Početna Društvo Za arheološko istraživanje Vidovog vrha i etnografsku zbirku Gradskog muzeja 17 hiljada...

Za arheološko istraživanje Vidovog vrha i etnografsku zbirku Gradskog muzeja 17 hiljada eura

10

Ministarstvo kulture opredijelilo je JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galeriji Josip Bepo Benković 17 hiljada eura za realizaciju dva projekta u okviru Programa zaštite očuvanja kulturnih dobara za 2020. godinu.

Sa 10 hiljada eura Ministarstvo će pomoći projekat Kopneno sondažno arheološko istraživanje lokaliteta Vidov vrh, navodi se u dokumentu koji je usvojila Vlada.

“Za sada utvrđeni hronološki raspon korišćenja ove gradine je period od IV do I vijeka prije nove ere, dok granice naselja i karakter gradine nijesu utvrđeni. Imajući u vidu da je riječ o neistraženoj lokaciji, za koju se pouzdano vjeruje da predstavlja značajan arheološki sloj, ovogodišnja istraživanja fokusiraće se na otvaranje više sondi, radi utvrđivanja vertikalne i horizontalne stratigrafije, apsolutne i realativne hronologije, obima, karaktera i trajanja naselja”, kaže se u obrazloženju.

Drugi projekat je Izrada konzervatorskog projekta i sprovođenje konzervatorskih mjera na kulturnim dobrima iz etnografske zbirke Gradskog muzeja Mirko Komnenović, za što je Ministarstvo opredijelilo 7 hiljada eura:

“Etnografska zbirka Muzeja sadrži 670 predmeta, od čega 170 ima status kulturnog dobra. Predmeti od tekstila, kojih ima 90, su najugroženiji. Radi unaprjeđenja postojeće muzejske postavke, nakon rezultata istraživanja pristupiće se izradi konzervatorskog projekta i konzervaciji 15 najugroženijih predmeta od tekstila”, kaže se u obrazloženju.

Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2020. godinu, planirana je podrška, finansiranje i sufinansiranje 87 programa i projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturne baštine Crne Gore, iz oblasti konzervatorske, muzejske, bibliotečke, arhivske i kinotečne djelatnosti, u ukupnom iznosu od 1.142.114,50 eura.

10 Komentari

  1. Jasko, postenjacino daj da vidimo kakve ruze cvjetaju u vase dvoriste, da se ugledamo na Vas i vase radno vrijeme.
    Mi smo takav metalitet mnogo nam je bitno kako je u komsiskom dvoristu a za svoje dvoriste nije vazno.
    Dje bi nam bio kraj da imamo jos ovakvijeh…

  2. Tamo nikad reda,tri arheologa da je državni mnogo je,administracija dolazi u 8i i po ide doma malo poslije 10. Kustosi ni ne znaju što im je zbirka a ne da se bave konzervacijom.Baste nema sve destregano doduše malo i od surlasa…Gomila neradnika dokumentarista,bibliotekar.Mozda im se posreci pa svi budu radili puno radno vrijeme kao u ostale firme.

  3. Barem ce sada muzej da bude otvoren do 10,da normalni ljudi posle posla svrate,ovo sada ne liči ni nasta.Zamislite radno vreme od 8-17 za posetioce,a tri vodica rade.Pa koliko je to njihovo radno vreme?Tri sata?!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code