Vuk Vuković Ulesu: Štitite li Zečević Plavanski ili Zakon?

Vuk Vuković Ulesu: Štitite li Zečević Plavanski ili Zakon?

11
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2015_razno_novembar_vuk_vukovic_press_rhn_1Predsjednik Savjeta JRDS RTHN, Vuk Vuković uputio je otvoreno pismo Ulesu, povodom razrješenja dosadašnje v.d. direktorke Dragane Zečević Plavanski i imenovanja nove v.d. Dubravke Perović u tom lokalnom javnom servisu. U pismu zamjera što nisu čuli drugu stranu i argumente koji ne idu na ruku desetogodišnjoj v.d. direktorici Zečević.
– Obraćamo vam se kao nevladinoj organizaciji čiji rad smo smatrali respektabilnim, a povodom dopisa koje ste slali Ministarstvu kulture, Agenciji za elektronske medije, Delegaciji Evropske unije i Misije OEBS-a u Crnoj Gori. Obraćamo vam se sa željom da objasnimo okolnosti pod kojim je došlo do imenovanja vd direktora JRDS RTHN, ali i sa žaljenjem što nas niste kontaktirali prije nego što ste reagovali. Uvijek smo smatrali da je „čuti drugu stranu“ osnovno novinarsko pravilo. Izgleda da nije. Zbog svega toga, smatramo da ste obmanuti. Žao mi je i što ranije niste podržali Savjet RTHN koji je, nekoliko puta, medijski istupio povodom mnogobrojnih problema sa kojima se suočavao u svom radu, niti je ta vijest za ULES bila vijest od značaja za javno informisanje i novinarsku slobodu. Ta saopštenja nije podržavala ni Zečević Plavanski koju štitite, a koja je tada smatrala da ne treba „talasati“ i napadati Opštinu jer „ipak Opština redovno daje plate“. S obzirom na to da vaša saopštenja podržava, te potpisuje kao predsjednica Skupštine ULES-a, moramo da se zapitamo da li štitite Zečević Plavanski ili Zakon? Bez obzira na naša lična dvoumljenja, dužni smo, radi građana i građanki Herceg Novog koje predstavljamo, da argumentujemo odluku Savjeta da imenuje vršioca dužnosti direktora RTHN:
rjesenje vd direktor rhn 2005– Dragani Zečević Plavanski je mandat vd direktora istekao 13. marta 2006. Savjet nije imao uvid u bilo koji dokument koji ukazuje na produženi mandat niti je ikada produžavao mandat pomenutom licu. Nadamo se da se, volšebno, neće ni pojaviti novi dokument. Dakle, nije riječ o smjeni, već o izboru vd direktora koji će do Javnog konkursa, voditi poslovanje, organizovati i upravljati procesom rada.
– Pitanje registracije Savjeta u CRPS, zbog čega smo navodno nelegitimni je, takođe, pitanje nepostojanja ili nerada direktora ili vd direktora, s obzirom na činjenicu da Zakon o privrednim društvima definiše da „Sve izmjene i dopune osnivačkog akta, Statuta ili drugog dokumenta ili podatka, koje je društvo dužno da dostavi u nadležnosti je izvršnog direktora ili drugog za to određenog lica“. Ovaj podatak dovodi do pitanja: zašto je posljednja izmjena u CRPS iz 2005. godine?
– Smatramo da preporuka predsjednice Opštine nije ugrozila našu nezavisnost, baš kao što je ne ugrožava ni vaš poziv da odložimo ili otkažemo sjednicu Savjeta i sačuvamo imaginarni mandat Zečević Plavanski: svakog trenutka smo svjesni da po Zakonu, nismo dužni da poštujemo bilo čije instrukcije, te da u naša kadrovska rješenja niko (pa ni vi) nema pravo da se miješa;
– Cijeneći to pravo kontaktirali smo novoimenovanu vd direktorku, sa čijim smo novinarskim radom bili upoznati, te iz njene profesionalne i radne biografije uvidjeli da je diplomirana pravnica, čija je karijera vezana za medije. Imajući u vidu probleme RTHN, prvenstveno pravne i administrativne, zaključili smo da bismo sa njom, kao licem odgovornim za „poslovanje, organizovanje i upravljanje procesom rada RTHN“ uspjeli da, u roku od šest mjeseci, uskladimo sva akta i raspišemo konkurs za izbor direktora. Konačno, očekujem javno izvinjenje što ste, a priori, zaključili da smo, kao ljudi i profesionalci, podložni političkim uticajima i poslušničkom ponašanju – zaključuje u otvorenom pismu Ulesu, predsjednik Savjeta JRDS RTHN, Vuk Vuković.

11 Komentari

  1. e moj Vuce, mogao si navesti i da su tebe gurali da budes direktor ( radi svojih interesa ) i da si bio protivnicka strana novoj V.D. … ali … onda si stao na stranu onih koji ti diktiraju sta ces da radis citavo vrijeme… moras jos da jedes plazme da porastes…

  2. Zasto V.D poslije 10g takvog stanja? Zasto ista osoba ,koju je ,,slucajno,,pomenuta u dopisu gradonacelnice??Savjet je tijelo koje razrjesava i postavlja direktore, ne treba za to niciju saglasnost!!Predsjednik Savjeta ima savjetnice,kao i predsjednica.Jedna zeli biti glavni urednik Radija,a druga je vec glavna,ali ne u Radiju.

  3. Ko je ovaj klinac? Ima li ko kompententniji od njega da se oglašava, ovako ostavlja utisak izvršioca naređenja, mlad je što će mu ovakva etiketa u javnosti?

  4. Potpuno razumijem i podrzavam i savjet i njhov vec visegodisnji trud da nesto urade. Nevjerovatno je da se toliko godina zloupotrebljava Radio i koristi za privatne interese igrajuci cas sa ovom cas sa onom politickom partijom zavisno ko ima vlast. Svak ko misli dobro ovom gradu bi ucinio isto sto i Savjet.

  5. Kako da raspisu konkurs kad je Dragana godinama blokirala donesenje valjane Odluke na osnovu koje Savjet raspisuje konkurs? Raspitajte se malo ljudi

  6. Trebalo je da znate, i bili ste duzni znati, da nijeste u valjanom mandatu, ako direktor ne prijavi promjenu savjeta regulatornom tijelu.Trebalo je da ,,legalizujete,,svoj status , a zatim legitimno da mijenjate v.d a i sva akta. I da je sve sa vasim mandatom u redu, cak i da jeste,da su vam namjere ciste, u sto ne sumnjam…zasto opet v.d. ??? Zato sto je to politicka,najlaksa odluka, kako su se dogovorili DPS i DRK,i Vi to vrlo dobro znate.Da nije tako, trebalo je da kao odgovorni ljudi, raspisete normalan konkurs, na kom bi ,,odmjerili snage,, mnogi nezaposleni novinari,producenti, itd pa bi se onda vidjela prava legalnost i legitimnost.Ovako sve napola, pa sav,ali SAV ,,prljav ves,, izidje na vidjelo.Mozda je i ovo korak naprijed ka slobodi medija?!

  7. Na dane mir g. VUKOVIC da samo objasni sto su, kada su to znalivCekali do sada. Zar ne bi bilo posteno da i oni podnesu ostavke . U suprotnom bice dozivljavami kao citi DKR eksponenti.

Ostavite komentar

*

code