luke glasao za dodjelu koncesije zato što je to, kako kaže, dobar posao za grad i dobar posao za Luku:

– Danas su grad Kotor i Luka Kotor osigurali budućnost za deceniju ispred nas – izjavio je Jokić javnom servisu.

Potpisivanje ugovora sa Vladom očekuje se krajem mjeseca. Poslovnim planom Luke Kotor predviđeno je ulaganje preko 5 miliona eura. Već ove godine dobar dio biće uložen u produženje obale do 100 metara.

3 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code