Početna Politika VUJANOVIĆ I JOSIPOVIĆ SA HRVATIMA U DONJOJ LASTVI

VUJANOVIĆ I JOSIPOVIĆ SA HRVATIMA U DONJOJ LASTVI

0

ivo josipovicHrvatski predsjednik Ivo Josipović je u društvu crnogorskog kolege Filipa Vujanovića posjetio Donju Lastvu kod Tivta gdje se u prostoru tamošnjeg Doma kulture koji koristi Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i druga hrvatska udruženja, sreo sa predstavnicima ovdašnje hrvatske manjine, prenosi MINA.

Crna Gora je učinila ozbiljan korak prema afirmaciji prava nacionalnih manjina, ocijenio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u razgovoru sa predstavnicima hrvatske manjine u Crnoj Gori.

On je kazao da manjine treba da budu mostovi prijateljstva i saradnje među državama. “To je slučaj sa hrvatskom zajednicom u Crnoj Gori i crnogorskom zajednicom u Hrvatskoj kao zemljama koje imaju odlične bilateralne odnose, a nadam se da će u tome biti i prostora za dodatno unaprjeđenje položaja hrvatske manjine u Crnoj Gori”, zaključio je Josipović.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović, koji je prisustvovao razgovoru, poručio je da je “naš interes da ovdje učinite sve kao što ste i sada radili da pomognete razvoj Crne Gore, a da mi učinimo sve da vi osjećate punoću svog hrvatskog bića i vezu sa Hrvatskom u onom intenzitetu i potrebi koju sami odredite”.

 

On je, kako prenosi agencija Mina pohvalio koalicionog partnera, Hrvatsku građansku inicijativu (HGI), da “ima krajnje konstruktivan odnos unutar onoga što je vršenje državne politike”.

“Što se restitucije tiče, imamo isti odnos za sve i nastojimo da svi zajedno ubrzamo i primjerimo je zakonu i poštovanju državnih interesa”, kazao je Vujanović.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimir Deković upoznao je goste sa položajem Hrvata u Crnoj Gori ističući da je značajno unaprijeđen u posljednjih 15 godina.

Na probem nesprovođenja restitucije ukazala je predsjednik HGI i ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović istakavši da sa nestrpljenjem očekuju presudu u ponedjeljak kada bi Osnovni sud u Kotoru trebao da odluči o tužbi nekoliko desetina, uglavnom hrvatskih porodica iz Tivta i Kotora.

Oni traže povraćaj oko 270 hiljada kvadrata svoje privatne zemlje u kompleksu nekadašnjeg poljoprivrednog dobra “Montepranzo”, a koje je Vlada dala stranom investitoru u dugoročni zakup radi izgradnje golf igrališta.

Gradončelnik Tivta Dragan Kankaraš najavio je da će lokalna uprava Dom kulture u Donjoj Lastvi hrvatskim udruženjima ustupiti u dugoročni zakup, što je pohvalio Vujanović.

“Evo smo jedan problem odmah brzo riješili, a nadam se da ćemo uskoro i ove druge stvari. Naša je državna obaveza, potreba i strateški interes da hrvatska nacionalna zajednica osjeća punoću življenja u Crnoj Gori, da osjeća konekciju sa Hrvatskom stalnim intenzitetom, za koji vi i Hrvatska cijenite da treba da bude”, kazao je on.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code