Početna Društvo Za 50 godina nivo mora porašće 1m, a gradovi uz more biće...

Za 50 godina nivo mora porašće 1m, a gradovi uz more biće poplavljeni

14

Nivo mora bi u narednih 50 godina mogao porasti čitav metar, a posljedice po obalu bile ni katastrofalne, navodi se između ostalog u novom mapiranju Evropske agencije za životnu sredinu o posljedicama i rizicima za evropske zemlje zbog klimatskih promjena.

Na to je ukazao direktor za međunarodnu saradnju u agenciji Conservatoire du littoral Fabrice Bernard u Budvi. Ta aganecija zajedno sa Morskim dobrom Crne Gore organizuje II međunarodni sastanak Mreže agencija i institucija Evrope i Mediterana koje upravljaju obalnim područjima – EMCA 2020.

“Svi veći gradovi blizu mora mogli bi biti poplavljeni veći dio godine. Zato smo se sastali ovdje sa partnerima iz Morskog dobra i drugih zemalja – Francuske, Britanije, Tunisa, Senegala i drugih, da raspravljamo o podizanju nivoa mora i klimatskim promjenama i šta svi zajedno možemo da uradimo kako bismo se borili protiv posljedica klimatskih promjena”, kazao je Bernard.

To je aktivnost započeta još 2015. Godine, a organizacija ovog projekta je značajna za aktivnosti Morskog dobra, kao i Agencija upravljanja obalom, kazao je direktor JP Morsko dobro, Predrag Jelušić:

“U naredna dva dana imaćemo priliku da dobijemo neke odgovore koji opterećuju svaku Agenciju koja upravlja obalom. Činjenica je da je obala Mediterana podložna prekomjernoj eksploataciji i urbanizaciji prostora, pogotovo u posljednje dvije decenije, uz vrlo izražene klimatske promjene, koje posljednjuh par godina dodatno komplikuju upravljanje obalom Meidterana. Bićemo u prilici da čujemo neka dodatna rješenja koja svakako mogu pomoći da osjetimo neke probleme koji nas u posljednje vrijeme opterećuju”, kazao je Jelušić.

Ono što će biti fokus Morskog dobra, a tiče se erozije obale jeste prostor Velike plaže, konkretno Ade Boajne, koja trpi ozbiljnu eroziju:

“Pokušaćemo kroz ovaj projekat i memorandum koji će danas bit poptisan sa francuskom agencijom, da dođemo do ekspertskih znanja, kako bi taj problem počeli da rješavamo na sistematičan i dugoročan razvoj. Moraćemo biti veoma pažljivi kada je riječ o izgradnji obalne infrastrukture i objekata na crnogorskoj obali i da bi se ta čuvena linija odmaka od mora. Ona je možda je aktuelnija danas više nego ikada, jer najveći plimski talas izmjeren je prošle godine u visini od 11 metara”, zaključio je Jelušić.

Učesnici skupa govoriće o tehničkim rješenjima zasnovanim na upravljanju prirodom, kako bi našli nove mogućnosti za očuvanje obale.

14 Komentari

 1. Ne brini narode. Jadransko more će u dogledno vrijeme nestati. Tektonske promjene će dovesti do toga. Globalna kontinentalna pomjeranja će usloviti povlačenje mora i to ne samo Jadranskog, već i Sredozemnog. Ostaće jedna mala “Barica”, a sve će biti novo kopno. No to će biti u dalekoj budućnosti, tako da ne brinete previše. Mi tada sigurno nećemo biti kod kuće.

  5
  7
 2. Ovo je u najmanju ruku kontradiktorno od tekućih prilika. Ove zime smo svjedoci upravo suprotnog – enormno velike oseke. Nauka griješi i nije ista lijepa i desna obala Jadrana, kao što nije isto za sjeverni i južni dio jadrana. Ne treba uzbunjivati narod, tek tako.

  6
  6
 3. Prije par godina je objavljeno da se nivo mora sa naše strane smanjuje, dok na italijanskoj strani raste. Kome sada da vjerujemo?

  15
  3
 4. E pa to je losa vest. A nasih imaju 50 godina da naprave betonske brane da nas zastite! a i to kada pogledas je losa vest, jer nemaju dovoljno vremena!

  9
  2
 5. Zar samo metar.Iskreno,mislim i nadam se da ce bit i vise pa da ce moj unuk sa balkona lovit sarke i piceve na ovaj parking gdje ce Lijepa Brene pijevat.A u park ce rast palasture i mrijestit se kerne.

  15
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code