Početna Naslovna Vuković: Ne treba naglo snižavati cijene, kvalitet turističkih usluga važniji

Vuković: Ne treba naglo snižavati cijene, kvalitet turističkih usluga važniji

22

Turistička organizacija Herceg Novi trenutne marketinške aktivnosti usmjerila je na “spasavanje” glavne i podsezone promotivnom kampanjom #hercegnovitezove. Ona je prevashodno orjentisana ka gostima iz okolnih zemalja. Kad je riječ o inostranim gostima, očekuju da će ih biti od druge polovine jula. Sličnu kampanju planiraju i za septembar, kako bi sezonu produžili što je duže moguće, kazao je Radiju Jadran menadžer za razvoj i diversifikaciju turističkog proizvoda, Dalibor Vuković.

Prema podacima TOHN, dio turističkih poslenika snizio je cijene usluga za 20% u odnosu na prošlogodišnje, mada, postoji značajan broj onih koji su zadržali lanjske.

Vuković naglašava da je formiranje cijena složen proces, koji zahtijeva strateški pristup i dugoročnu analizu tržišta. Stoga u TOHN smatraju da nije mudro vrtoglavo spustiti cijene, zarad trenutnog efekta:

“Jer to može dugoročno da se odrazi na turističku politiku destinacije. Svjetski turistički stručnjaci nastoje da skrenu pažnju turističkim poslanicima da će kvalitet usluge uslovljen novonastalim potrebama turiste – odigrati važniju ulogu u narednom periodu, od same cijene usluge, te da spuštanje cijena nije idealna strategija”, ističe Vuković.

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) ocijenila je da će se najveći broj turistčkih putovanja u narednom periodu odvijati na manjim relacijama, sa visokom tendencijom posjeta okolnih država, ličnim prevoznim sredstvima:

“U našem slučaju to sve upućuje na region, koji se očekuje u najvećoj mjeri, te se samim tim nameće redukcija cijena usluga po mjeri gostiju iz regiona. Region se često pominjao i kao dio državne strategije za sezonu 2020, što nas dovodi do zaključka da je odluka Vlade da se granice sa BiH i Srbijom ne otvore u prvom krugu zaista paradoksalna!”- ocjenjuje Vuković.

Izvjesno je, međutim, da će Herceg Novi u značajnoj mjeri posjetiti i gosti van regiona, pogotovo tokom druge polovine jula, avgusta, dok se veći broj gostiju iz Rusije očekuje tokom septembra i oktobra, nakon normalizacije tamošnje epidemiološke situacije, smatra Dalibor Vuković.

Dugoročnu marketinšku strategiju trebalo bi bazirati na prirodnim potencijalima destinacije, isticanjem diverziteta turističke ponude mora i planine kao “unique selling point-a” naše destinacije, mišljenja su u TOHN.

Festivali i manifestacije i dalje upitni

Iako se svi nadaju gostima, u ovom trenutku niko ne može precizirati što će im, osim smještaja, kupališta, restorana, kafića, nekih izleta, biti ponuđeno kao zabava.

Turistička organizacija je posredstvom konkursa sa 50 hiljada eura odlučila da podrži novi HYPE festival, koji je trebalo da bude održan od 18. juna. Bila bi to i prva muzička manifestacija, koju bi pratili koncert u zoru na Kanli kuli povodom dolaska ljeta, Dani muzike, Guitar Art summer fest, Summer Saxperience, festival jazza, Operosa…No, o festivalima i manifestacijama tokom ljeta u TO još nemaju konkretne informacije.

Inače, iako Crna Gora ovih dana postepeno otvara granice, za potencijalne goste pojedina kupališta osposobljena su djelimično, dok su iz Morskog dobra apelovali na zakupce da plaže u potpunosti budu u funkciji do 1. juna, uz prihvatljive cijene mobilijara.

22 Komentari

 1. Kampanja #hercegnovitezove 🤔
  Niko nece da kaze gdje ce ti srecni dobitnici biti smjesteni. Tacnije kome ce se namjestit da uzme lijepe pare preko TO.

  13
  1
 2. Znamo samo da ce sad marketi da dignu cijene,tu ne moze da utice ni drzava ni tržišna ni sveti Petar. Oni MORAJU podici cijene jer im se moze

  11
 3. U čemu je problem? U HN, najgorem gradu na Primorju, sezona svakako počinje sredinom jula i završava krajem avgusta. To treba iskoristiti kao uporednu prednost. Prednost je u tome što se ne moramo sekirati više nego prošle ili iduće godine.

  21
  1
 4. Jahorina,Kopaonik,Beograd,Zlatibor, Grčka obala… su skuplji 30%, cjenovno smo na nivou Zlatibora,NS-a
  Ne može biti jeftinije ljetovanje od ovoga ovdje,tj.dnos cijene i kvaliteta je odličan.

  32
  5
 5. BiH je dozvoljen ulazak od ponedjeljka, Srbija će biti uskoro. Medjutim ako će se putovanja odvijati na kraćim relacijama i ako je to samo region, onda je njihova platežna sposobnost mala, što znaci i snižene cijene.Zato svjetski stručnjaci mogu da se citiraju samo kroz naše okolnosti. Kod nas je situacija od dana do dana…ponude i tražnje. Bojim se da ćemo doći do “daj šta daš” cijene. Stratezi iz TO na to neće imati nikakav uticaj, osim ako odluče da smanje turističku taksu zbog krize, ali avaj odakle onda za plate 50 zaposlenih…

  19
  1
 6. – strateški pristup i dugoročnu analizu tržišta.
  – isticanjem diverziteta turističke ponude mora i planine kao “unique selling point-a” naše destinacije..
  I onda finansiraćemo festivale, doće tada ti a tada ti, većinom komšije a more biti i drugi…
  Kad nešto kažu to je tako stručno , dorečeno i nadasve jasno – tako im je sve u praksi.
  Vukoviću jel to kampanja za novog direktora?

  19
  5
  • Dobro bi bilo da “ diverzitet turističke ponude “ prevedete na engleski, a onda očistite plaže od smeca i pokušate rijesiti smrad ispred Fortemare. Vjerovatno to nije teško za menadžera za
   “ diversifikavciju. Turističke ponude “ …..upamet braco draga.

   30
 7. Uff biće sve krcato da se ne može krevet naći! E moj Vuković, od kom kvalitet ti pričaš?mozda na go go igračica, pjene party, prljave plaže i stomačni virus za djecu???

  36
  1
 8. Ne nikako smanjivat cijene.Dje smanjivat cijene sad kad se granice otvaraju i dolaze nam Bosanci.Nikako.Sad treba podignut cijene do neba.A kad prodje sezona nemojte da vam je palo napamet da ih ni onda snizujete.Niposto.E a onda ih opet pred sledecu sezonu povecate.
  Alo Vukovicu genije nad genijima.Anstajne.Pa vi to tako radite evo 30 god.I vidimo vam uspijehe i vidimo vam kvalitet.Ko vam dolazi na ljetovanje.Ino sto se nekad preko sindikata slalo na more.E jadovi jadni.

  27
  3
 9. Treba , treba , sniziti cijene hotelskog smjestaja , pica, hrane i ostalih proizvoda.
  Sve je skuplje nego u vecini zemalja EU
  kada se gledaju provincije po EU a Crna Gora je drzava ali je provincija.
  Ima cijene na primorju kao da je u sred Saint Germanes..

  27
  9

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code