Vujanović: Vjerujem da će titula EPK 2021 biti vječni znak vječne vrijednosti...

Vujanović: Vjerujem da će titula EPK 2021 biti vječni znak vječne vrijednosti Herceg Novog

4342
20
Podijeli

U susret oktobarskoj odluci Evropske komisije, koja treba da odluči ko će ponijeti titulu Evropska prijestonica kultrure 2021, Herceg Novi ili Novi Sad, večeras su u Herceg Novom  Galeriju „Novi, to sam ja“, otvorili predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović i predsjednica Herceg Novog, Nataša Aćimović. Vujanović je poručio  da kandidatura Herceg Novog znači promociju Boke i države Crne Gore.

otvaranje galerije 1Projekat kandidature Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021. ambiciozno je pokrenut prije godinu. Dobio je podršku Vlade i predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, koji će biti počasni predsjendik Odbora u slučaju dobijanja titule.

Picerija i restoran

– Ovo je jedan od vrijednih projekata koji nesumljivo pripada u deset globalno najvećih manifestacija, a u Evropi u okviru onih manifestacija koje čine vrh i koje u kulturi znače mnogo. Njime se promovišu osnovne vrijednosti Evropske unije, zbližavanje kroz kulturu, harmonija kroz kulturu, suživot, multikulturalni, multivjerski, multi nacionalni sklop Evrope i iznad svega mir, kao motiv zbog kog je Evropska unija i napravljena – kazao je Vujanović.

otvaranje galerije 3On je podsjetio da je prvi put data šansa i državama van EU da učestvuju u kandidaturi i da je simbol Evropske prijestonice kulture višeznačan.

– Znači posebnu vrijednost tog grada, ali i  vrijednost regiona i  promociju države. Tako doživljavamo i projekat Evropske prijestonice kulture 2021, kao šansu da se valorizuju vrijednosti kulture Herceg Novog i to sve vrijednosti u svim dimenzijama kulture. Bogata kulturna baština Herceg Novog i vrijedne institucije kulture Herceg Novog, važne kulturne manifestacije koje Herceg Novi ima, ali isto tako da se valorizuju i vrijednosti Boke, prepoznate u međunarodnoj zajednici ali i ukupne vrijednosti Crne Gore. Čeka nas nova faza koja počinje večeras, sa promocijom ovog projekta u Herceg Novom, a onda kroz Boku i sire -istakao  je Vujanović.

otvaranje galerije 2On je iskazao poštovanje prema administraciji, direktoratu projekta, Vladi koja je kroz tri ministarstva  podržala projekat, a posebno prema Tivtu i prijestonici Cetinje, koji su se uključili u promociju projekta, kao i  susjednim gradovima Dubrovniku i Trebinjeu, koji su prepoznali njegov regionalni značaj.

– Očekuje nas ozbiljna faza i velika konkurencija, sa vrijednim i ozbiljnim gradom, Novim Sadom, želimo iako smo konkurenti da budemo partneri. Željeli smo da budemo zajedno Evropska prijestonica kulture, ali to prema pravilima Evropske komisije  nije moguće, bićemo partneri u fer utakmici i čestitati pobjedniku. Uvjeren sam da će to biti Herceg Novi i da će od toga i Novi Sad imati korist. Vjerujem da će ta titula biti vječni znak vječne vrijednosti Herceg Novog – poručio je predsjednik države.

otvaranje galerije 4Predsjednica opštine, Nataša Aćomović istakla je da će projekat uticati na  veće  samopoštovanje samih građana:

– Mi se već  možemo pohvaliti evropskom dimenzijom kulture,  jer održavamo međunarodne festivale, promovišemo kulturne različitosti, povezani smo sa evropskom istorijom, tradicijom i baštinom, njegujemo evropsku saradnju i međunarodna partnerstva, čime privlačimo široku evropsku publiku. Sigurna sam da će iz ove galerije  poteći još mnogo voda koje će obogatiti nas i ljudsku kulturu uopšte – kazala je Aćimović.

otvaranje galerije 5

Galarija „Novi,to sam ja“ otvorena je izložbom  mlade umjetnice Mine Radović, Novljanke  i Beograđanka koja suvereno vlada crtežom, uljem na platnu, kombinovanom tehnikom. Veče je uljepšao džez trio lokalnog umetnika Dragana Karla Đorđevića i himna projekta Herceg Novi 2021 – Moj grad, kao i novi CD „Carlo sings standards“.

20 Komentari

  1. Pošto nećete da objavite prethodni komentar onda sada opet pitam bez pominjanja imena: Da li je Lutrija CG A.D. izdala ovaj prostor za novac ili bez nakanade???

  2. Živim na relaciji Herceg Novi – Novi Sad. Iskreno, ni jedan ni drugi nisu za Evropsku prestonicu kulture, štaviše daleko su od nje. Ipak, Novi Sad je u prednosti da to bude.

  3. Suzivot… multikulturalnost. Salite li se vi?
    Dje su vam drzavna obiljezja, DPSovci? Pred Predsjednika??
    Kako ce se odje neko nalupati para i prodavati nam maglu.

Ostavite komentar

*

code