Vučinović: Veliki zemljotres i druge nepogode dalje opominju da je neophodno preventivno...

Vučinović: Veliki zemljotres i druge nepogode dalje opominju da je neophodno preventivno djelovati

6
Podijeli

Povodom obilježavanja 40 godina od razornog zemljotresa koji je pogodio Crnu Goru 15. aprila 1979. godine, ministarka u Vladi Crne Gore i predsjednica Komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, Marija Vučinović, kazala je da je ovaj zemljotres, kao i sve učestalije elementarne nepogode, signal da kao društvo treba da radimo na kvalitetnijim preventivnim aktivnostima.

U Agendi koju sprovodi Komisija, sadržani su konkretni koraci koje je potrebno da primjenjuju sve opštine, kako bi se preventivnom politikom uticalo na smanjenje posljedica uzrokovanih elementarnim  nepogodama, što je ujedno i politika Vlade Crne Gore.

Picerija i restoran

„Činjenica je da elementarne nepogode ne možemo spriječiti niti uticati na njihov razorni karakter, ali ono što možemo i što je neophodno jeste organizovan i sihronizovan rad svih relevantnih službi, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou, kako bi na odgovoran način svi zajedno preventivno djelovali i time umanjili štete prouzrokovane nepogodama“ izjavila je ministarka Vučinović.

Pojedine opštine iz kapitalnog bužeta opredjeljuju sredstva za realizaciju preventivnih mjera, koje u krajnjem rezultiraju smanjenjem posljedica nastanka većih šteta, što treba biti praksa u svim lokalnim upravama, smatra ona.

Razorni zemljotres, koji je prije 4 decenije pogodio Crnu Goru odnio je 136 života, od toga 101 žrtva je bila u Crnoj Gori, a 35 u Albaniji. Materijalna šteta je procijenjena na preko 4 milijarde američkih dolara.

Poučeni tim iskustvom, a takođe i sve učestalijim elementarnim nepogodama, koje posljednjih godina pogađaju našu zemlju, neophodan je zajednički rad svih službi, kao i stalna edukacija i obuke u cilju osposobljavanja svih nadležnih institucija.

6 Komentari

  1. Da želimo dobro sebi poštovali bismo sve propise zasnovane na struci i nauci,iskustvu i znanju,a poništili sve netačne karte,planove i namještaljke.Kažu da ćemo tek platiti cijenu korupcije,i to bogu.

  2. Pošto mi ne znamo ni katastar da napravimo najbolje bi bilo da nam ga ponovo napravi Austrija, ovaj narod bi se oslobodio bar jedne velike muke.A oni bi znali više i o ovoj zemlji…

  3. Na gnjilu gradimo hotele i vile, a na tvrdome brdu neka bude šuma iako je viśe nema…
    Ne mogu od tuge slušat.A najviše se pitaju oni koji pedlja zemlje ođe nemaju.

Ostavite komentar

*

code