Za 25% bolja posjeta Gradskoj luci Škver, naplata bolja 50%

Za 25% bolja posjeta Gradskoj luci Škver, naplata bolja 50%

6
Podijeli

U Gradsku luku Škver od početka godine do 31. avgusta uplovilo je oko 1700 plovila, koja su koristila usluge Agencije za gazdovanje gradskom lukom Herceg Novi d.o.o., a među njima se izdvajaju jedrilice sa inostranim gostima i domaći turističko-izletnički brodovi, kazao je za Radio Jadran direktor Agnecije, Vladimir Zloković.

– U odnosu na isti period prošle, ove godine bilježimo uvećanje broja plovila za nekih 25%. Značajan rast se bilježi i u prihodima, pa ove godine zaključno sa 31. avgustom bilježimo rast naplaćenih usluga od preko 50% u odnosu na isti period 2016. godine. Ističemo činjenicu da pomenuti finansijski rezultat za 2017. godinu premašuje rezultate svih prethodnih godina od osnivanja Agencije iako cjenovnik nije pretrpio nikakve korekcije – navodi Zloković i dodaje da će nautička sezona, kao i ranijih godina, trajati do kraja septembra, pa se očekuje dolazak manjeg broja plovila i u oktobru uz pretpostavku dobrih vremenskih uslova.

Picerija i restoran

Kao i prošle, tako su i ove nautičke sezone Gradsku luku posjećivali nautičari iz velikog broja zemalja. Najviše je bilo gostiju iz Rusije, Poljske, Francuske, Velike Britanije, Italije, Turske, Njemačke, a iz godine u godinu se povećava broj nautičara iz SAD i Australije. To je dokaz da Herceg Novi postaje sve traženiji kao nautička destinacija i da je saradnja sa agencijama iz okruženja i iz inostranstva podignuta na viši nivo.

– Nautičari koji posjećuju Gradsku luku Škver najčešće se zadržavaju jedan dan, međutim sve je veći broj onih koji se vraćaju u Herceg Novi zadovoljni pruženom uslugom i ambijentom u našem gradu. Ove nautičke sezone smo imali inostrane klijente koji su kao polazišnu luku izabrali Škver što znači da su određeni dio sezone proveli u njoj, a iz naše luke su kretali ka ostalim marinama u okruženju – kazao je on.

Po njegovim riječima čarter je ove nautičke sezone u porastu, a pored kompanija Simple Sail, Montenegro Charter, Yacht Voyage čije su flote stacionirane u Crnoj Gori, Agencija je ostvarila saradnju i sa kompanijom „Seafarer cruising and sailing holidays“ iz Velike Britanije, čiji je dio flote stacioniran u okolini Dubrovnika.

– Svakako da je za nas velika prednost blizina Dubrovnika, velikog nautičkog centra i to je nešto što treba maksimalno iskoristiti u narednom periodu. Zbog toga je i intenzivirana saradnja sa ovom kompanijom iz koje očekujemo pozitivne rezultate za Agenciju i grad Herceg Novi. Saradnja po tom pitanju je uspostavljena i sa kompanijom „Mariner boating holidays“ iz Australije – objašnjava Zloković.

Strategija razvoja Gradske luke Škver

Unaprijeđenje lučkog akvatorija u pogledu proširenja kapaciteta i funkcionalnih mogućosti Gradske luke su višegodišnja ambicija i želja svih subjekata koji gravitiraju odnosno imaju aktivnu privrednu, turističko nautičku i sportsku ulogu.

Sa aspekta Agencije za gazdovanje gradskom lukom d.o.o, ovako značajan gradski resurs iziskuje neophodno unaprijeđenje na način dijelom predstavljen Strategijom razvoja. Sve primjedbe i predlozi građana u vezi sa Strategijom pažljivo se prate i analiziraju isključivo da bi realizacija bilo kakvog projekta vezanog za gradsku luku bila u što manjoj konfrontaciji sa tradicionalnim interesima i potrebama građana Herceg Novog.

Radni kolektiv, cjenovnik, problemi, prioriteti

U Agenciji za gazdovanje gradskom lukom Herceg Novi d.o.o. je petoro zaposlenih i taj broj je trenutno dovoljan da se zadovolje potrebe svih klijenata, navodi Zloković.

Cjenovnik usluga Agencija nije mijenjala od 2013. godine, pa je taj aktuelan i ove nautčke sezone, što znači da Agencija ima veoma konkurentne cijene u odnosu na okruženje.
Organizacija manifestacije „The Yacht Week“ u Gradskoj luci privukla je veliku pažnju medija. U dva navrata Herceg Novi je posjetilo oko 500 mladih nautičara pretežno iz SAD, Kanade, Australije kao i zemalja Zapadne Evrope.

– Njihovi utisci su odlični, a sigurni smo da će promo materijali napravljeni tom prilikom u narednom periodu prezentovati Herceg Novi i Crnu Goru na pravi način, te da će grad od toga imati veliku korist. Sljedeće godine očekujemo veći broj dolazaka i u stalnoj smo komunikaciji sa kolegama iz Hrvatske iz tima European Travel Ventures koji su učestvovali u organizaciji događaja – navodi Zloković.
Nedostatak sanitarnog čvora, službenih prostorija, zastarjelost opreme i instalacija na mulu, koje umnogome otežavaju poslovanje ovog preduzeća, neki su od problema sa kojima se suočavaju. Tu je i problem neriješenih imovinsko pravnih odnosa u luci, bez čijeg rješenja je veoma teško praviti planove za budućnost.

Kada je riječ o projektu “REGLOPOLIS”, u Agenciji očekuju konkretnije informacije u toku 2018. godine. Prijavljivanjem na ovaj i slične projekte Gradska luka je dobila širu prepoznatljivost mediteranske nautičke destinacije, koja ispoljava inicijativu za što kvalitetnije unaprijeđenje svojih sadržaja i ponude. Zloković međutim ističe činjenicu da upravo neriješeni imovinsko pravni odnosi predstavljaju veliki problem pri dobijanju sredstava iz EU fondova.

Prioritet aktivnosti u narednom periodu mora biti usmjeren na rješavanju nedostatka sanitarnog čvora i adekvatnih službenih prostorija u Gradskoj luci.

– S obzirom na to da Agencija, od svog nastanka do danas, posluje bez ovog bitnog segmenta u ponudi, čime se pred kljijentima ozbiljno narušava njena poslovnost, ugled luke kao i ugled njenog Osnivača, smatramo i ponovo apelujemo za potrebu hitnog rješavanja ovih nedostataka koji su neizvodljivi bez asistencije i pomoći Opštine i JP Morsko dobro, kao i rješavanja imovinskih pitanja u Gradskoj luci – zaključio je on.

 

6 Komentari

 1. Za nautucar…Ni jedno ni drugo,samo slucajni prolaznik na lijepom Skveru koji je naucio da cita tekst i postavi konkretno i strucno pitanje.I cini mi se da nisam pogrijesio,na tvoju zalost.

  3
  1
 2. @Citadela jesi li preskocio/la ijedan post u vezi sa lukom?Radili dobro ili lose vazda negativni komentari.Pocinjem da mislim da si dobio/la otkaz u luci ili da si neki/a od ovih lokalaca sto ne placaju a pljuju.Ovom momku stetu prave prezime i stranka.

  2
  1
 3. Posto je 2015 i 2016 godina po rezultatima zavrsena u debelom minusu,znaci li da se sa ovom 2017 doslo do pozitivne nule?Ili se i dalje ne mogu vidjeti zavrsni racuni za te godine,bilansi stanja i bilansi uspjeha?

  3
  1
 4. A sto nahvali sam sebe, pa tako i treba kad nece niko dtugi.
  Pa cime se mozete pohvaliti u luci, taj nauticar kada dodje
  tek onda shvati gdje je dosao i normalno bjezi isti dan.
  Treba i ulagati da bi se to poslije vracalo a vi samo pricate a nista ne ulazete .

  6
  3
 5. Ovome decku je jedina a samim tim i najveca mana sto je zavrsio u stranci kakva je dps . Vidi se da ozbiljno i predano rukovodi firmom i da biljezi uspjehe. Ali kod nas politika nazalost vodi glavnu rijec

  11
  2

Ostavite komentar

*

code