Yucomat 2016: Svjetski naučnici u oblasti novih materijala i nanotehnologija u Herceg...

Yucomat 2016: Svjetski naučnici u oblasti novih materijala i nanotehnologija u Herceg Novom

1588
1
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_hunguest_hotels_sun_resort_rjOd 5. do 10. septembra Hotel Sun Resort Herceg Novi će biti domaćin 18. godišnje konferencije Društva za istraživanje materijala Srbije YUCOMAT 2016, čiji je organizator Društvo za istraživanje materijala Srbije, a pod visokim pokroviteljstvom američkog i evropskog Društva za istraživanje materijala i Federacije evropskih društava za materijale.

Više stotina naučnih radnika, iz tridesetak zemalja, saopštiće oko 130 radova. Trideset šest radova po pozivu saopštiće eminentni eksperti sa najpoznatijih svjetskih istraživačkih centara u okviru pet plenarnih sjednica, četrdesetak radova će biti usmeno saopšteno, a ostali predstavljeni u vidu postera. Kao i prethodnih, i ove godine dvijee trećine radova je iz inostranih laboratorija, dok su ostali  domaćih autora ili rezultat zajedničkih istraživanja domaćih autora i kolega iz inostranstva.

Picerija i restoran

Očekuju se predstavnici vodećih univerziteta  i laboratorija, kao što su Stenford, Berkli, Kolumbia, Kembridž, Oksford, Sorbona, Lozana, Kejo, Vanderbilt, Erlangen, Drezden, Toronto, Barselona, Madrid, Tokio, Singapur, Tajpei, Seul, Moskva, Varšava, Prag, Geteborg, Beč, Argon, Jilih, Černogalovka, itd.

Novi materijali, koji su posljednjih godina u neraskidivoj vezi sa nanotehnologijama, predstavljaju okosnicu tehnološkog razvoja. Ekonomski prosperitet, kvalitet života i zdravo okruženje u tjesnoj su vezi sa poboljšanjem postojećih i razvojem novih materijala i procesnih tehnologija koje doprinose brojnim nacionalnim prioritetima: zaštiti zdravlja, kvalitetu životne sredine, uštedi energije, informacijama i komunikacijama, infrastrukturi, transportu i uopšte održivom razvoju.

–  Jukomat je postao od čisto nacionalne do potpuno internacionalne konferencije i pozornica koja okuplja naučnike sa Zapada i Istoka, iz razvijenih i nerazvijenih, iz bogatih i siromašnih zemalja, i jedno je od retkih mjesta gdje je direktna komunikacija učesnika i razmjena mišljenja u kreativnom ambijentu, osnovno obiljeležje rada konferencije – ističe predsjendik Društva za istraživanje materijala Srbije prof.dr Dragan Uskoković.

On od 36 predavanja po pozivu ističe novinu Mini Simpozijum predstavljanja korejskih ostvarenja u oblasti nauke, tehnologije i inovacija hibridnih materijala, koji imaju široku primjenu u oblasti elektronike, energetike i novih izvora energije, kao i mehaničkom i biomedicinskom inženjerstvu. Desetak njihovih eksperata iz sedam Korejskih laboratorija saopštiće  najnovije rezultate u želji da pokrenu širu naučno-tehničku saradnju sa drugim kolegama učesnicima konferencije.

I ovoga puta biće dodijeljene nagrade koje omogućavaju dobitnicima učešće na velikoj EUROMAT Junior konferenciji 2018. godine u Budimpešti.

1 komentar

  1. Mi izgleda ovo ne razumijemo,pa nemamo komentara,jedino znam da ljudi vole Novi i da je to velika ljubav, a to je lijepo ako nema nikakve ljubomore.

Ostavite komentar

*

code