Početna Ekonomija Za akcije Instituta češko-crnogorski partneri ponudili 10 miliona i 28 miliona...

Za akcije Instituta češko-crnogorski partneri ponudili 10 miliona i 28 miliona za ulaganja

28

Konzorcijum češke kompanije Philibert i petrovačkog hotelsko-turističkog preduzeća Vile Oliva, biznismena Žarka Rakčevića, ponudio je deset miliona eura za 56,5 odsto državnih akcija Instituta „Simo Milošević“ u Igalu.

U narednih pet godina investiraće 27,94 miliona eura, od čega bi 22 miliona išlo na rekonstrukciju objekata, a ostatak za medicinsku opremu, saopšteno je na pressu nakon otvaranja njihove, inače, jedine pristigle ponude na tenderu za prodaju državnog paketa akcija u Institutu.

Partneri su kazali novinarima i da će poštovati sve obaveze prema radnicima.

Inače, HTP Vile Oliva je krajem avgusta prošle godine kupila na Montenegroberzi blizu 26 odsto ili 99,19 hiljada državnih akcija Instituta Igalo za 2,8 miliona eura, koje su bile vlansištvo Vlade Srbije.

Ukoliko bude prihvaćena njihova ponuna na tenderu, češko-crnogorski konzorcijum imao bi oko 77% odsto akcija Instituta.

Na press konferenciji Žarko Rakčević je, pored ostalog, kazao da Institut ima veliki razvojni potencijal, međutim, nije čudo što je jedan broj kompanija odustao od ponude na tenderu, s obzirom da sa akcijama kupuju i 4 miliona duga Instituta i vrlo problematične sporove.

U međuvremeno je iz Vlade saopšteno da će Tenderska komisija u skladu sa zakonskom procedurom, ispitati formalnu ispravnost jedine prispjele ponude. Nakon toga će, ukoliko se pokaže da je ponuda formalno ispravna, ispitati da li ispunjava kvalifikacione, a potom i minimalne uslove tendera i u roku od 15 dana od dana otvaranja razmotriti ponudu sa aspekta kvaliteta.

Po okončanju sprovedenog Tendera Komisija će podnijeti Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte na usvajanje Izvještaj o rezultatima Tendera.

Javni poziv za prodaju 56,4806 odsto akcijskog kapitala Instituta Dr Simo Milošević AD Igalo je objavljen 16. oktobra 2018. godine.

28 Komentari

 1. U penziju odlaze oni koji imaju uslov i oni kojima hvali do 3 godine staza. Ostali vrsit ce se sistematizacija radnih mjesta… u prevodu neko ko je bio kuvarica recimo, stave ga kao cistacicu. Pa ti ako ti se nesvidja idi ali nema otpremnine. I tu se skine jedno 200 zaposlenih.

  5
  1
 2. Postovani sugradjani, kod kupovine se gleda i bilans stanja i bilans uspjeha. Da nijesu gospoda iz DPS-a uhlebljavali svoje clanove-neradnike, isli u poslovanju kontra interesa razvoja Instituta i dr. danas bi ovaj gigant imao godisnji profit od 5 miliona € TE GA NIKO NE BI MOGA KUPIT ZA POPISANIH 10 MILIONA €.

  20
  6
 3. Žarko Rakčević objašnjava ko je on kupac i šta kupuje,… Pa jel onda iza toga stoji ON tajkun Žarko Rakčević i URA?? Ovakva prodaja = kupovina je suprotna zakonima CG, EU a i svim zakonima logike! Ovakvu cijenu očitno ne plačaju Čehi nego Žarko Rakčeević koji je samo našao “”štit””za kupovino dijela koji nije več kupio i tako bice više nego 75% vlasnik!!! A ja ( presložite slova kojim se podpisujem😂) mogu garantovati da barem 100 kupaca ( iz CG,EU i širnoga svijeta) bi na da na otvorenoj aukciju sa ovakvom početnom cijenom učestvovalo i krajna cijena bi bila mnogo viša a dovela bi i pravog i ozbiljnog kupca = investitora!!!!

  13
  3
 4. Za tu cijenu kupio bi svaki pumpađija. To je 10 milijona (kao ulazak u pricu=ALAN Ford) a ostalo ulazes ( direktno!!) u svoje!!! E de je KRUŠO i IZBOR???? OVO AKO SE REALIZUJE JE GORE OD NAJGORE TAJKuNSKE PLJAČKE NA PRISTORU EX YU!!!! Dw je aada sibsikat i,….

  13
  2
 5. Smijesna cifra. Jadno. Tih 28 miliona ce uloziti u sebe jer ce se njima vracati novac a ne banji, radnicima ili kome? vlasniku naravno, a za 10 miliona dati tolike objekte, opremu, obucen kadar, a tek koliku povrsinu slobodne zemlje, je ravno izdaji.

  29
  3
  • Jeste, ali Norvežani ne pristaju da davaju para ispod stola. Ujedno žele da banja radi i napreduje bez naknadnog uplitanja države u njihove investicije i sistem poslovanja, koji je nesumljivo pošten i napredan, ali je baš takav i najveća smetnja politici i teoriji Crnogorskog poslovanja.

   38
   3
 6. Kupac je legitiman i možda najbolji u ovom trenutku.Inače ja bi Banju poklonio Norvezanima. Ali i ovo je neka cijena. Kako je samo jeftino likvidiran Prvoborac uz pomoć čuvenih snp/ovaca Mande i Toma devica. Sade tamo imovinu dijeli i rentira izvesni Martinović uz pomoć opet likova iz Opštine. Bilo bi korisno da javnost zna ko tamo i koliko već uzima dobru paru

  33
  7
  • Slažem se sa Vama da bi trebalo Banju pokloniti Norvežanima. Ali, morate znati da Norvežani nikada ne bi kupili Banju. U ovoj nesrećnoj državi. Samo da Vas podsjetim, ako se ne sjećate. Odmah su, svojevremeno, odustali od kupovine akcija elektroprivrede CG. A zar Vam nije intrigantno da Norvežani, čiji ljudi dolaze u Igalo preko 40 godina, nikada nijesu učestvovali u tenderu za kupovinu Banje. Čudno, zar ne!? Pročitali su nas. Ne Vas i mene, nego ovo balkansko društvo.

   38
   3
   • Procitali su nas u tom smislu da nema potrebe da je kupuju jer im je i ovako dostupna kao da je njihova jer Banja godinama zavisi od njih a Norvezanin je Norvezanin 🙂

    8
    1
    • U pravu ste, djelimično. Mogu oni i u Tursku, naprimjer. Ali, Banji diktiraju uslove, što i nije loše. Banja zbog toga i drži nivo pružanja usluga koji ima.

 7. To nigdje u svijetu nema ovakvo blago da daju za 10 mil.to je rudnik para dje ima domaćina a ovako posle Bijele ode i banja i kud koji mili moji tako i treba radnicima dje terapeuti rade za 200 e

  30
  5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code